Η ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΤΕΥΤΛΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ 2017

Μετά από συμφωνία που πραγματοποιήθηκε μεταξύ της τράπεζας των Σερρών και την ΕΒΖ.

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών πληρώνει τους

τευτλοπαραγωγούς για τα οφειλόμενα της καλλιεργητικής περιόδου 2017

Οι τευτλοπαραγωγοί για να δικαιούνται να πάρουν τα χρήματα τους πρέπει να είναι μέτοχοι της Συνεταιριστικής Τράπεζας Σερρών, έστω και με μια μετοχή

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών πληρώνει τους τευτλοπαραγωγούς μετά από συμφωνία που πραγματοποιήθηκε μεταξύ της τράπεζας των Σερρών και την ΕΒΖ. Την Μεγάλη Εβδομάδα ολοκληρώθηκε η συμφωνία μεταξύ της ΕΒΖ και της Συνεταιριστικής Τράπεζας Σερρών, υπογράφηκε το ενέχυρο 23.000 τόνων ζάχαρης και άνοιξε ο δρόμος αποπληρωμής των τευτλοπαραγωγών για τα οφειλόμενα από την καλλιεργητική περίοδο 2017.

Στην ουσία γίνεται συμβολαιακή γεωργία της Τράπεζας με τους αγρότες, αυτό βέβαια έπρεπε να γίνει πριν πέντε μήνες, αλλά αφού ζητήθηκε τώρα, τώρα το κάνει η τράπεζα. Επειδή ξεκίνησε αργά δεν γίνεται συμβολαιακή γεωργία για σπόρους και εφόδια αλλά με το προϊόν στην τελική του μορφή.

Η ΕΒΖ θεωρούσε ότι μπορούσε να ανταπεξέλθει μόνη της αλλά δεν το κατόρθωσε και στράφηκε προς την Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών για την πληρωμή. Επισημαίνεται ότι η Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών είχε καταθέσει σχετικό αίτημα από πέρυσι καθώς θεωρεί μέγιστο αγώνα την λειτουργία του εργοστασίου της ΕΒΖ και την στήριξη των αγροτών που ασχολούνται με το τεύτλο. Τώρα η κατάσταση ήταν δύσκολη και έτσι η ΕΒΖ ανταποκρίθηκε στο αίτημα της Συνεταιριστικής Τράπεζας Σερρών.

Η συμφωνία, βάσει των πρώτων πληροφοριών, αφορά την ενεχυρίαση περίπου 23.000 τόνων κρυσταλλικής ζάχαρης, ποσότητα για την οποία η Τράπεζα θα καταβάλλει 6,5 εκατ. ευρώ που οφείλονται στους παραγωγούς, με τη μορφή δανείων στα οποία εγγυητής μπαίνει η ΕΒΖ.

«Από την κίνηση αυτή πρώτα θα κερδίσει ο τόπος μας και από την άλλη με την συμβολαιακή γεωργία οι αγρότες θα πάρουν τα χρήματά τους, και οι άνθρωποι να μπορέσουν να λειτουργήσουν το καλύτερο με ότι καλλιέργεια καλλιεργήσουν και από την άλλη η Συνεταιριστική Τράπεζα αποκτά καινούριους συνεταιριστές, τους αγρότες, που επιζητά πολύ καιρό», δήλωσε στη «Σ» στέλεχος της Συνεταιριστικής Τράπεζας.

Σημειώνεται ότι οι τευτλοπαραγωγοί για να δικαιούνται να πάρουν τα χρήματα τους πρέπει να είναι μέτοχοι της Συνεταιριστικής Τράπεζας Σερρών, έστω και με μια μετοχή. Ήδη από την Μεγάλη Πέμπτη έχουν καταβληθεί τα χρωστούμενα σε Σερραίους αγρότες που ήταν μέλη της Συνεταιριστικής Τράπεζας Σερρών. Ο τευτλοπαραγωγός (από όλη την χώρα) για να γίνει μέτοχος της Συνεταιριστικής θα πρέπει να έχει όλα τα τυπικά πιστοποιητικά ώστε να ανοίξει λογαριασμό, όσα διέπει ο νόμος(στοιχεία ταυτοπροσωπίας και ασφαλιστική ενημερότητα). Ήδη οι παραγωγοί που δεν είναι μέτοχοι της Συνεταιριστικής, συγκεντρώνουν τα απαιτούμενα έγγραφα για να μπορέσουν να εγγραφούν μέλη, ώστε στη συνέχεια να πάρουν τα χρήματα που μέχρι τις προάλλες διεκδικούσαν από τη βιομηχανία. Το μέρισμα της Συνεταιριστικής είναι στα 30 Ευρώ, αλλά όσοι επιθυμούν μπορούν να πάρουν περισσότερες μετοχές ώστε να ενισχυθεί η τράπεζα. Δεν ισχύει ότι τους ζητείται να διαθέσουν το 2% του ποσού που λαμβάνουν, για την αγορά μερίδων.

Συνεργεία της Συνεταιριστικής Τράπεζας Σερρών, ένα στο εργοστάσιο στις Σέρρες και ένα στο εργοστάσιο στο Πλατύ, παραλαμβάνουν τις αιτήσεις από την πλευρά των τευτλοπαραγωγών, ώστε να μπορέσουν να εξοφληθούν μέσω της Τράπεζας.

Δήμητρα Μετόκη metoki63@hotmail.com

Πηγή:e-simerini.gr

  •  
  •  
  •  
  •  
  •