Οι μετοχές που «διεγείρουν» επενδυτικά στο ελληνικό χρηματιστήριο

Απογοητευτική συνεχίζει να παραμένει η εικόνα του ελληνικού χρηματιστηρίου, με τους επενδυτές να το απαξιώνουν επιδεικτικά. Η «ανοσία» του γενικού δείκτη και των μετοχών στα εταιρικά νέα, αλλά και στις αποφάσεις του Eurogroup, συνεχίζει να δημιουργεί έντονους προβληματισμούς στους επενδυτές, σχετικά με την διάρκεια αυτής της κατάστασης.

Ακόμη και στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, η πτώση τις Εθνικής αντισταθμίστηκε με τα κέρδη των ΔΕΗ και ΕΕΕ, οδηγώντας τον γενικό δείκτη σε μικρές απώλειες. Παρά όμως την κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό χρηματιστήριο, υπάρχουν ευκαιρίες που αξίζει κανείς να εκμεταλλευτεί;

Τί κρύβει η στασιμότητα

Στην περίπτωση του ελληνικού χρηματιστηρίου, δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται σε «απάνεμο» μέρος, με αυτό να προβληματίζει ιδιαίτερα για την συνέχεια, καθώς μετά την νηνεμία ακολουθεί καταιγίδα. Κατά βάση τα χρηματιστήρια αποτελούν προεξοφλητικούς παράγοντες, προεξοφλώντας έξι μήνες περίπου νωρίτερα.

Οι τιμές των μετοχών στο ελληνικό χρηματιστήριο, μέχρι στιγμής δεν προεξοφλούν ακόμη τίποτα το σημαντικό, πέραν κάποιων μεμονωμένων περιπτώσεων. Η φημολογία περί πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο, με χρηματιστηριακούς όρους δεν ευσταθεί, καθώς ήδη το «έξυπνο» χρήμα θα έπρεπε να έχει αρχίσει να τοποθετείται, με τις τιμές να αρχίζουν να παίρνουν την ανιούσα. Το πολιτικό σκηνικό στη χώρα δείχνει μέχρι στιγμής να παραμένει ρευστό, με το χρηματιστήριο να μην καταφέρνει να προεξοφλήσει θετικές ή αρνητικές εξελίξεις, επιλέγοντας τον σοφό δρόμο της υπομονής.

Η εικόνα όμως των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε, ήταν χειρότερη από αυτή της προηγούμενης, καθώς με σήμα αγοράς παρέμεινε το 8% των μετοχών, έναντι 28% μια εβδομάδα νωρίτερα.

Από το απόγευμα της Πέμπτης, το ελληνικό χρηματιστήριο έχει αρχίσει να αντιμετωπίζει και μία άλλη παράμετρο, αυτή της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών. Η ανακοίνωση της Εθνικής για reverse split, έπειτα από απόφαση της γενικής συνέλευσης της 26ης Ιουλίου, προϊδεάζει προς αυτή την κατεύθυνση, με την αγορά βέβαια να αντιδρά αρνητικά απέναντι σε μία τέτοια περίπτωση.

Παρά όμως το γεγονός της επενδυτικής αδιαφορίας που επικρατεί στο ελληνικό χρηματιστήριο, υπάρχουν μετοχές οι οποίες υπόσχονται βραχυπρόθεσμα κέρδη σε πιστούς και τολμηρούς επενδυτές. Η παρακάτω εξέταση εξέταση αυτών, γίνεται με γνώμονα την τεχνική ανάλυση, καθώς η αγορά δεν αντιδρά σε οποιοδήποτε εταιρικό νέο, είτε θετικό είτε αρνητικό, με κάποιες βέβαια εξαιρέσεις. Ας δούμε αυτές τις μετοχές μία μία παρακάτω:

Aegean

Η προσέγγιση της μετοχής στο όριο της υπερπουλημένης ζώνης, αποτέλεσε το έναυσμα για ανοδική αντίδραση. Την προηγούμενη φορά που η μετοχή βρέθηκε στο όριο της υπερπουλημένης ζώνης, ακολούθησε ανοδική πορεία έως και τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών.

Βιοχάλκο

Ιδιαίτερος προβληματισμός επικρατεί για την μετοχή της Βιοχάλκο, καθώς αυτή συνεχίζει να βρίσκεται σε καθοδικό κανάλι. Παρά τις διάφορες φήμες που επικρατούν στην αγορά, περί άλλης μίας περίπτωσης Folli Follie, η μετοχή μπορεί να πραγματοποιήσει ένα μικρό ή μεγάλο ράλι, όταν προσεγγίσει ή βρεθεί κάτω από το όριο της υπερπουλημένης ζώνης.

Ελληνικά Πετρέλαια

Τα καλά αποτελέσματα των Ελληνικών Πετρελαίων δεν εμπόδισαν την μετοχή να υποστεί πιέσεις στις προηγούμενες συνεδριάσεις. Η ανοδική αντίδραση που ξεκίνησε από την συνεδρίαση της Πέμπτης, μπορεί να την οδηγήσει έως και τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, στα 7,4323 ευρώ.

Eurobank

Σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα βρίσκεται η μετοχή της Eurobank, καθώς στην χθεσινή συνεδρίαση ολοκλήρωσε οριακά κάτω από τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών. Η προηγούμενη φορά που η μετοχή διέσπασε πτωτικά τον ΚΜΟ200 ημερών, ήταν στα τέλη Μαίου, από όπου πραγματοποίησε τρεις έντονα ανοδικές συνεδριάσεις.

Motor Oil

Πολλά υποσχόμενα μετοχή, ιδίως εάν οι τιμές του πετρελαίου συνεχίσουν την ανιούσα. Η πρόσφατη υποχώρηση της μετοχής έως το όριο της υπερπουλημένης ζώνης, έβγαλε ανοδική αντίδραση, η οποία μπορεί να την οδηγήσει τουλάχιστον έως τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, στα 18,3702 ευρώ.

Μυτιληναίος

Σε καθοδικό κανάλι συνεχίζει να βρίσκεται η μετοχή, με την εταιρεία να συμμετέχει στην επόμενη φάση για τον διαγωνισμό των λιγνιτικών μονάδων. Μια θετική εξέλιξη του διαγωνισμού για την εταιρεία, μπορεί να αλλάξει την τάση της, οδηγώντας την έως και τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών, στα 9,0 ευρώ. Στα θετικά παραμένει η διατήρηση του «χρυσού» σταυρού για την μετοχή.

ΟΤΕ

Καλή μετοχή για μεσοπρόθεσμους επενδυτές, καθώς η στήριξη των 10,09 ευρώ αποδεικνύεται ισχυρή, με το πρώτο επίπεδο κατάκτησης να αποτελεί ο κινητός μέσος όρος των πενήντα ημερών, στα 10,6805 ευρώ.

Σαράντης

Άλλη μία αξιόλογη επιλογή για μεσοπρόθεσμους επενδυτές, καθώς η ισχυρή στήριξη του κινητού μέσου όρου των πενήντα ημερών, στα 7,3426, αποτελεί το εφαλτήριο για υψηλότερα επίπεδα όταν θα ξεκινήσει την ανοδική πορεία το ελληνικό χρηματιστήριο.

Άβαξ

Οι εξελίξεις στον κατασκευαστικό κλάδο δεν αφήνουν αδιάφορη την μετοχή του Άβακα, παρά τα διοικητικά προβλήματα, καθώς η συσσώρευση στα τρέχοντα επίπεδα αποτελούν μια καλή ευκαιρία τοποθέτησης, με την μετοχή να διαπραγματεύεται ήδη από τα τέλη Ιουνίου σε υπερπουλημένα επίπεδα.

Ιντρακάτ

Μετοχή που παραμένει σε καθοδικό κανάλι, και η οποία προσέγγισε ήδη το όριο της υπερπουλημένης ζώνης. Οι εξελίξεις στον κατασκευαστικό κλάδο δημιουργούν προοπτικές και για την μετοχή της Ιντρακάτ.

ΚΡΙ-ΚΡΙ

Μετοχή η οποία συνεχίζει να βρίσκεται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Το ανοδικό κανάλι στο οποίο βρίσκεται, σε συνδυασμό με την ισχυρή στήριξη του κινητού μέσου όρου των πενήντα ημερών, στα 3,9776 ευρώ, αποτελεί μια καλή μεσοπρόθεσμη επιλογή.

Συμπέρασμα

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, μπορεί η θερινή ραστώνη να συνεχίζει να επικρατεί στο ελληνικό χρηματιστήριο, αλλά αυτό δεν εμποδίζει ορισμένες μετοχές να δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την επόμενη μέρα. Εξάλλου, ας μην ξεχνάμε ότι τα χρηματιστήρια αποτελούν ζωντανούς οργανισμούς, όπου αρκεί ένα ερέθισμα για να αντιδράσουν.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

  •  
    29
    Shares
  •  
  •  
  • 29
  •  

One thought on “Οι μετοχές που «διεγείρουν» επενδυτικά στο ελληνικό χρηματιστήριο

  • Οτε – καλή μετοχή, Σαράντης-καλή επιλογή, Βιοχάλκο λέει Φολί! Εντάξει ερασιτεχνικοί χαρακτηρισμοί πρώην ελδάρχη! Βάσει MifidII έπρεπε να μην υπάρχει η σελίδα!😂

Comments are closed.