Τι σηματοδοτεί για Ευρώπη και αγορές η πολιτική κρίση στη Μεγάλη Βρετανία;

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Πολλές οι εξελίξεις το τελευταίο χρονικό διάστημα παγκοσμίως, με τα περισσότερα διεθνή χρηματιστήρια να παραμένουν σε κατάσταση νιρβάνας. Η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, οι πολιτικοί τριγμοί στην Γερμανία, αλλά και χθες οι πολιτικές εξελίξεις στη Μεγάλη Βρετανία, σηματοδοτούν σίγουρα αλλαγές σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

Η πολιτική κρίση του Ηνωμένου Βασιλείου

Το βράδυ της Κυριακής έγινε γνωστή η παραίτηση του Υπουργού του Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, καθώς και του Υφυπουργου Στιβ Μπέικερ. Πριν προλάβουν να καταλαγιάσουν οι ανησυχίες για τις εν λογω παραιτήσεις, ήρθε μια νέα παραίτηση ακόμη πιο ηχηρή, αυτή του Υπουργού Εξωτερικών Boris Johnson.

Αιτία των παραπάνω παραιτήσεων υπήρξε η πολιτική του ήπιου Brexit που ακολουθείται από την Βρετανίδα πρωθυπουργό, Theresa May, καθώς επιθυμεί να διατηρήσει τελωνιακούς δεσμούς με την Ευρωπαϊκή Ένωση και μετά την έξοδο της χώρας από αυτήν τον Μάρτιο του 2019.

Πλέον, η Βρετανίδα πρωθυπουργός βρίσκεται υπό πίεση, αφού ανέλαβε τα ηνία της χώρας με την υποστήριξη του βορειοϊρλανδικού κόμματος «Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα», με το Συντηρητικό κόμμα να διαθέτει στη Βουλή των Κοινοτήτων 316 έδρες, και το Εργατικό Κόμμα το οποίο εκφράζει και την κύρια αντιπολίτευση, 260 έδρες. Εάν το βορειοϊρλανδικό κόμμα άρει την υποστήριξη του στην κυβέρνηση της κ. May, τότε πιθανότητα η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές, όπου ανάλογα τον νικητή ίσως «ακυρωθεί» και το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου του 2016.

Το εμπόριο και τα χρηματιστήρια

Το εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ελλειμματικό, καθώς τον Απρίλιο ανήλθε στα £-7,12 δισ, αποτελεί ένα από τους βασικούς λόγους για τους οποίους η Μεγάλη Βρετανία αποφάσισε να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθως είναι μια προβληματικη ‘σχεση’.

Η χώρα τωρα θα εστιαστεί στο νέο στρατηγικό σχέδιο της χώρας για αυτοδύναμη ανάπτυξη (βλ. Κων/νος Βέργος «Με τον ‘Λευκό χάρτη’ η Αγγλία κήρυξε πόλεμο στη Γερμανία;»).  Βλάπτει αυτο, τις χρηματιστηριακές αξίες; Αν θεωρήσουμε  πως τα χρηματιστήρια αποτελούν προεξοφλητικούς μηχανισμούς, αρκεί να ρίξουμε μια ματιά στον βρετανικό δείκτη FTSE 100. Όπως διακρίνουμε, από το χαμηλό της 23ης Ιουνίου του 2016 (6.261 μονάδες) έως και σήμερα (7.688 μονάδες, κλείσιμο 9/7), ο FTSE 100 έχει ενισχυθεί κατά 18,56%.

Συμπέρασμα

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, η πολιτική υπέρ «σκληρού» Brexit δείχνει να κερδίζει έδαφος στη Μεγάλη Βρετανία, με τις παραιτήσεις των υπουργών της Theresa May να ασκούν πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Μία «σκληρή» έξοδος της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα δημιουργήσει νέους «πονοκεφάλους» στον σκληρό πυρήνα του ευρώ, και κυρίως στην Γερμανία, καθώς αρκετά προϊόντα εξάγονται προς το Ηνωμένο Βασίλειο. Ένα νέο μέτωπο, εκατέρωθεν δασμών μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Μεγάλης Βρετανίας, θα οδηγήσει σταδιακά σε ύφεση την ευρωπαϊκή οικονομία, κάτι το οποίο γνωρίζει πολύ καλά το «ιερατείο» των Βρυξελλών. Απο την άλλη πλευρά, η πορεία του χρηματιστηρίου του Λονδίνου την τελευταία διετία, έχει αποδείξει ότι οι επενδυτές δεν ανησυχούν και ιδιαίτερα περί εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε στην περίπτωση της «βελούδινης» αποχώρησης, είτε στην «σκληρή» αποχώρηση, καθώς ο «Λευκός Χάρτης» θα λειτουργήσει προς όφελος της βρετανικής οικονομίας.

Πηγές

www.ons.gov.uk

www.wikipedia.org

  •  
    48
    Shares
  •  
  •  
  • 48
  •