Η αναβίωση της μάχης του οχυρού Ρούπελ (πλούσιο φωτογραφικό υλικό)

Αναβίωσε στις 12 και 13 Μαίου για τρίτη συνεχή χρονιά η μάχη του οχυρού Ρούπελ, με τους επισκέπτες να ζουν λεπτό προς λεπτό τη λυσσαλέα προσπάθεια των Γερμανών εισβολέων να καταλάβουν το απόρθητο Ρούπελ και την ηρωική αντίσταση των Ελλήνων υπερασπιστών του. Άκουσαν το περήφανο “ΟΧΙ” του διοικητή Δουράτσου και συγκινήθηκαν με τους ήρωες που αποχώρησαν με το κεφάλι ψηλά αήττητοι.

Φέτος η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στον ήρωα λοχαγό πυροβολικού Αλέξανδρο Κυριακίδη, που σκοτώθηκε στη διάρκεια της γερμανικής επίθεσης στο Ρούπελ.

Λίγα λόγια για το οχυρό

Το Ρούπελ είναι το μεγαλύτερο από τα 21 συγκροτήματα της «Γραμμής Μεταξά», με συνολικό μήκος στοών και καταφυγίων 6.100 μέτρων. Αποτελούνταν από έξι οχυρά εκ των οποίων τα τρία επικοινωνούσαν υπογείως.

Η δύναμή του κατά την γερμανική επίθεση, στις 6/4/1941, ήταν 27 αξιωματικοί και 950 στρατιώτες, με προβλεπόμενη δύναμη 1.450. Η επίθεση ανατέθηκε στο 125ο Σύνταγμα, το οποίο είχε εμπειρία από επιχειρήσεις αυτού του είδους, καθώς είχε πάρει μέρος στην εκκαθάριση της «Γραμμής Μαζινό» στην Γαλλία, ενισχυμένο με ένα τάγμα Ορεινών Κυνηγών και ένα τάγμα Μηχανικού. Την προσπάθειά του υποστήριζαν ένα Σύνταγμα Πυροβολικού και τρεις ανεξάρτητες Μοίρες Πυροβολικού, καθώς και πλήθος αεροπορίας.

Το new-economy.gr ήταν εκεί, και σας μεταφέρει μέσα από το πλούσιο φωτογραφικό υλικό την αναβίωση της μάχης του θρυλικού οχυρού.