Είναι οι πρόσφατες φωτιές, πόλεμος από ξένες μυστικές υπηρεσίες;

 

Του Κώστα Παπαδόπουλου.

(Σημαντική σημείωση Το αρθρο εχει αποσταλλει απο τον συγγραφεα με τίτλο ‘Ασύμμετρος πόλεμος, μυστικές υπηρεσίες και φονικές πυρκαγιές στην μεταπολιτευτική Ελλάδα’. Ο παρων τιτλος εναι απο το  new-economy.gr, και σε προηγούμενη εκδοση το αρθρο ειχε τίτλο ‘Είναι οι πρόσφατες φωτιές, πόλεμος από Τουρκικες μυστικές υπηρεσίες;’)

“Η εικόνα που αποκόμισα, είναι μιά εικόνα ασύμμετρου φαινομένου”. Ηταν η δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα όταν επέστρεψε εκτάκτως στην Ελλάδα από το Μόσταρ της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στις 23 Ιουλίου. Ο πρωθυπουργός έκανε τη δήλωση έχοντας ενημέρωση πως 3 μέτωπα φωτιάς καίνε την Αττική με τις περισσότερες από τις 17 εστίες τους να εμφανίζονται ταυτόχρονα.

Ασύμμετρος Πόλεμος
Ο όρος “ασύμμετρος πόλεμος” η “ασύμμετρη απειλή” επιννοήθηκε από στρατιωτικούς αναλυτές πριν δύο δεκαετίες. Αφορά τη δράση μη συμβατικών ομάδων που με μικρά όπλα και χαμηλή επιχειρησιακή δράση πετυχαίνουν δυσανάλογα μεγάλα (ασύμμετρα) αποτελέσματα σε βάρος μεγαλύτερου αντιπάλου. Οι τρομοκρατικές ενέργειες είναι το κλασσικότερο παράδειγμα ασύμμετρου πολέμου. Εξαπολύονται από μικρές ομάδες σε βάρος μεγάλων οργανωμένων αντιπάλων, δηλαδή κρατών και υπερεθνικών οργανισμών.
Υπάρχουν όμως και αναλυτές που θεωρούν πως ο ασύμμετρος πόλεμος διεξάγεται σε κάποιες περιπτώσεις και από κράτη. Σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιούνται μυστικές υπηρεσίες κρατών που επιχειρούν είτε μόνες τους είτε με τη συνεργασία ομάδων που συνήθως αγνοούν ποιοί πραγματικά τις χρηματοδοτουν και εξοπλίζουν.


Φαίνεται πως η δράση ξένων μυστικών υπηρεσιών στην Ελλάδα δεν έχει παραλείψει να αποσταθεροποιήσει την χώρα προκαλόντας μεταξύ άλλων και φονικές πυρκαγιές. Ο πρώην Τούρκος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ το 2011 κατήγγειλε στην εφημερίδα Μπιργκιούν (Birgun) πως Τούρκοι πράκτορες της ΜΙΤ προκάλεσαν πολλές από τις πυρκαγιές που έκαψαν τα ελληνικά δάση την περίοδο 1995-1997. Ακολούθησε άρθρο του Can Dunbar στην τούρκικη εφημερίδα Μιλλιέτ που αναφερόμενος σε μυστική έκθεση αποκάλυπτε πως Τούρκοι πράκτορες έβαλαν φωτιές στη Ρόδο και σε άλλες τουριστικές περιοχές σαν αντίποινα επειδή η Ελλάδα φιλοξενούσε Κούρδους του PKK. Εκείνη την περίοδο οι κυβερνήσεις αρχικά Παπανδρέου και στη συνέχεια Σημίτη, είχαν υποπτευθεί σαν αυτουργούς των πυρκαγιών ξένους πράκτορες και προσπαθούσαν να συγκεντρώσουν στοιχεία.

Οι πυρκαγιές του 2007
Πράκτορες ξένης υπηρεσίας φαίνεται πως βρισκόντουσαν πίσω και από τις πυρκαγιές του 2007 που προξένησαν 74 νεκρούς (ανάμεσα τους 9 πυροσβέστες και 2 πιλότοι). Τη μεγαλύτερη τραγωδία προξένησε η πυρκαγιά της Ηλείας με τους 37 νεκρούς που παραλίγο να κάψει και τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας. Η κυβέρνηση Καραμανλή τότε πίστευε πως συντελούνταν οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών με στόχο την ανατροπή της. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας επεσήμαινε πως δεν γίνεται να υπάρχει αυτοανάφλεξη στις 2 το πρωί σε 50 διαφορετικές εστίες που δεν είχαν μεταξύ τους σχέση.
Ήταν η χρονιά που ο Καραμανλής είχε υπογράψει με τον Πούτιν μνημόνιο συνεργασίας για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης και οι φήμες οργίαζαν πως οι φωτιές ήταν αντίποινα από τις μυστικές υπηρεσίας ξένης μεγάλης δύναμης που ήθελε να ανατρέψει τη συμφωνία. Λίγες μέρες μετά την πυρκαγιά της Ηλείας, ο καθηγητής διεθνών σχέσεων και στρατηγικών σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου, Παναγιώτης Ήφαιστος, γράφει ένα άρθρο που αναφέρεται στην “ασύμμετρη απειλή” και ότι αυτή είναι δυνατόν να εκπορεύεται και από κράτη μέσω των μυστικών υπηρεσιών τους.


Στις 27 Αυγούστου του 2007 ο Μίκης Θεοδωράκης δηλώνει, “Είναι όμως φανερό, ότι πρόκειται για ένα σατανικό σχέδιο. Οι εμπρηστές ξεκίνησαν εδώ και τρεις μήνες, όταν άναψαν σε μια μόνο μέρα 1.064 φωτιές σε όλη την χώρα και συνεχίζουν μέχρι και σήμερα, με δεκάδες νέες φωτιές κάθε μέρα. Τα κίνητρά τους δεν μπορεί να είναι οικονομικά (οικοπεδοφάγοι) ή ψυχολογικά (πυρομανείς). Υπάρχουν φυσικά κι αυτοί. Όμως δεν είναι αυτοί ο πυρήνας του προβλήματος… Η ανάλυση των δεδομένων οδηγεί στο συμπέρασμα ότι έχουμε να κάνουμε με έναν κεντρικό εγκέφαλο, ένα επιτελείο, που όπως ένας στρατηγός, χαράζει τις «μάχες» επάνω σε χάρτη”.
Το 2011 δύο απο τους πρωταγωνιστές της μάχης με τις φωτιές του καλοκαιριού του 2007 θα εκδώσουν ένα βιβλίο. Έχει τίτλο «Οι Ασύμμετρες Πυρκαγιές του 2007, στην Ελλάδα» και οι συγγραφείς είναι ο αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος Ιωάννης Σταμούλης και ο επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος Νικόλαος Διαμαντής. Οι συγγραφείς του βιβλίου παρουσιάζουν πληθώρα στοιχείων πως οι πυρκαγιές οφείλονταν σε οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών. Ανάμεσα στα πιθανά σενάρια για τους αυτουργούς των πυρκαγιών αναφέρουν και το ενδεχόμενο να ήταν πυροτρομοκράτες, πράκτορες ξένων κρατών (ΗΠΑ, Τουρκία, ΠΓΔΜ), με σκοπό την αποσταθεροποίηση της χώρας εν όψει των εκλογών του Αυγούστου του 2007.


Οι φονικές πυρκαγιές της Αττικής
Στις 23 Ιουλίου του 2018 στην Αττική θα ξεπροβάλλουν τρία μεγάλα πύρινα μέτωπα και αυτό της Ραφήνας θα προκαλέσει μια απίστευτη τραγωδία με θύματα που ενδέχεται να πλησιάσουν τα 100. Πρώτη φορά συμβαίνει στα χρονικά της Αττικής να εμφανίζονται τρία απομακρυσμένα πύρινα μέτωπα και μάλιστα ταυτόχρονα.Προφανώς πρόκειται για οργανωμένους εμπρησμούς. Το φωνάζουν οι πληγέντες της φωτιάς, το υποστήριξε ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος. Όλα δείχνουν πως δεν πρόκειται για απλούς οικοπεδοφάγους αλλά για ένα συνολικό επιχειρησιακό σχέδιο που με μεγάλη οργάνωση χτύπησε σε τρία σημεία ταυτόχρονα. H φωτιά στο Μάτι ξεκίνησε από την Πεντέλη την ώρα που η μεγαλύτερη δύναμη της Πυροσβεστικής στην Αττική έδινε τη μάχη στα Γεράνεια. Μιλόντας για τα Γεράνεια να θυμήσουμε ότι η Πυροσβεστική προστάτευσε τα Δυιλιστήρια που απειλήθηκαν σοβαρά και που αν η φωτιά τα έφτανε θα θρηνούσαμε πολλαπλάσια θύματα από το Μάτι.

