Tο πάρτι σε αγορές ομολόγων και μετοχών τελειώνει- Ποια η «νέα κανονικότητα»
H αμερικανική οικονομία τρέχει, η ανεργία της υποχωρεί σε νέο ναδίρ και οι μισθοί ανεβαίνουν. Αυτό το καθόλα θετικό σκηνικό είναι που πυροδοτεί νέες αναταράξεις στις αγορές και κάνει τους αναλυτές να κηρύξουν το τέλος του πολυετούς πάρτι σε ομόλογα και μετοχές. Γιατί τρομάζουν οι ζηλευτές επιδόσεις των ΗΠΑ; Γιατι φέρνουν στο προσκήνιο φόβους υπερθέρμανσης, σενάρια ταχύτερης και δη επιθετικής αύξησης των επιτοκίων, σε έναν κόσμο, που ήδη δοκιμάζεται από το ράλι του δολαρίου και το ακριβό πετρέλαιο.
Η απόδοση του δεκαετούς αμερικανικού ομολόγου σκαρφάλωσε σε επίπεδα που είχε να συναντήσει από το 2011. Και αυτό είναι δείγμα εμπιστοσύνης των επενδυτών στις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας. Είναι όμως και η πρώτη απόδειξη μίας νέας πραγματικότητας, που διαμορφώνεται στις αγορές. Η εποχή του άφθονου, φθηνού δανεισμού θα αποτελεί πολύ σύντομα παρελθόν. Τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών ανεβαίνουν και μαζί με αυτά και το κόστος δανεισμού είτε από τράπεζες είτε από τις αγορές.
Οι νέες συνθήκες θέτουν με τη σειρά τους υπό ισχυρή πίεση τις μετοχές. Έως τώρα ήταν εκείνες των αναδυόμενων αγορών, που είχαν δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα. Και τούτο γιατί το ράλι του δολαρίου σήμαινε κατήφορο των νομισμάτων των συγκεκριμένων οικονομιών, φούσκωνε τον πληθωρισμό και τα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών και πυροδοτούσε φυγή κεφαλαίων από το ενεργητικό τους.
Οι ρευστοποιήσεις άρχισαν να μεταδίδονται στην Ευρώπη και μόνη αλώβητη είχε μείνει η Wall Street, που όμως χθες το βράδυ έζησε τη χειρότερη συνεδρίαση των δύο τελευταίων μηνών. Εννέα από τους έντεκα κλάδους του S&P 500 βυθίστηκαν στο κόκκινο και ο δείκτης μεταβλητότητας έκανε άλμα 30%, στη μεγαλύτερη άνοδο από τον Ιούλιο. Είχε προηγηθεί η πτώση του πανευρωπαϊκόυ δείκτη Stoxx Europe 600 και των κορυφαίων ασιατικών δεικτών. Σήμερα οι μεγάλες ασιατικές αγορές είναι και πάλι στο κόκκινο, με τον Nikkei 225 να υποχωρεί 0,7% και τον Hang Seng κατά 0,5% στις 7:00 πμ ώρα Ελλάδος.
Η Credit Suisse εξηγεί πως η υπεραπόδοση των αμερικανικών μετοχών έναντι εκείνων του υπόλοιπου κόσμου είχε φτάσει σε μη βιώσιμα επίπεδα. Η ψαλίδα είχε ανοίξει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριάντα ετών και έφτασε η ώρα να αρχίσει να κλείνει. Η Moody’s από την πλευρά της σε σημερινό σημείωμα, αν και χαρακτηρίζει υπερβολική την αντίδραση στην αγορά των ομολόγων, εκτιμά ότι θα πρέπει να υπάρξει μία διόρθωση τουλάχιστον 5% στις αμερικανικές μετοχές.
Οι αποκλίσεις είναι μεγάλες και στην αγορά κρατικού χρέους, αλλά εδώ το σκηνικό είναι ανάποδο. Το κόστος δανεισμού ανεβαίνει περισσότερο για τις ΗΠΑ από ό,τι για τις οικονομίες (τις μεγάλες τουλάχιστον) της γηραιάς ηπείρου. Το τελευταίο 48 ωρο ακολουθούν την ανιούσα και οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων. Αλλά η αύξηση σε εκείνες των αμερικανικών είναι πολύ μεγαλύτερη, με αποτέλεσμα το spread μεταξύ των δύο να ανοίξει στο 2,7% από 2% στις αρχές του έτους.
Στην Ευρώπη η Ελλάδα είναι μεταξύ των αδύναμων κρίκων, εξαιτίας και των ανησυχιών για τις τράπεζες, με αποτέλεσμα η απόδοση του δεκαετούς να σκαρφαλώσει και πάλι πάνω από το 4,5%. Η απόδοση των ιταλικών ομολόγων, ύστερα από ολιγοήμερη πτώση, σκαρφάλωσε και πάλι στο 3,4%. Στην Ασία οι αποδόσεις των ιαπωνικών ομολόγων κινούνται στα υψηλότερα επίπεδα από το 2016.
Όσο για την αγορά συναλλάγματος κινείται σταθερά στους ρυθμούς του δολαρίου. Η ανατίμηση του αμερικανικού νομίσματος είναι εκρηκτική σε συνδυασμό με την άνοδο των τιμών του πετρελαίου κοντά στα 86 δολάρια το βαρέλι. Το κόστος του αργού έχει διπλασιαστεί για αρκετές αναδυόμενες οικονομίες από τις αρχές του έτους, ενώ και για την Ευρώπη είναι στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008.
Νατάσα Στασινού
Πηγή:naftemporiki.gr