Πως αποτίμησε η αγορά τα αποτελέσματα εξαμήνου του Μυτιληναίου;

Διανύουμε πλέον περίοδο αποτελεσμάτων, με τις προσδοκίες ότι αυτά θα αποτελέσουν το εναρκτήριο λάκτισμα για μια παρατεταμένη ανοδική πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου. Σε κάποια σοβαρή αγορά, τα αποτελέσματα μιας εταιρείας θα ήταν ικανά να ανεβάσουν ή να κατεβάσουν την μετοχή μιας εταιρείας, και ίσως να οδηγήσουν προς υψηλότερα ή χαμηλότερα επίπεδα τον δείκτη, όπως για παράδειγμα συνέβη με τα αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου των εταιρειών του S&P 500.

Σε ένα χειραγωγούμενο όμως χρηματιστήριο, όπου τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν σε μερικές μετοχές, τα αποτελέσματα μιας εταιρείας παίζουν μικρό ρόλο. Παρά το γεγονός ότι το 2017 ήταν μια καλή σχετικά χρονιά για το σύνολο των εισηγμένων, ο γενικός δείκτης καταγράφει απώλειες 13,97% από τις αρχές του έτους, χωρίς μάλιστα να επικρατεί αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα, και με την ελληνική οικονομία να έχει εξέλθει από το τρίτο μνημόνιο.

Υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις, όπου μια εταιρεία παρά τις καλές οικονομικές της επιδόσεις, να βλέπει την μετοχή της να υποχωρεί στο χρηματιστήριο. Μια τέτοια περίπτωση είναι κι αυτή του Μυτιληναίου, μιας διαχρονικής και αξιόλογης εταιρείας του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της εταιρείας στο πρώτο εξάμηνο, ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 717,1 εκατ. ευρώ έναντι 811,4 εκατ. ευρώ σημειώνοντας μείωση 11,6%. Αντίστοιχα, τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 145,2 εκατ. ευρώ έναντι 156,5 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2017, καταγράφοντας μείωση 7,3%, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν στα 83,9 εκατ. ευρώ έναντι 80,7 εκατ. ευρώ του α΄ εξαμήνου του 2017. Τέλος, τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) διαμορφώθηκαν στα 0,587 ευρώ έναντι 0,564 ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2017.

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, η μείωση του κύκλου εργασιών αλλά και των EBITDA, δημιουργούν ανησυχίες για την οικονομική επίδοση της εταιρείας στο δεύτερο εξάμηνο, και για το σύνολο της χρήσης. Όπως όμως αναφέρει η ίδια η εταιρεία, οι προοπτικές για το δεύτερο εξάμηνο του έτους διαγράφονται θετικές, καθώς: Οι εξελίξεις στον τομέα του αλουμινίου εν όψει της λήξης της προθεσμίας της 23ης Οκτωβρίου σχετικά με την επιβολή των κυρώσεων από το Αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών. Το χρονοδιάγραμμα για την πλήρη επανεκκίνηση της παραγωγής αλουμίνας στη Βραζιλία. Η γενικότερη γεωγραφική εξάπλωση του Τομέα Ολοκληρωμένων Έργων και Υποδομών, με τη δραστηριότητα κατασκευής φωτοβολταϊκών μονάδων να παρουσιάζει ισχυρές προοπτικές. Η ανταγωνιστική λειτουργία των ενεργειακών μονάδων σε ένα περιβάλλον διαρκώς αυξανόμενων τιμών CO2 σε συνάρτηση με την περαιτέρω ανάπτυξη στη λιανική της Ηλεκτρικής Ενέργειας και του Φυσικού Αερίου, αλλά και η συνεχής μείωση του καθαρού δανεισμού αλλά και του χρηματοοικονομικού κόστους.

Τεχνική εικόνα

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου, το trailing P/E της μετοχής διαμορφώνεται στο 7,3 (κλείσιμο 12/9), παραμένοντας δελεαστικό σε σχέση με τις προοπτικές της εταιρείας στο υπόλοιπο του έτους.

Σε διάστημα 52 εβδομάδων η μετοχή του Μυτιληναίου καταγράφει κέρδη 0,36% (κλείσιμο 12/9), ενώ από τις αρχές του έτους υποχωρεί 7,77% (κλείσιμο 12/9). Αξίζει να εξετάσουμε το εβδομαδιαίο γράφημα της μετοχής, καθώς σε αυτό γίνεται ευδιάκριτη η αδυναμία της από τα μέσα του περασμένου Ιουνίου να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα. Όπως διακρίνουμε, η μετοχή συνεχίζει να διαπραγματεύεται κάτω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών (8,7088 ευρώ), ο οποίος αποδεικνύεται σημαντική αντίσταση, με το σήμα πώλησης να παραμένει, και με την στήριξη να βρίσκεται στον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών, στα 7,0046 ευρώ, ενώ ο δείκτης συσσώρευσης διανομής συνεχίζει να έχει αρνητική κλίση, αποδεικνύοντας την διάθεση των επενδυτών για ρευστοποιήσεις στην μετοχή.

Συμπέρασμα

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, μπορεί το πρώτο εξάμηνο του έτους η εταιρεία να εμφάνισε μείωση κύκλου εργασιών και EBITDA, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους όμως εμφάνισαν αύξηση, καθώς αυτό είναι που ενδιαφέρει κυρίως τους μετόχους. Η πτώση που κατέγραψε χθες η μετοχή, οφείλεται κυρίως στο αρνητικό κλίμα που επικρατεί στο ελληνικό χρηματιστήριο, αλλά και διεθνώς, με τα αποτελέσματα να δείχνουν να περνούν σε δεύτερη μοίρα, αποτυπώνοντας με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο την αρνητική διάθεση των επενδυτών (κυρίως των ξένων θεσμικών) για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •