Κατοχύρωση κερδών σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Ρευστοποιήσεις επικράτησαν σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 862,09 μονάδες με πτώση 0,68%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 61,41 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στα 2,39 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 28 έκλεισαν ανοδικά, 77 πτωτικά, και 79 παρέμειναν αμετάβλητες.

Αρνητικό κλίμα επικράτησε σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο, στον απόηχο της παραπομπής του Αμερικανού προέδρου, αλλά και της πτώχευσης της Thomas Cook, καθώς και τον έλεγχο από την γερμανική δικαιοσύνη της Deutsche Bank για το σκάνδαλο «μαύρου» χρήματος στην Danske Bank.

Από την αρχή της συνεδρίασης ο γενικό δείκτης κινήθηκε σε αρνητικό έδαφος, με τις πιέσεις να αυξάνοντα προς τα μέσα αυτής οδηγώντας τον στο ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 851,20 μονάδων. Στο δεύτερο μισό της διαπραγμάτευσης, οι αγοραστές επικράτησαν έναντι των πωλητών, περιορίζοντας τις απώλειες για τον γενικό δείκτη, καθώς και σε αρκετές μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Στα θετικά της σημερινής συνεδρίασης συγκαταλέγεται, η σημαντική στήριξη που έχει δημιουργήσει ο κινητός μέσος όρος των πενήντα ημερών (852,8 μονάδες), καθώς και η απροθυμία αρκετών (ξένων θεσμικών κυρίως) χαρτοφυλακίων να από-επενδύσουν από το ελληνικό χρηματιστήριο, προεξοφλώντας ίσως διόρθωση στις ανεπτυγμένες αγορές.

Πακέτα συνεδρίασης

Ο γενικός δείκτης στο ημερήσιο γράφημα ολοκλήρωσε σήμερα κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στις 895,6 μονάδες, και η στήριξη στις 811,6 μονάδες. Ο δείκτης συσσώρευσης/διανομής έκλεισε με θετική κλίση, με τον όγκο να διαμορφώνεται (26,89 εκατ. τεμάχια) κάτω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (27,86 εκατ. τεμάχια).

Σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα για την μεσοπρόθεσμη τάση του βρίσκεται από σήμερα ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, καθώς έκλεισε στο ημερήσιο γράφημα κάτω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, καθώς και κάτω από αυτούς των πέντε και δέκα, με το σήμα πώλησης να παραμένει για Τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, και με τον όγκο (4,09 εκατ. τεμάχια) να διαμορφώνεται κάτω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (4,33 εκατ. τεμάχια). Η αντίσταση βρίσκεται στις 1.442 μονάδες, και η στήριξη στις 1.278 μονάδες.

Σε ανοδικό κανάλι, παρά τις απώλειες, παρέμεινε ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος ολοκλήρωσε και σήμερα πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς να διατηρείται, και με τον όγκο να διαμορφώνεται στα 18,4 εκατ. τεμάχια έναντι 19,51 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών. Η αντίσταση να βρίσκεται στις 821,8 μονάδες, και η στήριξη στις 653,4 μονάδες.

Η μετοχή της ΔΕΗ έκλεισε στα 3,064 ευρώ με κέρδη 5,29%, με τον δείκτη συσσώρευσης/διανομής να ολοκληρώνει με θετική κλίση, ενώ ο δείκτης RSI βρίσκεται λίγο πριν την υπεραγορασμένη ζώνη, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 3,08 ευρώ, και η στήριξη στα 2,509 ευρώ.

Η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στα 2,748 ευρώ με απώλειες 1,86%, παραμένοντας όμως πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 2,879 ευρώ, και η στήριξη στα 2,102 ευρώ.

Η μετοχή της Eurobank έκλεισε στα 0,868 ευρώ με απώλειες 0,80%, παραμένοντας σε ανοδικό κανάλι, καθώς και πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 0,9199 ευρώ, και η στήριξη στα 0,6814 ευρώ.

Ήπιες διακυμάνσεις επικράτησαν σήμερα στις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με την απόδοση της πενταετίας να διαμορφώνεται στο 0,707% αμετάβλητη, και της δεκαετίας στο 1,346% με πτώση 1,03%.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •