Ο εμπορικός πόλεμος κλιμακώνεται! H Κίνα επιτίθεται σήμερα με νέα μέτρα εναντίον ΗΠΑ !

Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας, παίρνει άλλη διάσταση και κλιμακώνεται καθώς η Κίνα λέει ότι θα επιβάλει νέα τιμολόγια σε 128 κατηγορίες αμερικανικών προιόντων που εξάγονται συμπεριλαμβανομένου του χοιρινού κρέατος και των φρούτων!


Αν τα εμπορεύματα των ΗΠΑ γίνουν ακριβότερα στην Κίνα, οι Κινέζοι αγοραστές θα μπορούσαν να επιλέξουν να αγοράσουν προϊόντα από την Ευρώπη, τη Νότια Αμερική ή αλλού, αν και οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου έχουν συνήθως απορρίψει την πιθανότητα αυτού. Η κίνηση του Πεκίνου θα μπορούσε να αναγκάσει το Trump να αποφασίσει εάν θα ακολουθήσει τους επεκτατικούς εμπορικούς περιορισμούς που ελπίζει ότι θα επέβαλλε στην Κίνα, ακόμη και αν το Πεκίνο τώρα απειλεί να βλάψει τις αμερικανικές εταιρείες που βασίζονται στις ασιατικές αγορές για αγοραστές. Με δημοσίευση  από την εφημερίδα «Λαικη Ημερησία του Πεκίνου»,  που ελέγχεται από την κινεζική κυβέρνηση, ανακοινώθηκε ότι «η Κίνα επιβάλλει τιμολόγια σε 128 είδη εισαγωγών από τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου χοιρινού κρέατος και προϊόντων φρούτων, ξεκινώντας τη Δευτέρα ως αντίμετρο σε απάντηση μια προηγούμενη κίνηση των ΗΠΑ  για τις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου»
Η κινεζική κυβέρνηση δήλωσε ότι τα τιμολόγια θα χρησιμεύσουν αποτελεσματικά ως αντίποινα για τους περιορισμούς που ανακοίνωσε ο Trump τον περασμένο μήνα.


Στις αρχές Μαρτίου, ο Trump δήλωσε ότι σχεδίαζε να εφαρμόσει μεγαλύτερους φόρους στην εισαγωγη χάλυβα και αλουμινίου. Εξαίρεσε πολλές χώρες, όχι όμως την Κίνα, ενω στα τέλη Μαρτίου, ο Trump δηλωσε οτι θα γίνει επιβολή δασμών 60 δισεκατομμύρια δολάρια σε κινεζικά προϊόντα , περιορίζοντας την ικανότητα της Κίνας να επενδύσει στην αμερικανική τεχνολογική βιομηχανία. Ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα απέτρεπε ετσι στις κινεζικές επιχειρήσεις να κλέψουν τους κανόνες περί πνευματικής ιδιοκτησίας και καταχρήσεις των ΗΠΑ. Έχει κατηγορήσει την Κίνα για εμπορικές πρακτικές που οδήγησαν στο κλείσιμο 60.000 εργοστασίων και την απώλεια 6 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας.

Συμπέρασμα

Ομως η νέα αυτη εξέλιξη, δημιουργεί προβληματισμό γιά το πόσο κερδισε τελικά ο Τραμπ απο τη συγκρουση που ξεκίνησε. Οπως είπε κάποιος ‘το θεμα δεν ειναι να ξεκινήσεις εναν πόλεμο, αλλά να ξέρεις πότε αυτός θα τελειώσει’…!

 

Πηγη ειδησης: Washington Post

  •  
  •  
  •  
  •  
  •