Θ. Σεμερτζίδης: Ερχεται αλλαγή τάσης στο Χρηματιστήριο Αθηνών;

 

Έπειτα από έξι μήνες περίπου, η ευφορία δείχνει να επιστρέφει στη Λεωφόρο Αθηνών. Μετά από αρκετά χρόνια δημιουργούνται βάσιμες προϋποθέσεις για αλλαγή της μεσοπρόθεσμης τάσης. Από τις διπλές εκλογές του 2012 και μετά το ελληνικό χρηματιστήριο πραγματοποίησε μία σημαντική άνοδο, φθάνοντας έως και το υψηλό των 1.379,42 μονάδων στις 19 Μαρτίου 2014.

Σχεδόν ένα χρόνο πριν από την νέα εκλογική μάχη, η αγορά είχε προεξοφλήσει την έξοδο από το δεύτερο μνημόνιο. Όπως είχε προεξοφλήσει και το τρίτο μνημόνιο, καταγράφοντας νέο ιστορικό χαμηλό στις 11 Φεβρουαρίου 2015, στις 420,82 μονάδες, το οποίο συνέπεσε με την είσοδο αρκετών διεθνών χρηματιστηριακών δεικτών σε bear market.

Τι προεξοφλούμε;

Λένε πως η ιστορία διδάσκει, και σε όποιον δεν μαθαίνει από αυτήν είναι καταδικασμένος να την ζήσει. Κάτι ανάλογο ισχύει και στην προκειμένη περίπτωση. Δηλαδή, η αγορά μπορεί να έχει ήδη αρχίσει να προεξοφλεί την έξοδο από το τρίτο μνημόνιο, καθώς αυτό αποδεικνύεται και με την σημαντική πτώση που καταγράφουν οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Μπορεί όμως και να μην συμβαίνει τίποτα από τα παραπάνω, και να πρόκειται απλά για μια αντίδραση.

Προτού εξετάσουμε τον γενικό δείκτη από τεχνικής πλευράς μέσα από τέσσερα γραφήματα, αξίζει να ρίξουμε μια ματιά και στο P/E της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, όπως αυτό προκύπτει από το μηνιαίο στατιστικό δελτίου του χρηματιστηρίου.

Τα δεδομένα

Σύμφωνα λοιπόν με το μηνιαίο δελτίο, το P/E του ελληνικού χρηματιστηρίου διαμορφώθηκε τον Νοέμβριο στο 5,6, έναντι 6,7 που ήταν τον Δεκέμβριο του 2016. Να σημειώσουμε πως στον υπολογισμό δεν λαμβάνονται εταιρείες που παρουσίασαν ζημιές ή εμφανίζουν P/E μεγαλύτερο ή ίσο του 100. Πραγματικά εμφανίζεται δελεαστική η αποτίμηση του ελληνικού χρηματιστηρίου στα τρέχοντα επίπεδα, και μπορεί να συγκριθεί μόνο με αυτές των χρηματιστηρίων της Ρωσίας με P/E 8, της Κίνας με P/E 7,6, και των ευρωπαϊκών αναδυόμενων αγορών με P/E 9,6, όπως αυτά προκύπτουν από τον δείκτη Shiller.

Στο ημερήσιο γράφημα, ο γενικός δείκτης κατάφερε να διασπάσει ανοδικά τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών (βλ. γράφημα παρακάτω), με τις πιθανότητες να αυξάνονται σημαντικά για αλλαγή της βραχυπρόθεσμης τάσης. Όπως παρατηρούμε και στο παρακάτω γράφημα, η αντίσταση βρίσκεται στο 38,2% του Fibonacci, στις 795 μονάδες (βλ. μπλε βελάκι), προκειμένου να δοκιμάσει το προηγούμενο υψηλό των 859,78 μονάδων που πραγματοποιήθηκε στις 17 Ιουλίου του έτους που διανύουμε. Έπειτα από έξι μήνες περίπου, ο γενικός δείκτης «φλερτάρει» εκ νέου με το επίπεδο της υπέρ αγορασμένης ζώνης, με τον δείκτη RSI να διαμορφώνεται στις 66,78 μονάδες.

Στο εβδομαδιαίο γράφημα (βλ. παρακάτω), ο γενικός δείκτης έχει διασπάσει κι εδώ τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, διατηρώντας όμως το σήμα πώλησης, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 835 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και με τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών να βρίσκεται στις 805 μονάδες.

Στο μηνιαίο γράφημα (βλ. παρακάτω), ο γενικός δείκτης βρίσκεται πολύ κοντά στην αντίσταση των 772 μονάδων (γραμμή ΑΒ), με το ενδιαφέρον όμως να στρέφεται στην διάσπαση του κινητού μέσου όρου των πενήντα ημερών στις 827 μονάδες, καθώς τις προηγούμενες τρεις φορές που το επιχείρησε (Ιούνιο-Σεπτέμβριο) δεν τα κατάφερε.

Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το μακροχρόνιο γράφημα (βλ. παρακάτω), καθώς πιθανή διάσπαση του κινητού μέσου όρου των πενήντα ημερών θα οδηγήσει ουσιαστικά και σε αλλαγή της μακροχρόνιας τάσης. Όπως παρατηρούμε στο παρακάτω γράφημα, ο γενικός δείκτης βρίσκεται πολύ κοντά στην διάσπαση της αντίστασης των 769 μονάδων (γραμμή ΑΒ), με το ενδιαφέρον όμως να βρίσκεται στο εάν θα προσπαθήσει (και τελικά θα καταφέρει) να διασπάσει αυτή την φορά, έπειτα από 3,5 χρόνια τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, και να διατηρηθεί πάνω από αυτόν.

Συμπέρασμα

Συνοψίζοντας από τα παραπάνω, θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι πιθανότητες για συνέχιση της ανοδικής πορείας του γενικού δείκτη είναι αυξημένες. Βέβαια, θα πρέπει και οι ημερήσιοι τζίροι να ενισχυθούν έτσι ώστε να αυξηθούν και οι πιθανότητες για υψηλότερα επίπεδα. Τελειώνοντας, ας μην ξεχνάμε πως η σύνεση δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •