Ενός κακού μύρια έπονται….

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη.

Η ιστορία των χρηματιστηρίων είναι γεμάτη από κερδοσκοπικά παιχνίδια, τα οποία ενέπνευσαν τους μεγαλύτερους παραγωγούς του Hollywood. Ποιος δεν θυμάται αλήθεια το «Margin call» ή το «Les Capital», και πολλές άλλες ταινίες της μεγάλης οθόνης; Η διαφορά ανάμεσα σε κάποιον που ζει καθημερινά τα χρηματιστήρια, με κάποιον ο οποίος δεν έχει επαφή με αυτά και βλέπει την ταινία, είναι μεγάλη.

Ο κόσμος του χρήματος είναι σκληρός, και μπορεί να αποτυπωθεί στην ερμηνεία του δημοφιλούς ηθοποιού Danny DeVito στην ταινία «Other People’s Money» του 1991. Αυτό όμως που όλα αυτά τα χρόνια κανένας σεναριογράφος του Hollywood δεν έχει εστιάσει (ίσως λίγο στην ταινία «Money never Sleeps»), είναι η θέση των εποπτικών αρχών απέναντι στις ορέξεις των εκάστοτε κερδοσκόπων. Είναι δύσκολο να επιστρέψουν τα χρήματα όταν αυτά έχουν χαθεί. Τις τελευταίες δύο μέρες, το ελληνικό χρηματιστήριο θυμίζει κάτι από σενάριο του Hollywood, όπου συμμετέχουν κερδοσκοπικά κεφάλαια, εταιρείες, θεσμικά όργανα, και στην μέση βρίσκονται οι επενδυτές.

Η τραγωδία συνεχίζεται

Το σήριαλ της Folli Follie καλά κρατεί, με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να επεμβαίνει σήμερα με μία ανακοίνωση, η οποία έδειξε προς το παρoν να πείθει την αγορά, μιας και η μετοχή κατάφερε να «ξεκλειδώσει» προσωρινά από το limit down, για να επανέλθει μετά από λίγο και πάλι στο -30%. Φανταστείτε να μην ίσχυαν τα όρια διακύμανσης, και η διαπραγμάτευση να ήταν ελεύθερη! Το τι μεταβλητότητα θα επικρατούσε δεν λέγεται, με το μόνο σίγουρο να είναι ότι θα χάνονταν αρκετές δεκάδες εκατομμύρια. Η τραγική ειρωνεία θα είναι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να προβεί σε προσωρινή αναστολή της μετοχής τις επόμενες μέρες, όταν θα έχει χαθεί πάνω από το 50% της αξίας της!

Το δυσάρεστο που προκύπτει είναι, ότι κάτι τέτοια φαινόμενα πλήττουν σοβαρά την αξιοπιστία της αγοράς, και κυρίως τους εγχώριους επενδυτές οι οποίοι αισθάνονται απροστάτευτοι. Θα θυμίσουμε την περίπτωση πριν μερικών ετών, όταν και πραγματοποιήθηκαν ανοικτές πωλήσεις στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να μοιράζει πρόστιμα τα επόμενα δύο χρόνια. Ποτέ δεν μάθαμε πόσα κέρδη αποκόμισαν τα εν λόγω funds, με τα χρήματα που χάθηκαν να μην γυρίζουν πίσω ποτέ.

Η αξιοπιστία μιας αγοράς αποτελεί το Α και το Ω. Η περίπτωση του QCM ίσως είναι η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη όψη είναι, το εάν υπάρχουν κι άλλες ελληνικές εισηγμένες με αμφιβολίες σχετικά με τα οικονομικά τους αποτελέσματα. Μεγάλη εντύπωση προκάλεσε χθες, η μεγάλη πτώση της μετοχής της ΔΕΗ, με δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για τα «κακώς κείμενα» των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας για την χρήση του 2017. Αλήθεια, οι επενδυτές οι οποίοι προέβησαν χθες σε ρευστοποίηση των θέσεων τους στην μετοχή της ΔΕΗ, χθες τα θυμήθηκαν όλα αυτά, ενώ η εταιρεία δημοσίευσε τα αποτελέσματα της στις 27 Απριλίου; Φανταστείτε το ακραίο σενάριο, να τεθούν κάτω από το μικροσκόπιο όλοι οι ισολογισμοί των ελληνικών εισηγμένων με έντονη την παρουσία στις μετοχές αυτών, ξένων θεσμικών επενδυτών!

Το λίγο χρήμα θέλει κόπο, το πολύ θέλει κόλπο

Είναι γνωστό, πως οι traders αποτελούν το ζωτικότερο όργανο του οργανισμού που λέγεται χρηματιστήριο. Οι καθημερινές συναλλαγές τους δημιουργούν μεταβλητότητα στις μετοχές και «βάθος», ώστε κάποιος να μπορεί να αγοράζει και να πουλάει χωρίς να «εγκλωβίζεται». Η καθημερινή ενασχόληση με το trading είναι ψυχοφθόρα και χρονοβόρα, καθώς χρειάζεται καθημερινή μελέτη και γρήγορα αντανακλαστικά, για να καταφέρεις στο τέλος της ημέρας να βγάλεις ή να χάσεις λίγα χρήματα.

Τα πολλά λεφτά όμως θέλουν κόλπο για να έρθουν. Κι αυτό διότι πρέπει να «κοροϊδέψεις» πολλούς μαζί ταυτόχρονα, και τις περισσότερες φορές εξυπνότερους από εσένα. Το εάν το QCM κατάφερε να κοροϊδέψει τους επενδυτές σε ένα περιφερειακό χρηματιστήριο στην άκρη της Ευρώπης, αυτό μένει να το δούμε στο μέλλον. Το θέμα όμως είναι, ότι τα χρήματα για ακόμη μία φορά έχουν πετάξει………

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.