Διαστρέβλωση δημοσιεύματος των FT από το ΑΠΕ-ΜΠΕ για την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών

Ένα δημοσίευμα των Financial Times αναπαράχθηκε από το ΑΠΕ-ΜΠΕ με σοβαρές διαστρεβλώσεις και παραλείψεις.

Το παρακάτω άρθρο του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναπαράχθηκε με τη σειρά από πολλές ενημερωτικές ιστοσελίδες όπως η efsyn.gr, documento.gr, liberal.grtovima.gr κτλ.

Τι λέει το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρει πως «Οι τράπεζες εξακολουθούν είναι καλά ανακεφαλαιοποιημένες και ακολουθούν το χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί με την ΕΚΤ αναφορικά με την μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων επισημαίνεται σε δημοσίευμα που φέρουν οι Financial Times«.

Τι λένε οι Financial Times

«Ο ίδιος (μη κατονομαζόμενος Ελληνας τραπεζίτης) δήλωσε ότι οι τράπεζες παρέμειναν καλά κεφαλαιοποιημένες και ακολουθούσαν το τρέχον χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε με την ΕΚΤ για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, τα οποία ανήλθαν σε € 88 δισ. Τον Ιούνιο, δηλαδή περίπου το ήμισυ της παραγωγής της χώρας.

Στην εισαγωγή του μάλιστα το δημοσίευμα των FT αναφέρει: «Ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ελλάδας υπέστησαν απότομη πτώση της τιμής των μετοχών την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν ότι ενδέχεται να μην έχουν αρκετά κεφάλαια για να ανταποκριθούν σε νέους στόχους για τη μείωση του μεγάλου χαρτοφυλακίου επισφαλών απαιτήσεων». Ο τραπεζίτης επισημαίνει επίσης κάτι που το ΑΠΕ-ΜΠΕ παραλείπει να αναφέρει «Δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να επιστρέψει στις αγορές, δεν μπορεί να αναμένεται από την Πειραιώς να συγκεντρώσει νέα κεφάλαια» και συμπληρώνει «(η Πειραιώς) δεν αντιμετωπίζει κάποια αυστηρή προθεσμία για να ολοκληρώσει την κεφαλαιακή της ενίσχυση».

Αναλυτές της Morgan Stanley στο δημοσίευμα των FT, υιοθετούν την ίδια ακριβώς τοποθέτηση επισημαίνοντας «Οι αγορές δεν είναι ανοικτές στην Πειραιώς, δεδομένης της τρέχουσας εσωτερικής και ευρωπαϊκής αστάθειας, η οποία έχει προκαλέσει ανησυχίες για τους επενδυτές».

Αυτές οι τοποθετήσεις είναι σαφώς διαφορετικές από αυτές που δημοσίευσε το άρθρο του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Εν ολίγοις, οι FT δεν εκτιμούν πως οι ελληνικές τράπεζες είναι καλά κεφαλοποιημένες όπως αφήνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ να εννοηθεί, αλλά παραθέτουν την άποψη ενός τραπεζίτη που σε κανένα σημείο του δημοσιεύματος δεν φαίνεται να προσυπογράφουν.

Επιπλέον

Τι λέει το ΑΠΕ-ΜΠΕ για τα τεστ αντοχής

«…η Τράπεζα Πειραιώς σε χθεσινή της επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης που εφαρμόζει έχει γνωστοποιηθεί στην επενδυτική κοινότητα, ήδη, από τον Μάιο του 2018, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της Πανευρωπαϊκής Άσκησης Προσομοίωσης Ακραίων Καταστάσεων του 2018«.

Τι λένε οι Financial Times για τα τεστ αντοχής

«H Πειραιώς σημείωσε τη χειρότερη επίδοση στα τεστ αντοχής των Ελλήνων δανειστών στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Απρίλιο… Υπάρχουν φόβοι ότι η Πειραιώς θα δυσκολευόταν να ολοκληρώσει το πρόγραμμα έκδοσης ομολόγων, εξαιτίας των γενικών ανησυχιών για τις αγορές, των προβλημάτων δημοσιονομικού ελλείμματος της ιταλικής κυβέρνησης και την ευθραυστότητα των αναδυόμενων αγορών«.

Συνοψίζοντας, ένα δημοσίευμα των Financial Times που παραθέτει τη κατάσταση στην τραπεζική αγορά κρατώντας ίσες αποστάσεις, μεταφέρθηκε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ως ένα άρθρο που αποπνέει αισιοδοξία.

Θάνος Επαχτίτης

Πηγή:ellinikahoaxes.gr