Επισκέψιμο μετά από προσπάθειες ετών

Την πλούσια λαογραφική συλλογή του Μουσείου «Αγάπιος Τόλης» στους Κήπους Ζαγορίου έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά οι πολυάριθμοι επισκέπτες του Ζαγορίου, αλλά και οι μαθητές που πραγματοποιούν εκδρομές στην περιοχή.

Το μουσείο, μετά από πολλές προσπάθειες, άνοιξε πρόσφατα για το κοινό, έναν χρόνο μετά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης για την οργάνωση και λειτουργία του ανάμεσα στον δήμο Ζαγορίου και την περιφέρεια Ηπείρου.

Στο ισόγειο του μουσείου εκτίθενται οπλισμός, είδη κυνηγίου, υφαντική τέχνη, κλωστοϋφαντική, ποιμενικός και αγροτικός βίος (κτηνοτροφικά και γεωργικά εργαλεία), μεταποίηση τροφίμων-διατροφή, ενώ στον πρώτο όροφο βρίσκονται το δωμάτιο-αφιέρωμα στον συλλέκτη Αγάπιο Τόλη, έπιπλα και αντικείμενα αστικού βίου και πολιτισμού, αγγειοπλαστικά και χαλκοτεχνικά είδη, κοσμήματα, ενδύματα, υποδήματα, οικιστικά και εκκλησιαστικά είδη.

Πλήθος άλλων αντικειμένων της συλλογής φυλάσσονται στο υπόγειο, για να εκτεθούν στην πορεία στις δυο αίθουσες που αποτελούν σήμερα τον εκθεσιακό χώρο του κτιρίου.

Για προγραμματισμό επισκέψεων σχολείων ή οργανωμένων γκρουπ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τον υπεύθυνο λειτουργίας του Μουσείου, Γιάννη Αλεξάκη, στο τηλέφωνο 6944815482. Όσοι ενδιαφέρονται να δουν από κοντά τα αντικείμενα της συλλογής μπορούν να το επισκέπτονται πέντε ημέρες την εβδομάδα, Τετάρτη μέχρι και Κυριακή από τις 10 το πρωί μέχρι και τις 4 το απόγευμα.

Πρόσφατα, ο δήμος ανέθεσε με σχετική σύμβαση σε πρόσωπο με ειδικότητα στη μουσειολογία, το άνοιγμα του μουσείου και την ξενάγηση των επισκεπτών σε αυτό. Η σύμβαση θα έχει διάρκεια δέκα μήνες και ευχή όλων είναι, μέχρι τη λήξη της, να ολοκληρωθεί η σύσταση του Κοινωφελούς Ιδρύματος, που, εν ζωή, είχε προωθήσει ο δωρητής και δεν κατέστη δυνατή, λόγω δικαστικών εκκρεμοτήτων, οι οποίες φτάνουν στο τέλος τους.

Το κενό αυτό, μέχρι να συσταθεί το Ίδρυμα, ήρθαν να καλύψουν η περιφέρεια ως συνιδιοκτήτης του κτιρίου, που ανεγέρθηκε με δαπάνες της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, και ο δήμος Ζαγορίου, συνάπτοντας προγραμματικές συμβάσεις.

Για να καταστεί εφικτή η λειτουργία του μουσείου, είχε προηγηθεί το 2017 η οργάνωσή του και ειδικότερα η υλοποίηση της υπηρεσίας για τη δημιουργία χώρου επισκεψιμότητας του μουσείου με τα εκθέματά του, η οποία είχε ανατεθεί σε δυο ειδικούς επιστήμονες σε θέματα ιστορίας και λαογραφίας, με πεντάμηνη διάρκεια.

Για να φέρει σε πέρας το δύσκολο εγχείρημα, αφού πρόκειται για μια συλλογή με χιλιάδες αντικείμενα, ο δήμος Ζαγορίου είχε συγκροτήσει επιστημονική ομάδα εργασίας, με αντικείμενο την αξιολόγηση και θεματική ταξινόμηση των αντικειμένων, με απώτερο σκοπό αφενός την έναρξη λειτουργίας του Λαογραφικού Μουσείου «Αγάπιου Τόλη», αφετέρου την ετοιμασία του υλικού της συλλογής για μελλοντική μουσειολογική επεξεργασία, μελέτη και αξιοποίησή του.

Η επιστημονική ομάδα αποτελούνταν από την καθηγήτρια του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Μαρίνα Βρέλλη – Ζάχου και τον επίκουρο καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών Στέφανο Τσιόδουλο, οι οποίοι ανέλαβαν την οργάνωση, καθοδήγηση και εποπτεία των εργασιών επί της συλλογής αφιλοκερδώς, καθώς και τους πτυχιούχους του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας Θεόδωρο Σιόντη και Χρήστο Τσάμπα, οι οποίοι προσέφεραν αμειβόμενη εργασία για το χρονικό διάστημα από 26 Μαΐου έως 26 Οκτωβρίου 2017.

Συμβολή στην όλη προσπάθεια είχε και η καταγόμενη από τους Κήπους, ομότιμη καθηγήτρια του τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας Αμαλία Βλαχοπούλου.

Στα τέλη του 2017, παρουσία των μελών της επιστημονικής ομάδας, έγινε η παράδοση του έργου και ενημέρωση εκπροσώπων του δήμου, ενώ παραδόθηκαν επίσης αναλυτικά στοιχεία και φωτογραφικό υλικό από τη συλλογή.

Πηγή:agon.gr

  •  
    1
    Share
  •  
  •  
  • 1
  •