Η υπομονή είναι πάντα αρετή;

Το άθλημα του χρηματιστηρίου είναι δύσκολο από πολλές απόψεις, και από οικονομική αλλά και από ψυχολογική. Συνήθως τα κέρδη είναι «ματωμένα», καθώς κάποιος άλλος έχει χάσει τα λεφτά του, αλλά το κυριότερο διότι ώσπου να επιτευχθούν αυτά, ο επενδυτής περνά από ένα σωρό ψυχολογικά τεστ της αγοράς.

Ακόμη πιο δύσκολο είναι το γεγονός όταν χρειάζεται να επιστρατεύσεις όλη την υπομονή σου, προκειμένου να επιβεβαιώσεις τις προβλέψεις σου για μια μετοχή, βλέποντας άλλες, που πιθανoν να είχες επιλέξει, να αποδίδουν. Πραγματικά δύσκολες καταστάσεις, οι οποίες γίνονται ακόμη δυσκολότερες όταν η υπομονή εξαντλείται ρευστοποιώντας την θέση σου και μετά από λίγο η μετοχή σου χαιρετάει από τα ψηλά.

Η στασιμότητα

Στα παραπάνω θα μπορούσε να καταταχθεί και η μετοχή του Κλουκίνα-Λάππα, καθώς από τον προηγούμενο μήνα πραγματοποιεί πλευρική κίνηση. Η αγορά δείχνει μέχρι στιγμής να μην μπορεί να αποτιμήσει είτε θετικά είτε αρνητικά γεγονότα, μιας και η εταιρεία θα ανακοινώσει αποτελέσματα για την χρήση του 2017 στις 27 Απριλίου.

Ακόμη όμως και στην περίπτωση της πολύ-αναμενόμενης σύστασης της ΑΕΕΑΠ, επικρατεί στάση αναμονής, και δικαιολογημένα. Η αβεβαιότητα που σχετικά με την κατάσταση στην οποία θα περιέλθει η ελληνική οικονομία μετά την λήξη του τρίτου προγράμματος τον προσεχή Αύγουστο, αλλά και σχετικά με τις ελληνικές τράπεζες εν αναμονή των stress test, αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες για οποιαδήποτε αποτίμηση, ιδίως πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, αλλά και του κλάδου των ακινήτων.

Στα θετικά θα μπορούσε να συγκαταλεχθεί το περιορισμένο free float της μετοχής, το οποίο ανέρχεται στο 26,68%, κάνοντας ακόμη πιο πολύτιμο οποιοδήποτε θετικό νέο ανακοινωθεί για την εταιρεία.

Τεχνική εικόνα

Παρατηρώντας κανείς το ημερήσιο γράφημα της μετοχής, διαπιστώνει πως έχει εισέλθει σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα, καθώς διέσπασε πτωτικά τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, όπου μία παραμονή κάτω από αυτόν για διάστημα τριών συνεδριάσεων (φίλτρο τρία) πιθανoν να σημάνει και την πτωτική πορεία της σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 0,799 σεντς (γραμμή ΑΒ), και την στήριξη στα 0,747 σεντς (γραμμή ΓΔ).

Μπορεί το ημερήσιο γράφημα να δημιουργεί κάποιες αμφιβολίες σχετικά με την πορεία της μετοχής, το μακροχρόνιο όμως μας καθησυχάζει, καθώς η μετοχή συνεχίζει να διαπραγματεύεται πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, με τον όγκο όμως να υπολείπεται σημαντικά έναντι του μέσου όρου των τριάντα ημερών (293.424 τεμάχια), ενώ διατηρείται κοντά στο όριο της υπέρ αγορασμένης ζώνης.

Συμπέρασμα

Όπως μπορούμε να διαπιστώσουμε από τα παραπάνω, η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για την χρήση του 2017 είναι καθοριστική για την πορεία της μετοχής σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, ενώ όσο αφορά την ίδρυση ΑΕΕΑΠ, αυτή για να αποτιμηθεί θα χρειαστεί να περάσει αρκετός χρόνος. Τώρα το εάν η υπομονή αποτελεί πάντα αρετή ή όχι, αυτό αναμένεται να το δείξει για άλλη μία φορά το χρηματιστηριακό ταμπλό.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA
Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

  •  
    7
    Shares
  •  
  •  
  • 7
  •