Κατερίνα Πάντα: Είναι τελικά επιτυχία η έκδοση Ελληνικού 10ετούς ομολόγου με 3,9% ;

Της Kατερίνας Πάντα

Η μεταμνημονιακή έξοδος δανεισμού από τις αγορές είναι πάντα σκληρή και δύσπιστη. Η εμπιστοσύνη χτίζεται δύσκολα και ανακτάται ακριβά γι αυτό και οι πρώτες εκδόσεις χρέους είναι πάντα μικρές. Το ίδιο δύσκολος είναι & ο δρόμος για την επενδυτική βαθμίδα που ανοίγει τις πόρτες του χαμηλότοκου δανεισμού.

Μια πρώτη σύγκριση

Για να κάνουμε κάποιες συγκρίσεις με άλλες οικονομίες της Πορτογαλίας & της Κύπρου που βρέθηκαν στο παρελθόν σε παρεμφερείς θέσεις δοκιμάζοντας το κρεβάτι του Προκρούστη των μνημονίων, αν και εμείς στον υπέρτατο βαθμό.

Η Πορτογαλία βγήκε από το μνημόνιο με αυστηρή επιτήρηση τον Μάιο του 2014 και μόλις τον Σεπτέμβριο του 2017, δηλαδή σχεδόν τριάμισι χρόνια μετά, η αξιολόγηση των ομολόγων της ανέβηκε σε «επενδύσιμα (investment grade) επίπεδα», τέτοια που να της επιτρέπουν την απρόσκοπτη και φθηνή πρόσβαση στις αγορές.  Όπου “αγορές”, ήταν κυρίως η ΕΚΤ με το QE & oι Πορτογαλικές τράπεζες, αφού με τη σειρά τους αγοράζοντας Πορτογαλικά ομόλογα τα έθεταν ως εγγύηση στην ΕΚΤ αντλώντας ρευστότητα.
Μια πλασματική κατάσταση που παραμένει παρά την άρση του QE, διότι τα κεφάλαια που διέθεσε η ΕΚΤ για αγορές ομολόγων συνεχίζουν να ανακυκλώνουν ληξιπρόθεσμα ομόλογα κρατών. Τα πορτογαλικά ομόλογα που έχει αγοράσει η ΕΚΤ είναι σήμερα περί τα 30 δισ. ευρώ, εξ’ου & το πλασματικά χαμηλό επιτόκιο δεκαετούς στο 1,5%. Κάτι που φυσικά η αντιπολίτευση και τα φιλικά προσκείμενα ΜΜΕ δεν θα ομολογήσουν ανοιχτά ποτέ.

Διαχρονική προσέγγιση

Η Πορτογαλία είχε κάνει αρκετές δοκιμαστικές ακριβές εξόδους στις αγορές πριν την οριστική της έξοδο από το μνημόνιο & αφού μάζεψε απόθεμα ως εγγύηση έναντι δανεισμού 22 δις, επιχείρησε τον οριστικό μεταμνημονιακό δανεισμό, που πάλι στην αρχή δεν ήταν καθόλου φθηνός.

Από το 2011 με την έκδοση 5ετών ομολόγων με απόδοση 4,89%. Τον Μάιο του 2013 προχώρησε στην έκδοση 10ετών ομολόγων ύψους 3 δισ. ευρώ με απόδοση 5,67%. Έπειτα από εννέα μήνες, εξέδωσε νέο δεκαετές ύψους 3 δισ. ευρώ, με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 5,11%.

Κάτι ανάλογο συνέβη & με τη Κύπρο, πού βγήκε υπό αυστηρή επιτήρηση από το μνημόνιο τον Μάρτιο του 2016 & απέκτησε την πρώτη επενδυτική βαθμίδα της μόλις τον Σεπτέμβριο του 2018 ακολουθώντας τον γνωστό πλασματικό πτωτικό τρόπο επιτοκίων, αφού όμως προηγουμένως έδωσε ακριβές εξετάσεις σε εκδόσεις χρέους. Έκανε την πρώτη απόπειρά της να βγει στις αγορές και να δανειστεί με 5ετές ομόλογο το 2014 και στόχο την άντληση 750 εκατ. Το επιτόκιο ήταν στο 4,75% & οι προσφορές στα 2 δισ. ευρώ. Τον Μάιο του 2015 προχώρησε στην έκδοση 7ετούς ομολόγου, όπου το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 3,875%. Ωστόσο, με την έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου το φθινόπωρο του 2015 και με απόδοση 4,25%, η χώρα πήρε άτυπα το διαβατήριο για δανειακή έξοδο από μνημόνια & με πολύ μικρότερο αποθεματικό μαξιλάρι (λίγο πάνω από 1 δις) ως μικρή οικονομία με μικρές δανειακές ανάγκες .

Οι επιπτώσεις της εξόδου στις αγορές με 10ετές

Και στις δύο περιπτώσεις, το δεκαετές ομόλογο, ως ομόλογο αναφοράς, είναι η κοινή συνισταμένη που σου σφραγίζει επίσημα το διαβατήριο για ελεύθερο δανεισμό, ώστε να ακολουθήσουν κατόπιν οι τράπεζες σου & σταδιακά το πολυπόθητο investment grade που σε γυρνά στη κανονικότητα.
Ήδη αμέσως μετά την επιτυχή έξοδό μας με δεκαετές ομόλογο σήμερα, η Moody’s αναβάθμισε Εθνική, Alpha, Eurobank σε Caa1 από Caa2, ενώ επιβεβαίωσε Πειραιώς, Παγκρήτια σε Caa2 και Attica Bank Caa3.

Όπως αναφέρει ο οίκος, “η αλλαγή στις αξιολογήσεις οφείλεται στη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών και στην ύπαρξη ενός σχετικά καλύτερου λειτουργικού περιβάλλοντος και φυσικά έχει ως βασική αιτία την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.
Επιπρόσθετα η εν λόγω αλλαγή αντικατοπτρίζει την εκτίμηση του οίκου για περαιτέρω βελτίωση των θεμελιωδών δεδομένων των τραπεζών, μέσω της μείωσης των προβληματικών δανείων, της αύξησης των καταθέσεων και της σταδιακής βελτίωσης της αδύναμης κερδοφορίας τους.

Παράλληλα αναφέρεται εκτενώς στη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας, παραθέτοντας σειρά στοιχείων τα οποία υπήρχαν και στην έκθεση για την Ελλάδα την 1η Μαρτίου 2019.”

Τι προηγήθηκε

Πάμε τώρα εν συντομία στη σημερινή μεταμνημονιακή Ελλάδα των 3 μνημονίων που είναι αναγκασμένη να συντομεύσει τους χρόνους, αλλά συνεχίζει να πληρώνει το αυξημένο ρίσκο των τίτλων της σε σχέση με τις υπόλοιπες πρώην μνημονιακές χώρες λόγω υπέρογκου χρέους.

Βοήθησε βέβαια η ρύθμιση χρέους τον Ιούνιο του 2018 και η επιτυχημένη ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος τον περασμένο Αύγουστο.

Πενταετές ομόλογο μέσα στον Ιανουάριο του 2019 με επιτόκιο 3,4% (απόδοση 3,6%) χωρίς ακόμη να είναι σε επενδυτική βαθμίδα (ΒΒΒ- & επάνω) που να της επιτρέπει φθηνότερο δανεισμό από αγορές και κυρίως από ΕΚΤ.
Αυτό από μόνο του ήταν μια ποιοτική βελτίωση αφού το 3,6% ήρθε μετά το 4,67% της αντίστοιχης έκδοσης του 2017 και στο 4,95% στην έκδοση 2014, ακόμη και σε ότι αφορούσε την ποιότητα των επενδυτών με δεδομένο ότι τα κερδοσκοπικά funds απορρόφησαν μόνο το 8% του ποσού των 2,5 δις έναντι του 35% των αντίστοιχων προηγουμένων εκδόσεων.

Συμπέρασμα

Σήμερα ξανά βγήκαμε στις αγορές με νέα έκδοση δεκαετούς ομολόγου με απόδοση 3,9% που άντλησε 2,5 δισ. με προσφορές 11,8 δισ.

Επομένως αν συγκρίνουμε σήμερα αυτά τα δεδομένα τα οποία είναι αληθή, ελεύθερα από στρεβλώσεις τύπου QE & χωρίς investment grade πχ στο πενταετές ομόλογο, οι αποδόσεις ήταν για την Πορτογαλία στο 4.89% για την Κύπρο στο 4,75% και για την Ελλάδα στο 3,60% . Αυτό αν θέλει να κάνει κανείς συγκρίσεις με ίδιους όρους και  όχι ψεύτικες επικοινωνιακές τακτικές.

Aνόητοι λοιπόν είναι αυτοί που συγκρίνουν τις σημερινές αποδόσεις της Ελλάδας με αυτές της Κύπρου & της Πορτογαλίας, η υποκρίνονται πως δεν ξέρουν τον δρόμο και το κόστος εξόδου που ακολουθείται από όλους.

Επιλεκτικά αλλήθωροι όσοι “ξέχασαν” ότι από το 2007 έως και το Φεβρουάριο 2010 & προ μνημονίων, οι ελληνικές κυβερνήσεις τότε είχαν προχωρήσει στις εκδόσεις 10ετών ομολόγων με αποδόσεις 4% – 6,10% πολύ ακριβότερες από τη σημερινή 3,9% χωρίς να απολογούνται σε κανένα

Κατερίνα Πάντα, Οικονομολόγος.

new-economy.gr

 

(Σημ. Συγγραφέα: Κάποια στοιχεία ανακτήθηκαν από το News 247)

Photo by Didier Weemaels on Unsplash