Καρκινογόνο καφέ πουλάνε στα Starbucks, προειδοποιεί η Καλιφόρνια!

Η Starbucks σε ολόκληρη την πολιτεία της Καλιφόρνια (υπόψιν ειναι η μεγαλύτερη πολιτεία των ΗΠΑ)  θα πρέπει να προσθέσει μια προειδοποιητική ετικέτα στον καφέ,  μετά δικαστική απόφαση, επειδή το ποτό περιέχει μια καρκινογόνο χημική ουσία που ονομάζεται ακρυλαμίδιο.

Ο δικαστής του ανώτερου δικαστηρίου του Λος Άντζελες, Elihu M. Berle, σε μια υπόθεση εναντίον της Starbucks, της Peets και δεκάδων άλλων αλυσίδων καφέ, δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις που πωλούσαν καφέ παραβίαζαν έναν κρατικό κανονισμό που ονομάζεται Proposition 65. Το Prop 65 απαιτεί επιχειρήσεις με τουλάχιστον 10 υπαλλήλους να αποκαλύψουν καρκινογόνες και τοξικές χημικές ουσίες στα προϊόντα τους. Ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο, υποκατάστημα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, περιγράφει ακρυλαμίδιο ως ανθρώπινη νευροτοξίνη και «πιθανή καρκινογόνο ομάδα 2Α».

Πόσο επικίνδυνο είναι;

Τα τρωκτικά που τρέφονται με τεράστιες ποσότητες ακρυλαμιδίου αναπτύσσουν καρκίνο. Αυτός είναι ένας «αποδεκτός και κατάλληλος» τρόπος για τον προσδιορισμό ενός καρκινογόνου αποτελέσματος, δήλωσε ο J. Leonard Lichtenfeld, αναπληρωτής επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της Αμερικανικής Καρκινολογικής Εταιρείας. Αλλά οτιδήποτε μπορεί να είναι επικίνδυνο σε λάθος δοσολογία. Αυτοί οι αρουραίοι και ποντίκια πήραν πολύ υψηλότερες δόσεις από ό, τι καταναλώνουν οι άνθρωποι στα τρόφιμα, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου. Οι σχέσεις μεταξύ του καρκίνου και του ακρυλαμιδίου στους ανθρώπους είναι αδύναμες ή πρέπει να αναπαραχθούν σε πρόσθετες μελέτες, δήλωσε ο Timothy Rebbeck, καθηγητής στο Ινστιτούτο Καρκίνου Dana-Farber στη Βοστόνη.

πηγη: Washington Post

  •  
  •  
  •  
  •  
  •