Θέμα ωρών ΗΠΑ-Βρετανία-Γαλλία να επιτεθούν στη Συρία;

Οι ΗΠΑ και σύμμαχοί της προχωρούν σε προειδοποιήσεις για αντίποινα μετά την φερόμενη ως επίθεση με χημικά στην Ντούμα της Συρίας. Συγκεκριμένα, η Γαλλία τόνισε ότι η Συρία «ξεπέρασε τα όρια» το Σάββατο, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Ντόναλντ Τραμπ μέσα στις επόμενες 48 ώρες, ενω και η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι χαρακτήρισε την επίθεση «βάρβαρη» και επίσης αναμένεται να συζητήσει με τον Αμερικανό πρόεδρο άμεσα. Ο εγκληματίας πολέμου και υπεύθυνος για τον βομβαρδισμό του Ιρακ, Λιβύης και Γιουγκοσλαβίας, υπόδικος πλασιέ των πολυεθνικών του πολέμου που κέρδιζε 2 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο για τις στάχτες που άφησε στη Μεση Ανατολή και τα Βαλκάνια, Τονυ Μπλέρ, ζήτησε να ξεκινήσει ”επίθεση” στην Συρία. Ο πρόεδρος Trump ακύρωσε τα σχέδια για να ταξιδέψει στη Νότια Αμερική αργότερα αυτή την εβδομάδα, επιλέγοντας να μείνει στις Ηνωμένες Πολιτείες για να διαχειριστεί την απάντηση στα γεγονότα στη Συρία.

Ουσιαστικά, ειναι θέμα ωρών οι ΗΠΑ να χτυπήσουν Συρία και Ρωσικές δυνάμεις, ωστε να υπερασπίσουν τη θέση των ισλαμοκανίβαλων που βρίσκονται στη Ντούμα. Ομως, πέραν των 3 αυτών χωρών Αγγλίας, ΗΠΑ και Γαλλίας που στο παρελθόν ειχαν βιαστει να εμπλακούν σε πολεμικές ενέργειες χωρίς αποδείξεις, και της Σαουδικής Αραβίας που εχει εμπλακει σε εγκλήματα πολέμου στον μακρόχρονο ιμπεριαλιστικό της πόλεμο στην Υεμένη, υπάρχει αρκετός σκεπτικισμός.

Η Κίνα δηλώνει ανοιχτά την αντίθεσή της σε οποιαδήποτε «παρορμητική στρατιωτική απάντηση» και η Ρωσία ανακοινώνει ότι σκοπεύει να καταθέσει αίτημα στα Ηνωμένα Έθνη για ανεξάρτητη έρευνα. Αγανάκτηση για την φερόμενη ως επίθεση με χημικά εξέφρασε και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ζητώντας παράλληλα να διεξαχθεί «αμερόληπτη» έρευνα από διεθνείς ερευνητές που θα έχουν «ανεμπόδιστη πρόσβαση». «Οποιαδήποτε επιβεβαιωμένη χρήση χημικών όπλων, από οποιαδήποτε πλευρά και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, είναι αποτρόπαιη και αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Αντόνιο Γκουτέρες.
Ο ελεγχος, ειναι και η σωστη κίνηση, για πολλούς λόγους. Ο κυριότερος, ειναι ότιμε βαση ψευτικες ειδήσεις έχουν στηθεί στο παρελθόν ολόκληροι πόλεμοι που οδηγησαν σε εκατομμυρια πρόσφυγες και μετανάστες. Αδικοι πόλεμοι των οποίων τις τρομακτικές συνέπειες ακόμη και τωρα πληρώνει η χωρας μας και άλλες χωρες. Αξίζει, για παράδειγμα να δούμε τι εγραφαν πριν 6 χρόνια οι Βρετανικές εφημερίδες για τις στημένες αυτές ειδήσεις αλλά και προβοκάτσιες.

Ομως και ο κορυφαίος φιλελεύθερος πολιτικός των ΗΠΑ Ρον Πωλ, αναμετέδοσε το μηνυμα που ο Ντοναλτ Τραμπ πριν 5,5 χρόνια είχε στείλει στο Twitter, δίνοντας και αυτός ενα δυνατό μηνυμα στο πρόεδρο, ότι πρέπει να πρυτανεύσει η φωνή της λογικής.


Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) έλαβε αίτημα από τη συριακή κυβέρνηση και τους Ρώσους υποστηρικτές της να διερευνήσουν τους ισχυρισμούς. Σε δήλωση, το OPCW δήλωσε ότι μια ομάδα έρευνας «ετοιμάζεται να εγκατασταθεί σύντομα στη Συρία». Δεν ήταν πάντως σαφές αν η ανακοίνωση θα απέτρεπε τη στρατιωτική δράση των ΗΠΑ κατά της Συρίας.

  •  
    35
    Shares
  •  
  •  
  • 35
  •