Τί προκύπτει από τα αποτελέσματα α’ τριμήνου των ΕΧΑΕ;

Οι μετοχές των ίδιων των χρηματιστηρίων αποτελούν ίσως τις πιο ιδιάζουσες μορφές μετοχών, καθώς εκτίθενται κυρίως στον συστηματικό κίνδυνο της αγοράς. Εάν οι τζίροι ενός χρηματιστηρίου αυξάνονται, τότε αυξάνονται και τα έσοδα της ίδιας της εταιρείας του χρηματιστηρίου, αυξάνοντας παράλληλα και τα κέρδη, αλλά και τα μερίσματα για τους επενδυτές.

Ίσως η πιο αγαπητή μετοχή του ελληνικού χρηματιστηρίου για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές, είναι αυτή των Ελληνικών Χρηματιστηρίων. Κι αυτό διότι, διαθέτει ελάχιστα κεφάλαια για ανάπτυξη και επενδύσεις σε σύγκριση με τις εταιρείες άλλων κλάδων, ενώ τα κέρδη της συνήθως διατίθενται σε μέρισμα και επιστροφής κεφαλαίου.

Ελπιδοφόρα τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου

Χθες μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, τα Ελληνικά Χρηματιστήρια ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, σύμφωνα με τα οποία τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν στα 1,2 εκατ. ευρώ έναντι 436 χιλ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 7,1 εκατ. ευρώ από 5,5 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2017, με τα EBITDA να εμφανίζουν αύξηση στα 2,45 εκατ. ευρώ από 1,3 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.

Ομολογουμένως τα αποτελέσματα των ΕΧΑΕ είναι ικανοποιητικά σε γενικές γραμμές, παρά το γεγονός ότι το δεύτερο τρίμηνο του έτους δεν ξεκίνησε και τόσο καλά σε σχέση με το πρώτο, όσο αφορά την πορεία του γενικού δείκτη, αλλά και την συναλλακτική δραστηριότητα. Εάν συνυπολογίσουμε το γεγονός, ότι συνήθως το ελληνικό χρηματιστήριο κινείται πλευρικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες (εκτός απροόπτου πάντα), και οι όγκοι εμφανίζονται μειωμένοι, κυρίως τον μήνα Αύγουστο, τότε ίσως τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου να μην είναι και τόσο καλά όσο αυτά του 2017.

Τα πάντα αναμένεται να εξαρτηθούν από τις αποφάσεις των Θεσμών για την ελληνική οικονομία, μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος, όσο και για την μείωση ή όχι του ελληνικού χρέους. Στην περίπτωση θετικών νέων, όπως είναι ευνόητο η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά εκτιμάται ότι θα πραγματοποιήσει ράλι, ενώ σε αντίθετη περίπτωση οδεύει προς νέα χαμηλά έτους.

Τεχνική εικόνα

Από τις αρχές του έτους η μετοχή των ΕΧΑΕ καταγράφει απώλειες 9,89% (κλείσιμο 21/5), ενώ σε διάστημα 52 εβδομάδων υποχωρεί 6,63%. Όπως διακρίνουμε στο παρακάτω ημερήσιο γράφημα, οι επόμενες συνεδριάσεις είναι κρίσιμες για την μεσομακροπρόθεσμη πορεία της μετοχής, καθώς στη χθεσινή συνεδρίαση ακυρώθηκε ο «χρυσός» σταυρός, περιμένοντας άλλες δύο μέρες ώστε να μας το επιβεβαιώσει ή όχι, με την αντίσταση να βρίσκεται στον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, στα 4,9959 ευρώ, και η στήριξη στα 4,5408 ευρώ (γραμμή ΑΒ).

Στο μακροχρόνιο γράφημα η πορεία της μετοχής δείχνει να είναι πιο ισορροπημένη, καθώς συνεχίζει την συσσώρευση γύρω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, στα 4,8552 ευρώ, με την στήριξη να βρίσκεται στα 4,2859 ευρώ (γραμμή ΑΒ), και η αντίσταση στον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών, στα 6,1685 ευρώ.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.