125 νεκροί – Ο ακήρυκτος πόλεμος πάνω από το Αιγαίο (βίντεο)

Το 2015 υπήρξαν 1375 παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου από τουρκικά μαχητικά εκ των οποίων οι 135 έγιναν με αεροπλάνα έμφορτα

Η Ελλάδα και η Πολεμική της Αεροπορία κατά την περίοδο 1990 – 2018 έχει θρηνήσει τον χαμό 125 στρατιωτικών της εν ώρα καθήκοντος και έχουν πέσει 81 αεροσκάφη για διάφορους λόγους.

Συγκεκριμένα έχουν πέσει δεκατέσσερα F – 4, δεκατρία Mirage 2000, όπως αυτό που έπεσε χθες, δεκατρία 13 A-7 Corsair, δώδεκα F – 16 διαφόρων κατηγοριών, έξι F – 1 και δύο C 130.

Σημειώνεται ότι οι μισοί από τους 125 νεκρούς έχασαν τη ζωή τους από την πτώση του C 130 στο όρος Όθρυς.

Δύο νεκροί σε αερομαχίες

Επισήμως πάντως, μόλις δυο αεροσκάφη έχουν πέσει κατά τη διάρκεια εικονικών αερομαχιών με τουρκικά. Το 1992 ο υποσμηναγός Νίκος Σιαλμάς, χάνει τη ζωή του στην περιοχή του Άη Στράτη όταν το παλαιό Μirage F-1 που χειριζόταν δεν άντεξε κατά την αναμέτρηση με τουρκικά F-16 και καρφώθηκε στη θάλασσα. Το 2006 ο σμηναγός Κώστας Ηλιάκης χάνει τη ζωή του στην περιοχή της Καρπάθου όταν τούρκικο F-16 καρφώνεται στην καλύπτρα του αεροσκάφους του σκοτώνοντας τον ακαριαία. Τούρκοι δημοσιογράφοι πάντως σύμφωνα με έρευνα του πρακτορείου Sputnic αναφέρουν ότι ο Ηλιάκης οδήγησε το αεροπλάνο του πάνω στο τουρκικό γνωρίζοντας ότι και τα δύο αεροπλάνα θα καταστραφούν. Ο Τούρκος πιλότος πάντως κατάφερε να σωθεί αφού εκτινάχθηκε από το πιλοτήριο του και κατέπεσε στη θάλασσα με αλεξίπτωτο.

Ελληνικές παραβιάσεις

Σύμφωνα πάντα με την έρευνα του πρακτορείου Sputnic δεν είναι λίγες οι φορές που και τα ελληνικά αεροπλάνα παραβιάζουν τον τουρκικό εναέριο χώρο κυνηγώντας τα τουρκικά αεροπλάνα και πάνω από τουρκικό έδαφος.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ πάντως μόνο το 2015 υπήρξαν 1375 παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου από τουρκικά μαχητικά εκ των οποίων οι 135 έγιναν με αεροπλάνα έμφορτα και έτοιμα για κανονική μάχη. Υπολογίζεται ότι από το 1996 κατ έτος υπάρχουν 1000 παραβιάσεις με τις αερομαχίες πάνω από το Αιγαίο να αποτελούν και θέαμα για τους κατοίκους των νησιών αλλά και εκατομμυρίων τουριστών.

Τσιλεκλί

Τον Οκτώβρη του 1996 οκτώ μήνες μετά την κρίση στα Ίμια ένα τουρκικό F16 απογειώθηκε από τη βάση του στο Balikesir και λίγο αργότερα κατέπεσε πολύ κοντά στη Χίο. Ο ένας εκ των δύο πιλότων ο Osman Chilekli κατέφερε να εκτιναχθεί από το κάθισμα του. Διασώθηκε από το ελληνικό ναυτικό και παραδόθηκε στις τουρκικές ακτές. Ο άλλος πιλότος ο Nail Erdogan κηρύχτηκε αγνοούμενος αφού ποτέ δεν βρέθηκε. Οι συγγενείς του έκαναν λόγο για κατάρριψη του τουρκικού αεροπλάνου αλλά η τουρκική κυβέρνηση το διέψευσε. Στη συνέχεια ο διασωθείς πιλότος Osman Chilekli δήλωσε ότι το F16 καταρρίφθηκε από ελληνικό πύραυλο αναφέροντας «ότι αυτό το επεισόδιο αποτελεί ντροπή για την τουρκική αεροπορία». Τελικά το 2012 ο τότε υπουργός άμυνας της Τουρκίας Ismet Yilmaz παραδέχτηκε ότι το τουρκικό F16 καταρρίφθηκε από ένα ελληνικό Mirage 2000 το οποίο εξαπέλυσε εναντίον του πύραυλο αέρος- αέρος R.550 Magic II.

Κρίτωνας Καψάλης

Πηγή:politis.com.cy

  •  
    4
    Shares
  •  
  •  
  • 4
  •