Εμπλοκή στο Κόσοβο;

Μετά από πολύωρη κυβερνητική συνεδρίαση, ο «πρωθυπουργός» του Κοσόβου Αλβανός Ραμούς Χαραντινάι έκανε δηλώσεις και είπε τα εξής:

‘Όταν τα σύνορα αμφισβητούνται αρχίζει ο πόλεμος. Όποιος νομίζει ότι μπορεί να γίνει διαφορετικά κάνει λάθος.
Τα σύνορα αυτά καθορίσθηκαν από τον Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου και την επέμβαση του ΝΑΤΟ, είναι τα σύνορα μετά από πόλεμο. Η αλλαγή των συνόρων ενδιαφέρει μόνο τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Στην ήπειρό μας δεν υπάρχει καμία άλλη προσωπικότητα που να ενδιαφέρεται για αυτό. Δεν ανήκουμε στην επιρροή του. Ανήκουμε στον κόσμο στον οποίο επικεφαλής είναι η Αμερική. Δεν πρέπει να παίζουμε με τα σύνορα. Το μόνο που μπορεί να συζητηθεί με τη Σερβία είναι η αμοιβαία αναγνώριση».

Κάπως μπερδεμένα τα λέει ο Χαραντινάι ??
1) Η αλλαγή συνόρων ενδιαφέρει μόνο τον Πούτιν ??? Αν είναι έτσι τότε οι ΗΠΑ προωθούν όχι την αλλαγή συνόρων αλλά την εκατέρωθεν ( Σερβία- Κόσοβο ) αναγνώριση του Αλβανικού πληθυσμού που ζει στο Πρέσεβο στην νότια Σερβία και του πληθυσμού των Σέρβων που ζει στο Βόρειο Κόσοβο, στην στρατηγικής σημασίας, για πολλούς λόγους Μητρόβιτσα. 2) Όποιος επιχειρήσει την αλλαγή συνόρων θα ξεκινήσει πόλεμος. Πριν από δύο ημέρες ο υπουργός εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς  έκανε εντελώς διαφορετικές δηλώσεις ( κάναμε συγκεκριμένη ανάρτηση )
Δήλωσε προχθές δημόσια:

«Η χρονική στιγμή για την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου είναι κατάλληλη όσο ποτέ άλλοτε και αυτή η λύση πρέπει να περιλαμβάνει ανταλλαγή εδαφών. Είναι η πρώτη φορά που η Σερβία τάσσεται επίσημα υπέρ της ανταλλαγής αυτής την οποία ενθαρρύνουν οι ΗΠΑ και συμφωνεί η ΕΕ». Προφανώς εντός του Κοσόβου κάποιοι είναι υπέρ της αλλαγής συνόρων (πιθανόν ο Αλβανός πρόεδρος Χασίμ Θάτσι ) και κάποιοι υπέρ μόνο της αναγνώρισης εκτός αν όλες αυτές οι δηλώσεις εκατέρωθεν είναι μέρος της διαπραγμάτευσης.

Σύντομα θα δούμε αν τελικά θα γίνει ή όχι η συμφωνία μεταξύ της Σερβίας και το Κοσόβου και τι αυτή θα περιλαμβάνει. Επίσης μετά τις δηλώσεις του «πρωθυπουργού» Ραμούς Χαραντινάι θα δούμε τι θα δηλώσει και ο «πρόεδρος» του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι.

Πηγή:Scripta Manent non verba

  •  
  •  
  •  
  •  
  •