Κίνα: Το άνοιγμα της αγοράς δεν αφορά στις ΗΠΑ

Η υιοθέτηση μέτρων φιλελευθεροποίησης για το άνοιγμα της κινεζικής οικονομίας δεν έχει σε τίποτα να κάνει με την εμπορική διαμάχη μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εμπορίου Γκάο Φενγκ.

Η Κίνα είναι καλά προετοιμασμένη και δεν θα διστάσει να αντιδράσει δυναμικά εάν οι ΗΠΑ κλιμακώσουν την εμπορική διένεξη με το Πεκίνο, διεμήνυσε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου την Πέμπτη, υπογραμμίζοντας ότι η δέσμευση που έκανε ο πρόεδρος της χώρας Σι Τζινπίνγκ ότι οι δασμοί θα μειωθούν δεν αποτελούσε παραχώρηση προς την Ουάσινγκτον.

Ο Σι υποσχέθηκε την Τρίτη να προχωρήσει σε περαιτέρω άνοιγμα της κινεζικής οικονομίας και να μειώσει τους δασμούς και τα τέλη που επιβάλλονται σε εισαγόμενα προϊόντα όπως είναι για παράδειγμα τα αυτοκίνητα. Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αντέδρασε με μια ανάρτησή του στο Twitter στην οποία σημείωσε ότι είναι «ευγνώμων» για τα «ευγενικά λόγια» του Σι όσον αφορά τους δασμούς και την πρόσβαση των αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών στην κινεζική αγορά, αλλά και την «φώτισή» του για το ζήτημα της πνευματικής ιδιοκτησίας.

Όμως ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου Γκάο Φενγκ τόνισε κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων δημοσιογράφων ότι οι δεσμεύσεις που έκανε ο Σι στο Φόρουμ Μποάο -την ασιατική εκδοχή του Νταβός, όπως αποκαλούν την εκδήλωση παρατηρητές- αυτή την εβδομάδα δεν αποτελούσαν παραχωρήσεις προς τις ΗΠΑ.

Ο Σι απλά περιέγραφε την οικονομική στρατηγική της Κίνας, η οποία προβλέπει το άνοιγμα των αγορών της, επέμεινε ο Γκάο, πράγμα που δεν έχει απολύτως καμιά σχέση με τις τριβές με τις ΗΠΑ όσον αφορά τις διμερείς εμπορικές σχέσεις.

Πηγή:reader.gr

  •  
    1
    Share
  •  
  •  
  • 1
  •