ΗΠΕΙΡΟΣ – Οι νέοι «επενδύουν» στον πρωτογενή τομέα

Στις 750 ανέρχονται μέχρι σήμερα οι αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα των νέων αγροτών – Ανοικτό το ενδεχόμενο για ικανοποίηση των αιτημάτων και των επιλαχόντων με ακόμη 6 εκ. ευρώ για την περιοχή μας

Ικανοποίηση και πολλά χαμόγελα στους εμπλεκόμενους φορείς έχει φέρει η πολύ μεγάλη ζήτηση που υπάρχει για ένταξη στο πρόγραμμα νέων αγροτών.

Ήδη, όπως έγινε επίσημα χθες γνωστό, από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρο Καχριμάνη, το ενδιαφέρον ξεπέρασε τις προσδοκίες, καθώς όπως ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης, από τις βεβαιώσεις που μέχρι σήμερα έχουν ληφθεί από το ΚΕΠΠΥΕΛ, οι αιτήσεις ανέρχονται στις 750, που ίσως αυξηθούν καθώς δόθηκε παράταση μέχρι τις 2 Μαΐου.

Η θετική αυτή εξέλιξη, οφείλεται, όπως ανάφερε χθες χαρακτηριστικά, ο κ. Καχριμάνης, στις ενημερωτικές ημερίδες που έγιναν το περασμένο καλοκαίρι με πρωτοβουλία της Περιφέρειας και στην απλοποίηση των αδειοδοτήσεων χάρη στις συντονισμένες ενέργειες των αρμοδίων υπηρεσιών που έχουν γίνει το προηγούμενο διάστημα.

Ο κ. Καχριμάνης ανέφερε ότι στην αρχική πρόσκληση είχαν υποβληθεί 280 αιτήσεις και το στοίχημα που είχε τεθεί ήταν ο αριθμός να αυξηθεί τουλάχιστον κατά 450, στόχος που πλέον έχει υπερκαλυφθεί και για να ικανοποιηθούν οι επιλαχόντες θα απαιτηθούν για την Ήπειρο άλλα 6 εκ. ευρώ.

«Αν συμπληρώσουμε τον αριθμό, θα ζητήσουμε επιλαχόντες. Πιστεύω ότι θα δικαιωθούμε. Πρόκειται για 6 εκ ευρώ επιπλέον για τους επιλαχόντες. Θα είναι μεγάλη επιτυχία να έχουμε περίπου 1000 άτομα νέους αγρότες στην Ήπειρο, 1000 οικογένειες έξω από την ανεργία. Με σωστή καθοδήγηση και ενέργειες να πάρουν στον τόπο μας τα προγράμματα αγροδιατροφής και με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε για εξωστρέφεια των προϊόντων, να λάβουν τη θέση που τους αρμόζει», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Καχριμάνης.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης και στην συμμετοχή του το περασμένο Σάββατο στην συγκέντρωση που οργάνωσαν κτηνοτροφικές οργανώσεις στον Τύρναβο για τις τιμές του αιγοπρόβειου γάλακτος, στην οποία παρουσίασε τις θέσεις της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και μια σειρά ενεργειών που πρέπει να γίνουν για την προστασία της φέτας και του εισοδήματος των κτηνοτρόφων που έγιναν ομόφωνα αποδεκτές.

Οι τιμές γάλακτος

Παράλληλα χθες, ο κ. Καχριμάνης αναφέρθηκε και στη συμμετοχή του στη συγκέντρωση κτηνοτροφικών οργανώσεων στον Τύρναβο με αντικείμενο τις τιμές αιγοπρόβειου γάλακτος.

Στη συνάντηση, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, παρουσίασε τις θέσεις της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ) και επανέλαβε πως αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας να αυστηροποιήσει το θεσμικό πλαίσιο και τους ελέγχους για την εισαγωγή γάλακτος από το εξωτερικό.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, η κατάσταση στον πρωτογενή τομέα είναι απελπιστική, παρότι η Ήπειρος, εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθεί και των τιμών που δίνει η γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη» βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από άλλες περιοχές.

Πηγή:anex.gr

  •  
    1
    Share
  •  
  •  
  • 1
  •