Ποια κρυπτονομίσματα θα επιβιώσουν μέχρι το 2020

του Βασίλη Παζόπουλου*

Πώς θα εκμεταλλευτείτε τις επενδυτικές ευκαιρίες και θα αποφύγετε τις παγίδες. Τα τρία χαρακτηριστικά των κρυπτονομισμάτων που ταιριάζουν στους Ελληνες. Γράφει ο Β. Παζόπουλος.

Τα πρώτα αυτοκίνητα με μηχανή εσωτερικής καύσης άρχισαν να κατασκευάζονται στις ΗΠΑ το 1891. Ήταν άσχημα, ελάχιστα λειτουργικά, με τρεις τροχούς και οροφή ίδια με εκείνη της άμαξας. Η βιομηχανική παραγωγή τους άρχισε λίγα χρόνια αργότερα, όταν βγήκαν οι βελτιωμένες εκδόσεις.

Ας έρθουμε στην θέση κάποιου μικροεπενδυτή εκείνης της εποχής, που ανακάλυψε και πίστεψε στην καινοτομία του αυτοκινήτου. Που διέβλεψε τα πλεονεκτήματα του μηχανοκίνητου οχήματος, έναντι του κάρου με τα άλογα. Αρκούσε η διορατικότητα του για να βγει κερδισμένος; Δυστυχώς όχι. Κι αυτό γιατί ενώ υπήρχαν πολλά εργοστάσια που άρχισαν να παράγουν αυτοκίνητα, τελικά μόνο ένα μεγαλούργησε. Του Henry Ford, που ποζάρει στην φωτογραφία καμαρώνοντας το δημιούργημα του.

Αν ο μικροεπενδυτής μας είχε αγοράσει μετοχές μιας από τις υπόλοιπες εταιρίες, ήταν θέμα χρόνου να χάσει τα χρήματα του. Αντίθετα, αν είχε τοποθετήσει τις οικονομίες του στην Ford, θα ζούσανε πλούσια ακόμα και τα εγγόνια του.

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει με την blockchain τεχνολογία. Παρά τις ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί, αποτελεί μια από τις πιο ελπιδοφόρες τεχνολογικές εξελίξεις του 21ου αιώνα. Σήμερα υπάρχουν 2.100 κρυπτονομίσματα που διαπραγματεύονται στα δημόσια ανταλλακτήρια, βασισμένα στις ιδιότητες της. Προσοχή όμως. Η πεποίθηση των πιο αξιόλογων ανθρώπων του χώρου, όπως του «παιδιού θαύματος» που δημιούργησε το Ethereum, του Vitalik Buterin ή του Ted Rogers, πρόεδρου της εταιρίας ψηφιακών πορτοφολιών Xapo, είναι πως το 90% των σημερινών κρυπτονομισμάτων θα εξαφανιστούν μέχρι το 2020.

Ακούγεται τρομακτικό ότι τόσα πολλά δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν, αλλά δεν είναι αναγκαστικά κακό. Το ξεσκαρτάρισμα της αγοράς ανοίγει τεράστιες προοπτικές για τα υπόλοιπα. Αρκεί φυσικά να ανήκουν στην κατηγορία των νικητών.

Σε μια πρώτη ανάγνωση ακούγεται σαν να ψάχνουμε τον γνωστό ψύλλο στ’ άχυρα. Δεν είναι έτσι όμως. Υπάρχουν τεχνικές που σε βοηθούν να ανακαλύψεις τα «διαμαντάκια».

Ποια είναι τα κριτήρια που ξεχωρίζουν τους νικητές

Κάποια νομίσματα έχουν ισχυροποιηθεί από τις προηγούμενες μεγάλες υποχωρήσεις της αγοράς. Είναι λογικό λοιπόν να θεωρήσουμε πως διαθέτουν μεγαλύτερη αξιοπιστία, σε σχέση με όσα δεν έχουν ιστορικό αντοχής στα δύσκολα. Η διετία 2014-2015 υπήρξε μια περίοδος δοκιμασίας, στην οποία αρκετά δεν άντεξαν. Εγκατέλειψαν πριν προλάβουν το θριαμβευτικό αποκορύφωμα της ανάκαμψης του 2017. Βλέπετε, η τεχνολογία αιχμής για να αναπτυχθεί χρειάζεται ανθρώπους και χρήματα για πειράματα, όπως η ιατρική τα πτώματα. Χάρη σε αυτά μπορείς να επωφεληθείς της ιατρικής προόδου, φτάνει να είσαι ζωντανός.

Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να εξεταστεί είναι εάν πίσω από την εταιρία που εκδίδει ένα ψηφιακό νόμισμα βρίσκεται κάποια επιτυχημένη εφαρμογή σε εξέλιξη. Είναι σίγουρο πως δεν θα επιτύχουν όλες. Συχνά πηγαίνει στραβά ακόμα και αυτό που δεν είναι δυνατόν να πάει στραβά. Κάποιων οι ιδέες είτε αποδεικνύονται ατελείς, είτε δεν ταιριάζουν με τις ανάγκες ή τις επιθυμίες των καταναλωτών. Χρειάζεται ψάξιμο. Αν νομίζετε πως μπορείτε να ανακαλύψετε τα πιο αξιόλογα χωρίς μελέτη, συγχαρητήρια. Έχετε θρυμματίσει κάθε μετρητή αμετροέπειας.

Η επόμενη βασική προϋπόθεση, είναι η εταιρία να μην συμμετέχει συχνά στο trading του νομίσματος της. Αν το κάνει, είναι φανερό πως έχει εστιάσει στο γρήγορο χρηματιστηριακό κέρδος και όχι στην ανάπτυξη των εφαρμογών της. Μακριά από εκεί. Εκτός αν σας εξιτάρει να τοποθετείτε τα χρήματα σας όταν οι πιθανότητες κέρδους βρίσκονται κοντά στο μηδέν.

Ειδική κατηγορία είναι οι επιτήδειοι απατεώνες. Αυτοί δεν προσπαθούν καν να επιτύχουν κάτι. Έχοντας αντλήσει εκατομμύρια από την δημόσια εισαγωγή (ICO), τα επενδύουν σε χορεύτριες και πίνουν τα κοκτέιλ τους πάνω σε μια αιώρα κάπου στην Καραϊβική. Στην υγειά των κορόιδων.

Γιατί ο χώρος ταιριάζει στον Έλληνα επενδυτή

Είναι γεγονός πως υπάρχουν πολλές εικασίες και καμία οριστική απάντηση. Αυτό είναι που κάνει το κυνήγι του θησαυρού τόσο γοητευτικό. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ακόμα ποιες νέες αποκεντρωμένες εφαρμογές θα προκύψουν. Το blockchain υπόσχεται να φέρει στη ζωή μας ένα νέου τύπου αναβαθμισμένο διαδίκτυο. Από εκεί θα αναδειχθεί η νέα Microsoft, η νέα Facebook, η νέα Google. Με την μόνη διαφορά πως τώρα οι εξελίξεις θα κινηθούν πολύ πιο γρήγορα.

Τα κρυπτονομίσματα έχουν τρία βασικά πλεονεκτήματα, που ταιριάζουν απόλυτα στον σημερινό Έλληνα μικροεπενδυτή:

Το ένα είναι πως για πρώτη φορά και εμείς από την Ελλάδα μπορούμε να συμμετέχουμε ισότιμα σε ένα διεθνή επενδυτικό χώρο. Δεν χρειάζεται να είστε γκουρού στα κρυπτονομίσματα, ούτε computer freak. Δεν υπάρχουν παρά ελάχιστοι άνθρωποι στον κόσμο που έχουν αυτές τις ιδιότητες. Αλλά ακόμα και αυτοί αν επαναπαυτούν και δεν συνεχίσουν να μαθαίνουν, το πολύ σε δύο χρόνια θα έχουν μείνει πίσω. Όσο πιθανόν να είστε εσείς σήμερα.

Το δεύτερο είναι ότι για να ξεκινήσουμε, αρκεί να διαθέτουμε λίγες εκατοντάδες ευρώ, σύνδεση στο διαδίκτυο και καλή καθοδήγηση. Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά χρηματιστήρια, όπου για να σου επιστρέψουν ικανοποιητικό εισόδημα, όχι μόνο χρειάζονται πολύ περισσότερα χρήματα, αλλά έχεις να ανταγωνιστείς υψηλού επιπέδου επαγγελματίες.

Το τρίτο είναι ότι επειδή η κούρσα δεν έχει πολύ καιρό που ξεκίνησε, οι προσωπικές δεξιότητες θα διαφοροποιήσουν το αποτέλεσμα. Προφανώς, θα μου πείτε. Όχι προφανώς. Μπορεί να περάσει καιρός προτού το συνειδητοποιήσεις και να έχει πετάξει το πουλάκι. Ενώ αν φανείς ικανός και δουλέψεις έξυπνα, θα καταφέρεις να πετάξει ακόμα και ο γάιδαρος.

Σε επόμενα άρθρα θα αναφέρουμε συγκεκριμένα νομίσματα με δυνατότητες να αναπτυχθούν, καθώς και τους λόγους για τους οποίους ξεχωρίζουν.

* Ο κ. Βασίλης Παζόπουλος είναι οικονομολόγος, πιστοποιημένος επενδυτικός σύμβουλος από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, συγγραφέας του βιβλίου Επενδυτές χωρίς Σύνορα (www.ependytes.com).

Πηγή:euro2day.gr

 

 •  
  2
  Shares
 •  
 •  
 • 2
 •  

2 thoughts on “Ποια κρυπτονομίσματα θα επιβιώσουν μέχρι το 2020

 • Έχω μια απορία γιατί αυτά τα νομίσματα τα λένε κρυπτονομίσματα; Λειτουργούν παράνομα μήπως; Επίσης με ποιο κριτήριο επικυρώνεται η αξία του κάθε νομίσματος; Ευχαριστώ.

 • Τα ψηφιακά νομίσματα (κρυπτονομίσματα) παράγονται και διαπραγματεύονται από ιδιωτικά ανταλλακτήρια, και η τιμή τους καθορίζεται από την προσφορά και την ζήτηση.

Comments are closed.