«Προβληματική» άνοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 629,84 μονάδες με άνοδο 1,78%.

Παρά τα αρνητικά πρόσημα που επικράτησαν την πρώτη ώρα της συνεδρίασης, με τον γενικό δείκτη να υποχωρεί έως το ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 616,44 μονάδων, στην συνέχεια αυξημένος όγκος εντολών αγοράς κατάφεραν να διαγράψουν τις απώλειες για τον γενικό δείκτη και να τον σταθεροποιήσουν σε θετικό έδαφος. Η εικόνα δεν άλλαξε ούτε στο δεύτερο μισό της διαπραγμάτευσης, με το αγοραστικό ενδιαφέρον να διατηρείται αμείωτο, οδηγώντας τον γενικό δείκτη έως και το υψηλό των 631,22 μονάδων.

Η σύγχυση που έχει επικρατήσει από την περασμένη Παρασκευή, περί εξόδου των τραπεζικών μετοχών (πλην Alpha Bank) από τους δείκτες του MSCI, έδειξε να διατηρείται και στην σημερινή συνεδρίαση, όπου ξεχώρισαν σε κέρδη αυτές των Alpha Bank και Eurobank. Μέχρι τις 13 Νοεμβρίου όπου και θα αποφασιστεί η αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI, πιθανών να υπάρξει μία μίνι ανοδική αντίδραση και από τις εναπομείναντες δύο τραπεζικές μετοχές, μιας και οι φήμες στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά οργιάζουν, χωρίς να υπάρξει κάποια σαφή διευκρίνηση από τις εποπτικές αρχές ή από τις εταιρείες.

Η σημερινή συνεδρίαση παρά τα κέρδη της διατήρησε τον προβληματισμό, καθώς ούτε και σήμερα σημειώθηκε ουσιαστική αύξηση του τζίρου, αλλά και του όγκου συναλλαγών, διατηρώντας τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα την αβεβαιότητα. Στα θετικά της διαπραγμάτευσης, συγκαταλέγεται το γεγονός ότι ο γενικός δείκτης δείχνει σημαντικές στηρίξεις κοντά στα επίπεδα των 600 μονάδων, εμφανίζοντας όμως και αδυναμία να κινηθεί πάνω από αυτά των 645 μονάδων.

Θετικά πρόσημα επικράτησαν σήμερα για την συντριπτική πλειοψηφία των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, όπου τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσαν οι μετοχές των Alpha Bank, Aegean, ΔΕΗ, Ελληνικών Πετρελαίων, Eurobank, ΕΧΑΕ, και Σαράντης, με τον όγκο να διαμορφώνεται κατά 35% χαμηλότερα του μέσου όρου των τριάντα ημερών.

Οι δυσμενής εκθέσεις τόσο για τις ελληνικές τράπεζες, όσο και για μερικές πρωτοκλασάτες του ελληνικού χρηματιστηρίου, δημιουργούν κλίμα αβεβαιότητας για την χρηματιστηριακή αγορά. Η προσοχή θα παραμείνει στραμμένη και στις επόμενες συνεδριάσεις στον τραπεζικό κλάδο, καθώς αναλυτικό άρθρο σήμερα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες δημοσιεύθηκε στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt υπό τον τίτλο «Επιδεινώνεται η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών». Σε αυτό αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι οι Έλληνες θα πρέπει να συνηθίσουν στην εικόνα λιγότερων ΑΤΜ στη χώρα, καθώς «[…] οι τράπεζές τους αρχίζουν τις περικοπές. Η διάθεση μετρητών είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα για τις τράπεζες. Από το 2010 οι όμιλοι μείωσαν τον αριθμό των ΑΤΜ από 8.650 σε 5.300. Τώρα περιορίζουν ακόμη περισσότερο το δίκτυο». Σύμφωνα με την ΗΒ, «αυτό δεν είναι το μόνο μέτρο με το οποίο οι τράπεζες της Ελλάδας προσπαθούν να περιορίσουν τα έξοδά τους. Όλα εξετάζονται προσεκτικά: υποκαταστήματα, προσωπικό, μισθοί, ωράρια εργασίας. Μπορεί μετά από οκτώμισι χρόνια η Ελλάδα να εξήλθε τον Αύγουστο από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης, ωστόσο για τις ελληνικές τράπεζες η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί ακόμη. Ο κλάδος βρίσκεται αντιμέτωπος με ριζικές αλλαγές», γράφει η εφημερίδα, παραπέμποντας στη συνέχεια στο υψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων που στα μέσα της χρονιάς άγγιξε σχεδόν το 48% αλλά και στη συνεχιζόμενη μείωση του τζίρου των ομίλων.

Η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος διατήρησε αμετάβλητη την τιμή στόχο και την σύσταση για την μετοχή του Σαράντη, στα 6,5 ευρώ, και «ουδέτερη», καθώς αναμένει αύξηση κερδοφορίας στο εννεάμηνο.

Η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος διατήρησε αμετάβλητη την τιμή στόχο και την σύσταση για την μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων, στα 8,40 ευρώ, και «συσσώρευση», καθώς αναμένει μείωση καθαρών κερδών στο εννεάμηνο για τον Όμιλο.

Ο τραπεζικός δείκτης ολοκλήρωσε στις 511,03 μονάδες με άνοδο 4,81%, με τις μετοχές του κλάδου να κλείνουν: Alpha Bank +3,53% στα €1,289, Τράπεζα Αττικής +2,32% στα €0,1412, Τράπεζα Ελλάδος +0,81% στα €12,40, Εθνική +1,83% στα €1,39, Eurobank +11,37% στα €0,568, και Τράπεζα Πειραιώς αμετάβλητη στα1,08.

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν για την συντριπτική πλειοψηφία των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη FTSE 25 να κλείνει στις 1.660,99 μονάδες με άνοδο 1,67%. Τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε η μετοχή της ΔΕΗ με 5,08%, ενώ με απώλειες ολοκλήρωσε μόνο η μετοχή της ΕΕΕ με 0,04%. Η μετοχή του Φουρλή πραγματοποίησε πακέτο 90.000 τεμαχίων στην τιμή των €4,58.

Στην αγορά κρατικών ομολόγων, ανοδικές τάσεις επικράτησαν σήμερα για τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών τίτλων, με την απόδοση της πενταετίας να διαμορφώνεται στο 3,383% με άνοδο 0,30%, και της δεκαετίας στο 4,335% με άνοδο 1,17%.

Στην αγορά εταιρικών ομολόγων, η τιμή του ομολόγου της Coral ολοκλήρωσε στο 100,62 με οριακές απώλειες 0,08%, του Μυτιληναίου στο 101,06 με οριακά κέρδη 0,02%, του ΟΠΑΠ στο 102,695 με κέρδη 0,11%, της Γεκ Τέρνα στο 99,45 αμετάβλητη, της B&F στο 94,0 με απώλειες 1,16%, της SUNLIGHT στο 99,00 αμετάβλητη, της Τέρνα Ενεργειακής στο 100,61 με απώλειες 0,58%, και της HOUSEMARKET στο 102,40 με κέρδη 0,39%.

Σε τεχνικό επίπεδο, συνεχίστηκε και σήμερα η ανοδική αντίδραση που ξεκίνησε χθες την τελευταία ώρα για τον γενικό δείκτη στο εξηντάλεπτο διάγραμμα, ο οποίος ολοκλήρωσε πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς να παραμένει. Ιδιαίτερα κρίσιμες μπορούν να χαρακτηριστούν οι επόμενες συνεδριάσεις, καθώς θα κριθεί η συμπεριφορά του γενικού δείκτη στην αντίσταση των 644 μονάδων (ΑΒ), με την στήριξη να βρίσκεται στις 614 μονάδες (ΓΔ).

 

Σημαντικά κέρδη σήμερα για την Aegean, με την μετοχή να κλείνει τελικά πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα πώλησης όμως να διατηρείται οριακά, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα €7,2843. Η μετοχή κατέγραψε κέρδη 3,61%, κι έκλεισε στα €6,89.

Σοβαρή προσπάθεια να εξέλθει του καθοδικού καναλιού, κατέβαλε σήμερα η ΕΧΑΕ, με την μετοχή να απομακρύνεται από το όριο της υπερπουλημένης ζώνης, ολοκληρώνοντας μεταξύ των κινητών μέσων όρων των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα πώλησης να παραμένει, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα €4,1028. Η μετοχή σημείωσε κέρδη 3,92%, κι έκλεισε στα €3,84.

Διέγραψε τις πρωινές της απώλειες η ΜΠΕΛΑ, με την μετοχή να κλείνει τελικά πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, ακυρώνοντας και το σήμα πώλησης, και με την αντίσταση να βρίσκεται στον ΚΜΟ200 ημερών, στα €13,5396. Η μετοχή πραγματοποίησε κέρδη 1,25%, κι έκλεισε στα €12,94.

Ήπιες διακυμάνσεις σήμερα για τον Τιτάνα, με την μετοχή να κλείνει τελικά πάνω από τον κινητό μέσο όρο των δέκα ημερών, με το σήμα πώλησης να παραμένει, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα €20,6982. Η μετοχή ενισχύθηκε 0,73%, κι έκλεισε στα €19,44.

Σημαντικά κέρδη στην σημερινή συνεδρίαση για την ΔΕΗ, με την μετοχή να κλείνει κοντά στον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, με το σήμα αγοράς να παραμένει, και με την αντίσταση να βρίσκεται στον ΚΜΟ50 ημερών, στα €1,3864. Η μετοχή κατέγραψε κέρδη 5,08%, κι έκλεισε στα €1,345.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 32,11 εκατ. ευρώ, με τον όγκο στα 14,18 εκατ. τεμάχια, και με την αξία των πακέτων στις 412,2 χιλ. ευρώ. Από τις μετοχές που έχουν πραγματοποιήσει σήμερα πράξη, 56 κινήθηκαν ανοδικά, 37 πτωτικά, και 117 παρέμειναν αμετάβλητες.

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •