ΟΟΣΑ: Αυξημένα βάρη από φόρους και εισφορές για τα ελληνικά νοικοκυριά

Aυξανόμενα βαίνουν τα φορολογικά βάρη για τα ελληνικά νοικοκυριά, όπως επιβεβαιώνει και νέα έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Μάλιστα για τις οικογένειες με δύο παιδιά, στις οποίες εργάζεται ένα μέλος, η Ελλάδα τη δεύτερη υψηλότερη φορολογική επιβάρυνση.

Στην Ελλάδα φόροι εισοδήματος και εισφορές των εργαζομένων τρώνε το 26% του μισθού, ενώ εάν προσθέσουμε και τις εισφορές των εργοδοτών η επιβάρυνση ανέρχεται στο 40,8%. Η χώρα μας εμφανίζει το 14ο υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των κρατών- μελών του ΟΟΣΑ και αρκετά υψηλότερο του μέσου όρου, που διαμορφώνεται στο 35,9%. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του οργανισμού η επιβάρυνση οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Στην περίπτωση της χώρας μας η αύξηση της επιβάρυνσης είναι 0,31 ποσοστιαιες μονάδες και είναι η τέταρτη υψηλότερη, μετά από εκείνες της Τουρκίας (+0,4 π.μ.), της Τσεχίας (+0,36 π.μ.) και του Μεξικού (+0,34 π.μ,) και ενώ συνολικά στη ζώνη των μελών του οργανισμού καταγράφεται πτώση κατά 0,13 ποσοστιαίες μονάδες.

Αναλυτικότερα, τα στοιχεία του ΟΟΣΑ αποκαλύπτουν ότι στις οικογένειες δύο παιδιών με ένα μισθό η φορολογική «σφήνα», όπως την ονομάζει, ήταν στο 39,4% στη Γαλλία, με την Ελλάδα, την Ιταλία, το Βέλγιο, τη Φινλανδία και τη Σουηδία να ακολουθούν με ποσοστά μεταξύ 38% και 39%. Οι χαμηλότερες επιβαρύνσεις σε αυτή την κατηγορία καταγράφονται στη Ζηλανδία (6,4%), τη Χιλή (7%) και την Ελβετία (9,1%). Ο μέσος όρος επιβάρυνσης στον ΟΟΣΑ για τετραμελείς οικογένειες, στις οποίες μπαίνει μόνο ένα μισθός στο σπίτι, είναι 26,1%, δηλαδή σχεδόν 13 μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με την Ελλάδα. Πάντως οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε αυτή την κατηγορία καταγράφονται στην Αυστραλία (2,7 ποσοστιαίες μονάδες) στην Ιρλανδία (2,6 ποσοστιαίες μονάδες) και στη Λετονία (1,06 ποσοστιαίες μονάδες). Στον αντίποδα οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρούνται σε Πολωνία (4,3 π.μ.) και Ουγγαρία (3,05 π.μ.).

Στις οικογένειες με δύο παιδιά στις οποίες εργάζονται και οι δύο γονείς η επιβάρυνση για την Ελλάδα παραμένει στο 39% και είναι και πάλι μεταξύ των υψηλότερων. Στις πρώτες θέσεις οι συνήθεις ύποπτοι: Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία.

Για μεμονωμένα άτομα (χωρίς παιδιά) το 2017 τα υψηλότερα ποσοστά επιβάρυνσης καταγράφονται στο Βέλγιο (40,5%), τη Γερμανία (39,3%), τη Δανία (35,8%), ενώ τα χαμηλότερα στη Χιλή (7%), το Μεξικό (11,2%) και την Κορέα.

Νατάσα Στασινού

Πηγή:naftemporiki.gr

  •  
    2
    Shares
  •  
  •  
  • 2
  •