ΠΟΤΟΚΙ ΠΥΡΓΟΥ ΗΛΕΙΑΣ : Πολλές υπόνοιες στη δίκη για την τοξική βόμβα των 110.000 τόνων απορριμμάτων

Κάτω από «περίεργες συνθήκες» και με άκρα «δημοσιογραφική μυστικότητα» εκδικάζεται τις τελευταίες εβδομάδες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Πάτρας η υπόθεση του μεγαλύτερου περιβαλλοντικού εγκλήματος στην Ηλεία .

ΡΕΠΟΡΤΑΖ : Μάκης Νοδάρος
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ : DOCUMENTO 22/4/2018

Φόβοι ότι ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος η «τοξική βόμβα» των 100.000 σάκων απορριμμάτων συνολικού βάρους 110.000 τόνων που βρίσκονται συσσωρευμένοι επί εφτά και πλέον χρόνια ( από το 2009 εως το 2012) στην παράνομη χωματερή «Ποτόκι» δίπλα από τον ποταμό Αλφειό και την πόλη του Πύργου, θα μείνει ατιμώρητο εκφράζουν οι πολίτες της Ηλείας και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Πάτρας.

Για την κοινή γνώμη, το στοιχείο εκείνο που τροφοδοτεί την υπόνοια περί ατιμωρησίας είναι όπως λένε, η άκρα του… δημοσιογραφικού κόσμου σιωπή αφού εάν και πρόκειται για μια πολύκροτη σε τοπικό επίπεδο -και όχι μόνο -υπόθεση, δεν υπάρχει δημοσιογραφική κάλυψη.

Για τους υπηρεσιακούς παράγοντες του δήμου Πύργου που κλήθηκαν στο δικαστήριο ως μάρτυρες, το παράδοξο είναι, όπως λένε, ότι διαφαίνεται μια προσπάθεια υποβάθμισης του εγκλήματος κατά της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος. Όπως λένε , αντί να τους ζητήσουν στοιχεία για την ουσία της υπόθεσης και τους σοβαρότατους κινδύνους που υπάρχουν ακόμη και σήμερα σε βάρος της υγείας δεκάδων χιλιάδων πολιτών, επιχειρούν να υιοθετήσουν εμμέσως πλην σαφώς την υπερασπιστική γραμμή των κατηγορουμένων και να μετακυλίσουν τις ευθύνες αλλού , παρά τις αναλυτικές πολυσέλιδες εκθέσεις των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος.

Το παζλ της διαπλοκής

Πριν από ενάμισι χρόνο την επικίνδυνη αποθήκη των δεματοποιημένων απορριμμάτων είχε επισκεφθεί και ο τότε αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνης ο οποίος σε δηλώσεις του την είχε χαρακτηρίσει ευθέως ως «τοξική βόμβα». Τον άμεσο κίνδυνο για τους κατοίκους του Πύργου ,από τυχόν ανάφλεξή της, επισημαίνουν και έγγραφα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας . Στα ίδια έγγραφα αναφέρεται ότι το μέρος της αποθήκευσης των δεματοποιημένων απορριμμάτων στερείται πιστοποιητικού ενεργητικής πυροπροστασίας.

Η συγκεκριμένη υπόθεση αποτελεί ένα κομμάτι από το παζλ της γενικότερης εικόνας διαφθοράς και διαπλοκής που σχετίζεται με την διαχείριση των απορριμμάτων επί δημαρχίας Μάκη Παρασκευόπουλου στον Πύργο Ηλείας. Μέρος της είχε αποκαλυφθεί πριν από εφτά μήνες και στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών , με την πανηγυρική και ομόφωνη αθώωση των δημοσιογράφων Κώστα Βαξεβάνη και Μάκη Νοδάρου μετά από μήνυση του κ. Παρασκευόπουλου.