Ο πρωθυπουργός και το επιτελείο της κυβέρνησης δικαιολογημένα σκέφτονται την ασύμμετρη απειλή. Ο διοικητής της ΕΥΠ Γιάννης Ρουμπάτης ήταν παρών στο έκτακτο υπουργικό συμβούλιο που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας δήλωσε πως: «Συνωμοσιολογικά αυτή τη στιγμή δεν θα μιλήσω, αλλά θα σας δώσω δύο στοιχεία, από το σημείο που ξέσπασε η φωτιά δεν περνούν τα καλώδια της ΔΕΗ. Όσο κι αν φυσούν δυνατοί άνεμοι, φωτιά μόνη της δεν ανάβει. Στα Γεράνεια την ίδια μέρα που ξέσπασε η φωτιά, ξέσπασαν άλλες δύο φωτιές. Το ψάχνουμε πολύ, εξετάζουμε όλες τις περιπτώσεις, δεν θα αφήσουμε καμία πληροφορία ανεκμετάλλευτη. Υπάρχουν εντατικές έρευνες γιατί εδώ έγινε ένα έγκλημα»

 

Θα μπορούσαν οι πυρκαγιές της Αττικής να προκλήθηκαν από μέλη ξένων μυστικών υπηρεσιών όπως επιβεβαιωμένα έγινε το 1995-1997 και βάσει του πιθανότερου σεναρίου το 2007; Αν το έκαναν δεν θα χρειάστηκαν καν εμπρηστικούς μηχανισμούς πόσο μάλλον μηχανισμούς με απλά γκαζάκια. Οι μυστικές υπηρεσίες πλέον μπορούν να βάζουν φωτιές από απόσταση. Ας ευχηθούμε πως δεν ισχύει αυτό το σενάριο και πως πρόκειται μόνο για Επιχειρηματικούς Ομίλους και Οικοπεδικούς συνεταιρισμούς όπως ισχυρίστηκε σε άρθρο του ο Στέφανος Τζουμάκας. Η για την κλιματική αλλαγή που από ότι φαίνεται αποτελεί πλέον την βολικότερη εξήγηση όταν δεν μπορούμε να ανιχνεύσουμε την αιτία κάθε πυρκαγιάς.

Κώστας Παπαδόπουλος, Δημοσιογράφος.

 

 

 •  
  235
  Shares
 •  
 •  
 • 235
 •  

One thought on “Είναι οι πρόσφατες φωτιές, πόλεμος από ξένες μυστικές υπηρεσίες;

 • Αν θελει ο αρθρογραφος ας απαντησει στα παρακατω ερωτηματα ωστε να σχηματισουμε μια πιο ολοκληρωμενη αποψη για το τι πιστευει
  1.Τελικα η προσεληνωση εγινε η ηταν fake;
  2.Εγινε πυρηνικος πολεμος στην Γη πριν χιλιαδες χρονια;
  3.Εφτασαν οι Μινωιτες στην Αμερικη;
  4.Επηρεαζει η αυθυποβολη το ζαρι;
  5.Πρεπει να βομβαρδιστουν χωρες με μεγαλο ρυθμο γεννησεων γιατι αποτελουν απειλη για γειτονικα τους κρατη;
  6.Θα συλληφθει ο Αδωνις Γεωργιαδης τον Σεπτεμβρη του 2018;
  7.Θα ηθελε να κυβερνα την Λιβυη ακομη ο Κανταφι;

  Ευχαριστω εκ των προτερων

Comments are closed.