Τί σημαντικό προκύπτει από το selloff στις τραπεζικές μετοχές;

Από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας και μετά, ο τραπεζικός κλάδος έπαιζε και συνεχίζει να παίζει σημαντικό ρόλο στο ελληνικό χρηματιστήριο. Η άνοδος ή η πτώση αυτού καθορίζει σε μεγάλο βαθμό και την πορεία του γενικού δείκτη, χαρακτηρίζοντας το ελληνικό χρηματιστήριο ως τραπεζοκεντρικό.

Στις πρόσφατες ρευστοποιήσεις της Folli Follie, ήρθαν να προστεθούν τις τελευταίες δύο μέρες κι αυτές του τραπεζικού κλάδου, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την όποια προσπάθεια του γενικού δείκτη να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα. Για πιο λόγο όμως οι επιθετικές πωλήσεις στις μετοχές των τραπεζών τις τελευταίες δύο μέρες; Και κυρίως, μετά από την ανακοίνωση και των stress tests, από τα οποία προκύπτει ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα χρειαστούν, τουλάχιστον μέσα στο έτος, νέα κεφάλαια.

Τα stress tests και η ελληνική οικονομία

Από την πρόσφατη ανακοίνωση των stress test για τις ελληνικές τράπεζες, προέκυψε ότι δεν θα χρειαστούν νέα κεφάλαια, ενώ για το νέο λογιστικό πρότυπο IFRS9 αποδείχθηκε ότι δεν αποτελεί κίνδυνο. Όσο αφορά τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα (NPEs), αυτά έδειξαν να βρίσκονται εντός πλάνου ΕΚΤ και τραπεζών.

Στην έκθεση της Goldman Sachs μετά το αποτέλεσμα των stress tests για τις ελληνικές τράπεζες, αναφέρεται ότι: « η ανάκαμψη πάντως του ελληνικού τραπεζικού κλάδου θα είναι σταδιακή με την επιτυχή μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) να εξαρτάται από ένα υποστηρικτικό μακροοικονομικό και πολιτικό περιβάλλον. Μετά τα stress tests, η πορεία των μετοχών των ελληνικών τραπεζών θα οδηγηθεί από την πρόοδο που σημειώνεται στο μέτωπο των NPEs και στην ομαλοποίηση του λειτουργικού περιβάλλοντος».

Η πρόσφατη ανακοίνωση του ΔΝΤ, ότι θα αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα εάν δεν υπάρξει μια γενναία μείωση του ελληνικού χρέους, συνέπεσε χρονικά με το selloff στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές, κατά μία μέρα καθυστέρηση. Τόσο το μακροοικονομικό, όσο και το πολιτικό περιβάλλον τίθενται υπό αμφισβήτηση το τελευταίο χρονικό διάστημα, και θα τίθενται ακόμη περισσότερο όσο πλησιάζει η έξοδος της χώρας από το τρίτο πρόγραμμα. Τα αυξημένα πλεονάσματα, η μη μείωση του χρέους (μέχρι στιγμής), αλλά και τα νέα μέτρα από το 2019, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ όχι μόνο σε πολιτικό, αλλά και σε μακροοικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Εξάλλου, όπως προέκυψε από τα stress tests, η τιμή προς λογιστική αξία των τραπεζών διαμορφώθηκε από το 0,29 στο 0,35, υπολογιζόμενη κατά την άνοδο των τραπεζικών μετοχών στα τέλη του προηγούμενου μήνα. Πραγματικά χαμηλός δείκτης, συνυπολογίζοντας τα αυξημένα «κόκκινα» δάνεια στο χαρτοφυλάκιο των τραπεζών, αλλά και την εξάρτηση από τον ELA, καθώς ο εν λόγο δείκτης στα τρέχοντα επίπεδα παρατηρείται μόνο σε εταιρείες οι οποίες έχουν αυξημένες δανειακές υποχρεώσεις.

Τεχνική εικόνα

Αλλά και από τεχνικής απόψεως η εικόνα των τραπεζικών μετοχών έχει αλλάξει προς το χειρότερο, απειλώντας την μεσομακροπρόθεσμη πορεία τους.

Εθνική

Η μετοχή της Εθνικής σημειώνει από τις αρχές του έτους απώλειες 10,66% (κλείσιμο 16/5), ενώ σε διάστημα 52 εβδομάδων υποχωρεί κατά 10,38%. Όπως παρατηρούμε στο παρακάτω γράφημα, εχθές παρέμεινε για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση κάτω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, κάνοντας την σημερινή κρίσιμη για την βραχυπρόθεσμη πορεία της. Η αντίσταση βρίσκεται στον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, στα 0,3005 ευρώ, ενώ η στήριξη βρίσκεται στα 0,2713 ευρώ (γραμμή ΑΒ).

Alpha Bank

Η μετοχή της Alpha Bank καταγράφει από τις αρχές του έτους κέρδη 16,96% (κλείσιμο 16/5), ενώ σε διάστημα 52 εβδομάδων υποχωρεί κατά 5,86%. Όπως διακρίνουμε στο παρακάτω γράφημα, εχθές διατήρησε το σήμα αγοράς, με την σημερινή συνεδρίαση να κρίνει το εάν θα διατηρηθεί ή όχι. Η αντίσταση βρίσκεται στα 2,3003 ευρώ (γραμμή ΑΒ), ενώ η στήριξη βρίσκεται στα 2,0419 ευρώ (γραμμή ΓΔ).

Eurobank

Η μετοχή της Eurobank πραγματοποιεί από τις αρχές του έτους κέρδη 9,82% (κλείσιμο 16/5), ενώ σε διάστημα 52 εβδομάδων ενισχύεται 4,89%. Όπως μπορούμε να διακρίνουμε στο παρακάτω γράφημα, στη χθεσινή συνεδρίαση ακύρωσε το σήμα αγοράς, με τις έντονες πιέσεις να προβληματίζουν για την πορεία της. Η αντίσταση βρίσκεται στα 1,029 ευρώ (γραμμή ΑΒ), με την στήριξη να βρίσκεται στον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, στα 0,903 ευρώ.

Τράπεζα Πειραιώς

Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς σημειώνει από τις αρχές του έτους απώλειες 10,75% (κλείσιμο 16/5), ενώ σε διάστημα 52 εβδομάδων υποχωρεί κατά 39,65%. Όπως παρατηρούμε στο παρακάτω γράφημα, η μετοχή συμπλήρωσε ήδη τρεις διαδοχικές συνεδρίασης κάτω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών (φίλτρο τρία), μειώνοντας σημαντικά τις πιθανότητες για άνοδο σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Η αντίσταση βρίσκεται στον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, στα 3,1668 ευρώ, ενώ η στήριξη βρίσκεται στα 2,3443 ευρώ (γραμμή ΑΒ).

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.