Η Κίνα έτοιμη να… πάρει το όπλο της μετά τις νέες απειλές Τραμπ

«Αν οι ΗΠΑ λένε ότι θα πληρώσουν οποιοδήποτε τίμημα, πρέπει να δεχτούν ισχυρή επίθεση», μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων στη σκιά των απειλών Τραμπ για νέους δασμούς απέναντι στη χώρα. Παραδέχεται ο ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ ότι είναι πιθανός ένας εμπορικός πόλεμος.

Ενώ φουντώνουν οι αντιπαραθέσεις μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον με νέες απειλές για επιβολή δασμών να εκτοξεύονται από τον Ντόναλντ Τραμπ το κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua αναφέρει ότι η αμερικανική επιμονή θα ηττηθεί. Από την πλευρά της, η Λαϊκή Ημερησία γράφει ότι οι ΗΠΑ έχασαν την αίσθηση της πραγματικότητας, ενώ η εφημερίδα Global Times γράφει ότι η Κίνα θα πρέπει να χτυπήσει σκληρά.

Τα κρατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης της Κίνας συσπειρώθηκαν, προειδοποιώντας τις ΗΠΑ ότι οι ενέργειες τους που αποτελούν πολιτική προστατευτισμού θα καταλήξουν σε ήττα και ότι η μόνη επιλογή τώρα είναι να πληγούν οι ΗΠΑ τόσο σκληρά ώστε να “θυμούνται τον πόνο”.

Αν οι ΗΠΑ λένε ότι θα πληρώσουν οποιοδήποτε τίμημα, πρέπει να δεχτούν ισχυρή επίθεση”, μετέδωσε σήμερα το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Η Κίνα προειδοποίησε χθες, ότι είναι έτοιμη για “σκληρή αντεπίθεση” με νέα εμπορικά μέτρα αν οι ΗΠΑ ακολουθήσουν την απειλή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή δασμών ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις κινεζικές εισαγωγές.

Την Τετάρτη, η Κίνα εξήγγειλε δασμούς ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα αμερικανικά φρούτα, καρύδια, στο κρασί και στο χοιρινό, λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση από την κυβέρνηση Τραμπ καταλόγου με περίπου 1.300 κινεζικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της βιομηχανίας, της τεχνολογίας, των μεταφορών και των ιατρικών προϊόντων, στις οποίες θα επιβληθούν δασμοί.

Η αυξανόμενη ένταση όσον αφορά το εμπόριο μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη σημειώνεται μετά τη διαπίστωση των ΗΠΑ ότι η Κίνα ακολουθεί αθέμιτες εμπορικές πρακτικές σε σχέση με την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας. Το Πεκίνο απορρίπτει την κατηγορία, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Τα κινεζικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, που ελέγχονται αυστηρά από την κυβέρνηση, τάχθηκαν υπέρ των συμφερόντων της χώρας, παρουσιάζοντας την Κίνα ως θύμα μιας υπερβολικά επιθετικής τάσης της αμερικανικής κυβέρνησης με τη λήψη αθέμιτων μονομερών μέτρων.

“Ο Λευκός Οίκος έχασε εντελώς την αίσθηση της πραγματικότητας!”, έγραψε σε σχόλιό της χθες, Παρασκευή, η Λαϊκή Ημερησία, εφημερίδα του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ ενεργούν μονομερώς και ασκούν πολιτική προστατευτισμού. Στο μεταξύ, η Global Times έγραφε σε άρθρο της την Πέμπτη ότι “οι Κινέζοι γνωρίζουν πως η μόνη επιλογή τώρα είναι να πληγούν οι ΗΠΑ αρκετά σκληρά για να θυμούνται τον πόνο”.

Μνούτσιν: Πιθανός ο εμπορικός πόλεμος

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν εκτιμά ότι ένας εμπορικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας είναι πιθανός, υπογραμμίζοντας ωστόσο τη βούληση της Ουάσιγκτον να διαπραγματευτεί.

«Από τη μία εμείς είμαστε διατεθειμένοι να διαπραγματευτούμε και να μην εμπλακούμε σε εμπορικούς πολέμους, από την άλλη, ο πρόεδρος (των ΗΠΑ) είναι αναμφισβήτητα αποφασισμένος να προασπίσει τα συμφέροντά μας» δήλωσε ο Μνούτσιν στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

Ο Αμερικανός υπουργός υπενθύμισε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ έχουν τεθεί σε διαβούλευση πριν από την ενδεχόμενη εφαρμογή τους. «Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου (διαβούλευσης) που προηγείται της εφαρμογής των δασμών, εμείς θα συνεχίσουμε να έχουμε συζητήσεις, όμως υπάρχει η πιθανότητα ενός εμπορικού πολέμου» αναγνώρισε ο Στίβεν Μνούτσιν.

Την ίδια ώρα ο οικονομικός σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Λάρι Κούντλοου προειδοποίησε σήμερα ότι η απειλή επιβολής δασμών σε βάρος εισαγόμενων κινεζικών προϊόντων δεν είναι απλά μια διαπραγματευτική θέση, αλλά ο Λευκός Οίκος αναμένει συγκεκριμένες αλλαγές εκ μέρους του Πεκίνου.

«Ο Τραμπ με διαβεβαίωσε ότι δεν χρησιμοποιεί τους δασμούς ως απλά ένα εργαλείο διαπραγμάτευσης» είπε ο Κούντλοου σε δημοσιογράφους. «Κάτι πρέπει να αλλάξει» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Πηγή:anixneuseis.gr

  •  
    4
    Shares
  •  
  •  
  • 4
  •