Μήπως η Κίνα θα γεράσει, πρίν γίνει πλούσια;
Tις τελευταίες δεκαετίες, δεν μπόρει να μιλήσουμε για την παγκόσμια ανάπτυξη χωρίς να αναφερθούμε στην Κίνα. Παρά την πρόσφατη επιβράδυνση, η κινεζική οικονομία παραμένει ο μοναδικός μεγαλύτερος συντελεστής στην παγκόσμια αύξηση του ΑΕΠ. Μια νέα έκθεση της Deloitte Insights, ωστόσο, αναφέρει ότι η Κίνα σύντομα θα παίξει το δεύτερο βιολί ακολουθώντας την Ινδία, ως η μεγαλύτερη κινητήρια δύναμη της παγκόσμιας ανάπτυξης.
Η έκθεση, με τίτλο Aging Tigers (κρυμμένοι δράκοι), υποστηρίζει ότι υπάρχει ένα «τρίτο κύμα» οικονομικής ανάπτυξης στην Ασία. Το πρώτο κύμα προήλθε από την Ιαπωνία τη δεκαετία του 1990, πριν την ανάληψη της Κίνας. Αλλά το δεύτερο κύμα υπό την ηγεσία της Κίνας έχει ήδη κορυφωθεί, καθιστώντας το δρόμο για ένα τρίτο κύμα που κατευθύνεται από την Ινδία.(στο σχημα η Κινα ειναι με την πράσινη γραμμη, η ιαπωνια με Γαλάζια, η Ινδία με πορτοκαλί γραμμή)
Αλλαγή δημογραφικών στοιχείων
Το τρίτο κύμα θα οδηγείται κυρίως από μια τεράστια αύξηση των εργαζομένων. Κατά την επόμενη δεκαετία, ο πληθυσμός της Ινδίας σε εργάσιμη ηλικία θα αυξηθεί κατά 115 εκατομμύρια. Πρόκειται για περισσότερα από τα μισά από τα 225 εκατομμύρια που αναμένονται σε ολόκληρη την Ασία στο σύνολό της. Μέσα σε δύο δεκαετίες, το δυναμικό εργατικού δυναμικού της Ινδίας θα ανέλθει σε 1,08 δισ. Ευρώ. Αλλά δεν είναι μόνο μια αύξηση των εργαζομένων που θα βοηθήσει στην προώθηση της ινδικής οικονομίας. Οι νέοι εργαζόμενοι θα είναι “πολύ καλύτερα εκπαιδευμένοι και μορφωμένοι από το υπάρχον εργατικό δυναμικό της Ινδίας”, λέει η Deloitte. Εν τω μεταξύ, ο πληθυσμός της Ιαπωνίας σε ηλικία εργασίας θα μειωθεί κατά περισσότερο από 5 εκατομμύρια, και η Κίνα κατά 21 εκατομμύρια, τα επόμενα 10 χρόνια. Στην πραγματικότητα, ο ενεργός πληθυσμός της Ινδίας θα ξεπεράσει σύντομα την Κίνα. Ενώ ο πληθυσμός της Κίνας είναι ήδη γήρανσης, αυτό δεν θα συμβεί στην Ινδία μέχρι τα μέσα του αιώνα.
Το πρόβλημα της γήρανσης της Κίνας
Η γήρανση του πληθυσμού της Κίνας θα επιβραδύνει το αναπτυξιακό της δυναμικό. Ενώ η πολιτική για το ένα παιδί δεν ισχύει πλέον, οι συνέπειες εξακολουθούν να γίνονται αισθητές. Σύντομα, θα υπάρξουν λιγότεροι άνθρωποι σε ηλικία εργασίας. Όχι μόνο αυτό, αλλά λόγω της πολιτικής ενός παιδιού, ο πληθυσμός της Κίνας έχει γήρανση γρηγορότερα από οπουδήποτε αλλού. Ως αποτέλεσμα, η Κίνα δεν θα αισθανθεί το πλήρες όφελος από τα έτη οικονομικής ανάπτυξης της. “Αυτό δεν έχει ακόμη ξεπεράσει τη συνείδηση του μεγαλύτερου μέρους του κόσμου, που εξακολουθεί να θεωρεί την Κίνα απλώς ως χώρα με εξαιρετικά μεγάλο πληθυσμό”, δηλώνει η Deloitte.
Η Ινδία δεν θα είναι η μοναδική ασιατική χώρα που θα ξεπεράσει την Κίνα. Η Ινδονησία και οι Φιλιππίνες έχουν επίσης νέους πληθυσμούς. Αυτό σημαίνει ότι το μέγεθος της οικονομίας στην Ινδία, τις Φιλιππίνες και την Ινδονησία θα αυξηθεί, ενώ αυτό των άλλων χωρών της Ασίας θα μειωθεί.
Μια προειδοποίηση
“Τα επόμενα 50 χρόνια θα είναι ένα ινδικό καλοκαίρι που αναπροσαρμόζει το πρόσωπο της παγκόσμιας οικονομικής δύναμης”, καταλήγει η έκθεση. Αλλά εκδίδει μια προειδοποίηση. Ενώ η ταχεία οικονομική ανάπτυξη μπορεί να είναι καλή είδηση για την Ινδία, ένας αυξανόμενος πληθυσμός θα μπορούσε εξίσου να οδηγήσει σε ανεργία και κοινωνική αναταραχή. Η πλουσιότερη δεν είναι εγγυημένη, λέει η Deloitte.
Πηγη: Alex Gray, Παγκόσμιο Οικονομικό Φορουμ (weforum.org)