Το κατηγορητήριο

Σύμφωνα με το 64/2015 Βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ηλείας τέσσερις πρώην αντιδήμαρχοι καθαριότητας του δήμου Πύργου Ηλείας επί δημαρχίας Μάκη Παρασκευόπουλου , οι Γεώργιος Θεοδωρέλλος – Χαρίτος , Παναγιώτη Φραγκαντώνης , Βασίλειο Παναγόπουλος ( νυν δημοτικός σύμβουλος) και Ανδρέας Ανδρικόπουλος αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες : της ρύπανσης και υποβάθμισης περιβάλλοντος με βάση το είδος και την ποσότητα των παραγόμενων ρύπων και της παρεμπόδισης αποτροπής κοινού κινδύνου σε βαθμό κακουργήματος.

Στο πολυσέλιδο Βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ηλείας αναφέρονται λεπτομερώς όλες οι παράμετροι του οικολογικού και περιβαλλοντικού εγκλήματος στο «Ποτόκι» , οι επιπτώσεις του στην δημόσια υγεία αλλά και ο άμεσος κίνδυνος ανάφλεξης των απορριμμάτων που ανά πάσα στιγμή μπορεί να μετατραπούν σε τοξική βόμβα με σοβαρότατες επιπτώσεις στην υγεία χιλιάδων πολιτών.

Όπως αναφέρεται , οι κατηγορούμενοι είχαν ορισθεί δυνάμει σχετικών αποφάσεων του δημάρχου Πύργου αντιδήμαρχοι και τους είχε ανατεθεί η εποπτεία και η ευθύνη για τον σχεδιασμό και την διαχείριση των αστικών απορριμμάτων.

Το κατηγορητήριο συνοδεύουν οι : 2773/01.11.2011 Εκθεση Ελέγχου της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος , η 5085/158327/25.6.2013 Εκθεση Αυτοψίας του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της ΠΕ Ηλείας , η από 19.7.2012 Εκθεση Αυτοψίας του Κλιμακίου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος , οι 5528/19.8.2010 , 5534/19.8.2010 και 24.11.2010 Εκθέσεις αυτοψίας του Τμήματος Περιβάλλοντος της Δνσης Περιβάλλοντος της ΝΑ Ηλείας και μαρτυρικές καταθέσεις των αρμοδίων υπαλλήλων.
Ολοι οι κατηγορούμενοι στα απολογητικά τους υπομνήματα αναφέρουν ότι τα όσα έπραξαν ήσαν καθ όλα νόμιμα και με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.

Αναθέσεις και Offshore

Σημειώνεται ότι ένας εκ των κατηγορουμένων, ο νυν δημοτικός σύμβουλος και τότε αντιδήμαρχος καθαριότητας Βασίλειος Παναγόπουλος εμπλέκεται και στην υπόθεση της αγοραπωλησίας έκτασης στην Σκαφιδιά Ηλείας , από κοινού Offshore εταιρείας με την σύζυγο του τότε δημάρχου Μάκη Παρασκευόπουλου. Όπως είχε αποκαλύψει το Documento, στα δύο συμβόλαια γνωμοδοτεί για τον χαρακτήρα της περιοχής ο κ. Παναγόπουλος που ήταν και προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών.

Επίσης το όνομα του κ. Παναγόπουλου , περιέχεται μεταξύ άλλων και στο 98/23.3.2016 πολυσέλιδο πόρισμα των Οικονομικών Επιθεωρητών της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων του Υπουργείου Οικονομικών .
Όπως αναφέρεται σε αυτό, κατά το έτος 2010 ο κ. Παναγόπουλος με την ιδιότητα του αντιδημάρχου οικονομικών τότε , είχε προβεί σε προμήθεια υλικών για την δεματοποίηση των απορριμμάτων συνολικού ύψους 476.352,89 ευρώ με την παράνομη διαδικασία των απευθείας αναθέσεων και όχι του ανοιχτού διαγωνισμού.

Πηγή:apokalypseis.com

  •  
  •  
  •  
  •  
  •