Καταλονία: Κρατούμενοι και εξόριστοι αυτονομιστές στη νέα κυβέρνηση

Δύο πρώην υπουργούς που κρατούνται στις φυλακές και άλλους δύο οι οποίοι έχουν αυτοεξοριστεί μετά από την απόπειρα απόσχισης από την Ισπανία, συμπεριέλαβε ο τοπικός πρωθυπουργός της Καταλονίας Κιμ Τόρα στη νέα κυβέρνηση που σχημάτισε.

Πάντως, ο σχηματισμός της περιφερειακής κυβέρνησης μπορεί να μπλοκαριστεί από τη Μαδρίτη, η οποία εξακολουθεί ουσιαστικά να ασκεί την κηδεμονία της Καταλονίας.

Από τους 13 «συμβούλους» (υπουργούς) της περιφερειακής κυβέρνησης, δύο, ο Ζόρντι Τουρούλ και ο Ζοζέπ Ρουλ, είναι προφυλακισμένοι. Άλλοι δύο, ο Τόνι Κομίν και ο Λούις Πουίγκ, είναι αυτοεξόριστοι στο Βέλγιο, όπου κατέφυγαν με τον καθαιρεθέντα τέως τοπικό πρωθυπουργό Κάρλες Πουτζντεμόν, μετά την καθαίρεση της περιφερειακής κυβέρνησης.

Ο Τουρούλ και ο Ρουλ ανακοίνωσαν ότι αποδέχονται τα καθήκοντα που τους ανατέθηκαν σε ταυτόσημα μηνύματα στους λογαριασμούς τους στο Twitter.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη Μαδρίτη Ινίγο Μέντεθ ντε Βίγκο δήλωσε την Παρασκευή πως η συμπερίληψη φυλακισμένων πολιτικών στην κυβέρνηση της Καταλονίας θα απορριφθεί από τα δικαστήρια.

Ο Κιμ Τόρα, ο οποίος εξελέγη πρωθυπουργός τη Δευτέρα από το καταλανικό κοινοβούλιο, επελέγη από τον αποπεμφθέντα προκάτοχό του Κάρλες Πουτζντεμόν, τον οποίο εξακολουθεί να θεωρεί ως «νόμιμο πρόεδρο της κυβέρνησης».

Πηγή:naftemporiki.gr

  •  
    3
    Shares
  •  
  •  
  • 3
  •