Προσεχώς πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια;

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, τα διεθνή χρηματιστήρια καταβάλλουν προσπάθεια να κινηθούν προς τα υψηλά που κατέγραψαν στις αρχές του έτους. Η προσπάθεια αυτή ενισχύεται κυρίως από τα καλύτερα των μέχρι στιγμής εκτιμήσεων εταιρικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, δημιουργώντας ένα κλίμα ευφορίας στους επενδυτές.

Παρά όμως τα κέρδη που καταγράφουν οι διεθνείς χρηματιστηριακοί δείκτες από τις αρχές της εβδομάδας, επικρατεί έντονη συζήτηση σχετικά με την περαιτέρω άνοδο των μετοχικών αξιών. Κι αυτό διότι τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα που έχουν ανακοινωθεί, δεν δικαιολογούν τις τρέχουσες αποτιμήσεις. Ακόμη μεγαλύτερος όμως είναι ο προβληματισμός όσο αφορά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να αδιαφορούν για την ώρα. Για πιο λόγο όμως θα πρέπει να ανησυχούμε για τις ευρωπαϊκές μετοχές;

Τα δεδομένα

Τα πρόσφατα μακροοικονομικά στοιχεία για την ευρωπαϊκή οικονομία, έδειξαν ότι υπάρχει μία στασιμότητα σχετικά με την ανάπτυξη αυτής, με την ΕΚΤ να δηλώνει επισήμως ότι δεν μπορεί να κάνει περισσότερα πράγματα σε ότι αφορά την αύξηση του πληθωρισμού.

Η χθεσινή έκθεση του ΔΝΤ, World Economic Outlook, εκτιμά μείωση της ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες, στο 2% για το 2019, έναντι 2,4% το έτος που διανύουμε. Η μείωση των εκτιμήσεων του Ταμείου για την ευρωπαϊκή οικονομία, είναι μεγαλύτερη σε σχέση με αυτές σε ΗΠΑ, Κίνα και Ιαπωνία, όπως παρατηρούμε και στο παρακάτω γράφημα.

Πηγή γραφήματος:Bloomberg

Η εκτίμηση της JPMorgan

Σύμφωνα με την JPMorgan, οι ευρωπαϊκές μετοχές αναμένεται να υπό αποδώσουν έναντι των αμερικανικών τα επόμενα έτη, καθώς η όποια άνοδος πραγματοποιήθηκε μέχρι στιγμής οφειλόταν κυρίως στην ανάπτυξη που εμφάνισε η ευρωπαϊκή οικονομία, και στην διολίσθηση του κοινού νομίσματος. Η επενδυτική τράπεζα εκτιμά για τις ευρωπαϊκές μετοχές κέρδη 5,2% για το σύνολο του 2018, έναντι 21% για τον δείκτη S&P 500, 8,2% για το σύνολο του 2019 έναντι 11% για τον δείκτη S&P 500, και 7,9% για το σύνολο του 2020, έναντι 10% για τον δείκτη S&P 500, όπως παρατηρούμε και στο παρακάτω γράφημα.

Πηγή γραφήματος:Bloomberg

Το καμπανάκι για την γερμανική οικονομία

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μακροοικονομικής IMK, η πιθανότητα να εισέλθει σε ύφεση η γερμανική οικονομία αυξήθηκε στο 32% τον Απρίλιο, έναντι 6,8% τον Μάρτιο, προειδοποιώντας για δύσκολες μέρες, ειδικά στην περίπτωση έναρξης ενός εμπορικού πολέμου μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, όπως διακρίνουμε και στο παρακάτω γράφημα.

Πηγή γραφήματος:Bloomberg

Η τεχνική εικόνα του Eurostoxx 600

Είναι γνωστή η αδυναμία του δείκτη Eurostoxx 600 να ακολουθήσει σε απόδοση τους διεθνής δείκτες, και κυρίως αυτή του S&P 500, καθώς η όποια ανοδική του κίνηση εξαντλείται στην ισχυρή αντίσταση των 400 μονάδων (κόκκινος κύκλος παρακάτω γράφημα). Όπως παρατηρούμε και στο γράφημα παρακάτω, τα τρέχοντα επίπεδα κρίνονται κρίσιμα για την περαιτέρω άνοδο του, καθώς τις προηγούμενες φορές που προσπάθησε να κινηθεί πάνω από αυτά δεν τα κατάφερε, με την προσοχή να στρέφεται στο κλείσιμο του gap (κόκκινο βέλος) που δημιουργήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου, όταν από τις 388 μονάδες υποχώρησε στις 372 μονάδες.

Πηγή γραφήματος:investing.com

Συμπέρασμα

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, μία μικρή υποχώρηση της ανάπτυξης στην ευρωπαϊκή οικονομία ή η έναρξη ενός εμπορικού πολέμου, θα οδηγήσει σε σημαντικές απώλειες τις ευρωπαϊκές μετοχές σε σχέση με αυτές σε ΗΠΑ και Ασία. Εάν σε όλα αυτά προστεθεί και η επιβεβαίωση του Ινστιτούτου IMK, περί ύφεσης της γερμανικής οικονομίας, καθώς και μια επιδείνωση του χρέους των χωρών του Νότου, τότε το μέλλον προδιαγράφεται δυσοίωνο για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA
Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •