«Παράθυρο» συμβιβασμού για τις συντάξεις – Το ένα σενάριο για το μέτρο και οι κινήσεις της κυβέρνησης
«Συμβιβασμός» φαίνεται στον ορίζοντα για να μην περικοπούν οι συντάξεις το 2019. Αυτό μαρτυρούν και δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων. Ο Πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο χτες με δηλώσεις του τάχθηκε με την πλευρά της Ελλάδας τονίζοντας ότι οι περικοπές στις συντάξεις είναι δημοσιονομικό μέτρο και όχι διαρθρωτικό.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πιερ Μοσκοβισί επίσης, αλλά και ο Επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ οι οποίοι τόνισαν ότι «δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις» αφήνοντας ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να μην εφαρμοστεί το ιδιαίτερα επιζήμιο μέτρο για την κυβέρνηση που κατά πάσα πιθανότητα θα σήμαινε και το κύκνειο άσμα της.
Για να υπάρξει συμβιβασμός όμως μεταξύ Ελλάδας και δανειστών θα πρέπει να υπάρξουν μία σειρά από κινήσεις οι οποίες είναι οι εξής:
1. Για πρώτη φορά από τότε που ψηφίστηκαν οι περικοπές η κυβέρνηση με το προσχέδιο του Προϋπολογισμού αποτυπώνει την πρόθεσή της να μην εφαρμόσει το μέτρο. Σε αυτή την πρόθεσή της κυβέρνηση τάσσονται όλες οι πολιτικές πτέρυγες του κοινοβουλίου. Είναι πολύ σημαντικό το μήνυμα που στέλνεται από το εσωτερικό της χώρα προς τους δανειστές, ότι δηλαδή μπορεί κυβέρνηση και αντιπολίτευση διαφωνούν σε πολλά αλλά στο ζήτημα της περικοπής των συντάξεων έχουν κοινή γραμμή.
2. Πλέον, η χώρα έχει φτιάξει καλό «προφίλ» στο εξωτερικό. Με το προσχέδιο του προϋπολογισμού η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι δεν υπάρχει χώρος για μονομερείς ενέργειες αλλά η όποια απόφαση πρέπει να γίνει με την σύμφωνη γνώμη των δανειστών.
3. Όπως προείπαμε η χώρα έχτισε εδώ και τρία χρόνια σχέση εμπιστοσύνης με τους δανειστές και αυτόν δεν επιθυμεί να πάει στράφι. Πλέον, αποτελεί τον καλό μαθητή της Ευρώπης, ο οποίος επιθυμεί την μη εφαρμογή του μέτρου ωστόσο, δεσμεύεται σε επίτευξη υψηλών πλεονασμάτων σε αντίθεση με την γειτονική Ιταλία η οποία έχει πάρει τροχιά σύγκρουσης με την Ευρώπη.
Υπό τις συνθήκες αυτές και τον τρόμο που προκαλεί η κατάσταση στην Ιταλία, το Eurogroup επέλεξε να μπει σε συζήτηση για μια συμφωνία με την Ελλάδα όπου θα έχει τον πρώτο λόγο, αποφεύγοντας συγκρουσιακές καταστάσεις και τον κίνδυνο να βρεθεί αντιμέτωπο με «μονομερείς ενέργειες».
Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, για το τι και πώς θα εφαρμοστεί για τις συντάξεις, πρώτα θα πρέπει να μιλήσουν οι αριθμοί:
1. Ακόμα και αν δεν κοπούν οι συντάξεις, πρέπει το πρωτογενές πλεόνασμα να μην πέσει κάτω από 3,5% του ΑΕΠ το 2019.
2. Αν δεν κοπούν καθόλου οι συντάξεις, το κόστος για τον Προϋπολογισμό θα είναι 2,065 δισ. ευρώ. Ωστόσο το Προσχέδιο λέει ότι «η ακριβής ποσοτικοποίηση των δημοσιονομικών παρεμβάσεων (…) θα οριστικοποιηθεί στο πλαίσιο της επεξεργασίας των προϋπολογισμών των κρατών μελών κατά τη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου». Συνεπώς όλα θα μπουν «στο ζύγι» για να φανεί αν βγαίνει πρωτογενές πλεόνασμα 3,56% του ΑΕΠ ή όχι, οπότε και μπορεί τότε να χρειαστεί να περικοπούν «ελαφρώς» οι συντάξεις, ή να ληφθεί κάποιο άλλο «ισοδύναμο» μέτρο λιτότητας που θα καλύψει την διαφορά.
3. Ο Επίτροπος Μοσκοβισί επιβεβαίωσε ότι αυτός ο υπολογισμός θα ξεκινήσει μετά τις 15 Οκτωβρίου, όταν θα σταλεί από την κυβέρνηση το Προσχέδιο στην Κομισιόν.
Ξεκαθάρισε όμως ότι τότε το Προσχέδιο πρέπει να περιλαμβάνει ένα και μόνον δημοσιονομικό σενάριο για τις συντάξεις και όλες τις άλλες παροχές ή περικοπές. Συνεπώς η Αθήνα πρέπει να σιγουρέψει πώς θα λύσει αυτήν την «εξίσωση» πριν τις 15 Οκτωβρίου.
Σιάρκος Μάκης
Πηγή:dikaiologitika.gr