Πως αναμένεται να ανοίξουν τα χρηματιστήρια την Δευτέρα, μετά την επίθεση στη Συρία;

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Το άρθρο θα μπορούσε κάλλιστα να έχει δύο τίτλους, μετά τις διαρροές που υπήρξαν από την επίθεση των ΗΠΑ-Μεγάλης Βρετανίας-Γαλλίας στην Συρία. Ο ένας είναι «πολύ κακό για το τίποτα», κι ο άλλος «φοβάται ο Γιάννης το θεριό, και το θεριό τον Γιάννη». Κι αυτό διότι, όπως αποκάλυψε την επομένη το πρωί η Γαλλίδα υπουργός άμυνας, η Ρωσία είχε προειδοποιηθεί από πριν για τα χτυπήματα σε συγκεκριμένους συριακούς στόχους.

Η ανακοίνωση της Συρίας ότι κατάρριψε το ένα τρίτο των πυραύλων, και το γεγονός ότι τα χτυπήματα είχαν ως κύριο στόχο εγκαταστάσεις παρασκευής χημικών όπλων, και ως εκ θαύματος (ευτυχώς) δεν υπήρξαν θύματα από την επίθεση, δημιουργεί εύλογους προβληματισμούς για το κατά πόσο οι τρεις νατοϊκοί σύμμαχοι ήθελαν πραγματικά να εξαπολύσουν επίθεση.

Το γεγονός και μόνο, ότι δυο μέρες πριν την επίθεση διαρρέουν χάρτες για τους στόχους, δημιουργεί εύλογους προβληματισμούς στο κατά πόσο αποφασιστική ήταν η επίθεση, και δεν έγινε απλά και μόνο για το «θεαθήναι». Αλήθεια, πως είναι δυνατόν να διαρρεύσει το σχέδιο επίθεσης; Και ειδικά από τον νούμερο ένα στρατό παγκοσμίως! Χωρίς να θέλουμε να εισέλθουμε σε θεωρίες συνωμοσίας, εκτιμούμε ότι απλά αυτό το οποίο πραγματοποιείται την τελευταία εβδομάδα, με τις εκατέρωθεν απειλές και ανακοινώσεις είναι απλά ένα παιχνίδι εντυπώσεων, που ευτυχώς αυτή την φορά δεν είχε θύματα.

Γνώριζε κανείς για το χτύπημα;

Είναι γνωστό πως οι αγορές αποτελούν προεξοφλητικούς μηχανισμούς, και πως το «έξυπνο» χρήμα πάντα τοποθετείται νωρίτερα, και αποχωρεί νωρίτερα. Την περασμένη Τρίτη, στο άκουσμα των ανακοινώσεων του Κινέζου προέδρου περί δασμών και μεγαλύτερου ανοίγματος της κινεζικής οικονομίας σε ξένους, οι αγορές αντέδρασαν έντονα ανοδικά, πανηγυρίζοντας για την αποφυγή ενός εμπορικού πολέμου, και αδιαφορώντας για την πιθανότητα ενός πραγματικού. Μήπως οι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στις αγορές είναι αναίσθητοι ή σαδιστές; Δεν το νομίζω, τουλάχιστον όχι σε τέτοιο βαθμό.

Ακόμη και η πτώση της Wall Street προχθές (Παρασκευή), δεν οφειλόταν στην έναρξη της επίθεσης στη Συρία σε λίγες ώρες, αλλά σε πραγματικά οικονομικά αίτια, αυτά των αποτελεσμάτων των αμερικανικών τραπεζών, ενώ το θετικό κλίμα σε Ευρώπη και Ασία διατηρήθηκε, έστω και με μικρά κέρδη. Θεωρεί κανείς πως εάν υπήρχε σημαντική πιθανότητα ενός πραγματικού πολέμου, τα διεθνή χρηματιστήρια, και κυρίως το «έξυπνο» χρήμα δεν θα αντιδρούσαν βίαια; Εκτός κι εάν ο πραγματικός λόγος της πτώσης και της αυξημένης μεταβλητότητας στις μετοχικές αξίες από τον περασμένο Φεβρουάριο, οφείλεται ακριβώς στην πιθανότητα έναρξης ενός παγκοσμίου πολέμου, κι όχι ενός εμπορικού πολέμου.

Η αντίδραση των χρηματιστηρίων την Δευτέρα

Μέχρι την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν υπάρχουν νεώτερες πληροφορίες σχετικά με την διεθνή κοινότητα στο θέμα της επίθεσης, αλλά και του αποτελέσματος της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Κατά την προσωπική εκτίμηση του γράφοντας, η Δευτέρα αναμένεται να βρει τα διεθνή χρηματιστήρια με μικτά πρόσημα, ή έστω με απώλειες άνω του 1% στο πρώτο μισό της συνεδρίασης και περιορισμό αυτών στο δεύτερο μισό αυτής. Αυξημένη μεταβλητότητα αναμένεται να υπάρξει ως συνήθως στις μετοχικές αξίες, με μια μικρή ενίσχυση των ασφαλών επενδυτικών assets, χωρίς όμως να προκληθεί κάποια ιδιαίτερη ανησυχία για την συνέχεια.

Έχει ενδιαφέρον όμως να δούμε παρακάτω δύο σημαντικές νατοϊκές επιθέσεις, σε Γιουγκοσλαβία και Ιράκ, και το πως αντέδρασε ο δείκτης Dow Jones.

Ο πόλεμος της Γιουγκοσλαβίας ξεκίνησε στις 23 Μαρτίου του 1999, με τον Dow Jones να βρίσκεται στις 14.796 μονάδες, καταγράφοντας υψηλό στις 17.050 μονάδες τον Δεκέμβριο του 1999, για να υποχωρήσει στη συνέχεια έως και τις 10.469 τον Σεπτέμβριο του 2002, κυρίως λόγω του σκασίματος της «φούσκας» των dot.com.

Η εισβολή στο Ιράκ πραγματοποιήθηκε και πάλι μήνα Μάρτιο, στις 20, το 2003, βρίσκοντας τον Dow Jones στις 10.829 μονάδες, φθάνοντας τον Ιανουάριο του 2004 έως το υψηλό των 14.127 μονάδων.

Πηγή γραφήματος: www.macrotrends.net

Συμπέρασμα

Όπως διαπιστώνουμε από τα παραπάνω, οι δύο επιθέσεις σε Γιουγκοσλαβία και Ιράκ άφησαν τα χρηματιστήρια ανεπηρέαστα, καθώς η πτώση και η μετέπειτα άνοδος αυτών οφειλόταν καθαρά και μόνο στην δημιουργία «φούσκας» των μετοχικών αξιών, και κυρίως αυτών της τεχνολογίας. Το όλο σκηνικό, δηλαδή η διαρροή χάρτη με τα χτυπήματα των ΗΠΑ-Μεγάλης Βρετανίας-Γαλλίας, η αναχαίτιση του ενός τρίτου των πυραύλων, αλλά και οι εκατέρωθεν ανακοινώσεις, δείχνουν να μην πείθουν τα «γεράκια» των αγορών. Εξάλλου, η δουλειά τους είναι να προεξοφλούν…………

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

  •  
    24
    Shares
  •  
  •  
  • 24
  •