Τί μας δίδαξε η συνεδρίαση της Παρασκευής;

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη, CEFA

Απογοήτευση σκόρπισε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στο ελληνικό χρηματιστήριο, παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς. Βέβαια, για τους μυημένους στα χρηματιστήρια το αποτέλεσμα ήταν ήδη γνωστό. Πολλές φορές οι τεχνικές και θεμελιακές αναλύσεις περνούν σε δεύτερη μοίρα, κι αυτό που μετράει είναι το feeling. Η διαίσθηση που πολλές φορές γι αυτόν που την έχει, τον γλυτώνει από πολλά χρηματιστηριακά δεινά, κάτι σαν απομηχανής Θεό ας πούμε.

Από τα τέλη Απριλίου και μετά, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά δείχνει να έχει περιέλθει σε πλήρη απαξίωση, κυρίως από τους ξένους Θεσμικούς επενδυτές. Βλέπετε όταν τα «δυνατά» χέρια απουσιάζουν, τότε η οποιαδήποτε ανοδική προσπάθεια είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. Τί μας δίδαξε όμως η συνεδρίαση της Παρασκευής;

Η απόφαση του Eurogroup

Από την πολυαναμενόμενη συνεδρίαση του Eurogroup της Πέμπτης, δεν προέκυψε κάτι ουσιώδες, καθώς και τα υψηλά πλεονάσματα έμειναν, αλλά και τα μέτρα για την περίοδο 2019-22, με μια δεκαετή παράταση για το χρέος. Φυσικά, η κυβέρνηση παρουσίασε την απόφαση ως μια σημαντική επιτυχία της, καθώς τον προσεχή Αύγουστο τελειώνουν τα μνημόνια για την χώρα, παρά το γεγονός ότι έμεινε η ενισχυμένη εποπτεία. Αυτό βέβαια το τελευταίο, για ευνόητους λόγους πέρασε στα «ψιλά» γράμματα.

Παρακολουθώντας κανείς τις πρώτες δύο ώρες της συνεδρίασης της Παρασκευής, θα πείθονταν πως η αγορά όντος θεωρεί σημαντική την απόφαση που πήρε το Eurogroup πριν λίγες ώρες. Για τους μυημένους όμως του χρηματιστηρίου, τους «μπαρουτοκαπνισμένους» επενδυτές οι οποίοι έχουν φάει την απογοήτευση και την χασούρα με το κουτάλι, τα πράγματα δεν ήταν έτσι. Οι πρώτες δύο ώρες αποτέλεσαν μια καταπληκτική ευκαιρία για να ρευστοποιήσουν μέρος ή ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο τους σε υψηλότερες τιμές. Για πιο όμως λόγο; Πού το γνώριζαν; Ας δούμε ευθύς αμέσως τον λόγο για τον οποίο δεν έπεισε η δίωρη άνοδος.

Η πορεία του γενικού δείκτη

Το ελληνικό χρηματιστήριο ανέκαθεν αποτελούσε ένα κλειστό club (με εξαίρεση το 1999), το οποίο αποφάσισε στα τέλη της δεκαετίας του ΄90 να δεχθεί περισσότερα μέλη. Η πτώση του 1999-2000 οδήγησε αρκετά από τα καινούρια μέλη σε διακοπή, ενώ όσοι πήραν την σημαντική απόφαση να συνεχίσουν τον Γολγοθά διεκδικώντας με ηρωισμό τα χαμένα τους χρήματα, απέκτησαν σημαντική εμπειρία και γνώση.

Παρακολουθώντας καθημερινά την συνεδρίαση του ελληνικού χρηματιστηρίου, αποκτάς θέλοντας και μη το feeling, αυτό που άλλες φορές σε οδηγεί σε επιτυχίες, κι άλλες σε αποτρέπει από κακοτοπιές. Έτσι λοιπόν, το τελευταίο χρονικό διάστημα ήταν κοινή η πεποίθηση (πιστεύω), ότι η καθήλωση του τζίρου σε επίπεδα των 35-45 δισ. ευρώ, δεν προϊδέαζε για κάποια σημαντική αλλαγή τάσης.

Ούτε η άνοδος της 30ης Μαίου με 5ης Ιουνίου έπεισε, κι αυτό διότι μόνο τις πρώτες δύο μέρες ο τζίρος διαμορφώθηκε πάνω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών, αλλά ούτε και ο γενικός δείκτης «τόλμησε» να διασπάσει ανοδικά τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών, ούτε κατά διάνοια!!!

Έκτοτε, οποιαδήποτε προσπάθεια έγινε για κινηθεί προς την αντίσταση των 785-790 μονάδων στέφθηκε με αποτυχία, ενώ η περιστασιακή άνοδος του τζίρου πάνω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών, ήταν αποτέλεσμα κυρίως ρευστοποιήσεων, παρά τοποθετήσεων.

Εξάλλου, την Τετάρτη 20 Ιουνίου συνέβη κι ένα σημαντικό τεχνικό γεγονός· είχαμε την δημιουργία «σταυρού» του θανάτου, ο οποίος είχε να εμφανιστεί από τις 29 Νοεμβρίου του 2016! Η παραμονή του κινητού μέσου όρου των πενήντα ημερών κάτω από αυτόν των διακοσίων για διάστημα τριών συνεδριάσεων, μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες να υπάρξει κάποια σημαντική άνοδο του γενικού δείκτη τουλάχιστον μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Συμπέρασμα

Η «απάθεια» του ελληνικού χρηματιστηρίου στα καλά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι ελληνικές εισηγμένες, προϊδεάζει για ένα δύσκολο καλοκαίρι. Εξάλλου, η αυξημένη μεταβλητότητα που επικρατεί στα διεθνή χρηματιστήρια εξαιτίας της έναρξης του εμπορικού πολέμου, κρατά μακριά από το επενδυτικό ενδιαφέρον αρκετούς Θεσμικούς επενδυτές.

Πιθανόν, η «αφύπνιση» του ελληνικού χρηματιστηρίου αρχίσει να πραγματοποιείται από το φθινόπωρο και μετά, όταν και τα αποτελέσματα του εμπορικού πολέμου θα αρχίσουν να εμφανίζονται σε αρκετές οικονομίες, στρέφοντας ίσως κάποια κερδοσκοπικά κεφάλαια προς το ελληνικό χρηματιστήριο, αλλά και όταν στην ουσία η χώρα θα αρχίσει να μπαίνει σιγά σιγά σε προεκλογικούς ρυθμούς. Μέχρι τότε, ας απολαύσουμε τις θερινές ημέρες γιατί προβλέπεται δύσκολος χειμώνας….

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

  •  
    9
    Shares
  •  
  •  
  • 9
  •