Η Σαμοθράκη στο «στόχαστρο» των ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ μετά τα ”τσαλίμια” Ερντογάν ετοιμάζουν τον έλεγχο των Στενών του Βοσπόρου.

Έχοντας δημιουργήσει εγκαταστάσεις στο λιμάνι και στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, οι Ηνωμένες Πολιτείες τώρα θέλουν να χρησιμοποιήσουν το νησί της Σαμοθράκης για στρατιωτικούς σκοπούς. Η Ελλάδα γίνεται στρατιωτικό οικόπεδο των ΗΠΑ χωρίς μάλιστα ανταλλάγματα ασφαλείας και χωρίς κανένα τίμημα. Αντίθετα η Ελλάδα, χωρίς να στηρίζουν οι ΗΠΑ την άμυνα της, εμπλέκεται σε μείζονες κινδύνους και απειλές να πληρώσει αυτή τα σπασμένα στην επερχόμενη μετά βεβαιότητας ανάφλεξη στην περιοχή.

Η ΥΠΑ (Ελληνική Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας) ανέλαβε δράση για να κατασκευάσει ένα τεχνολογικά σύγχρονο ελικοδρόμιο στο νησί της Σαμοθράκης, για λογαριασμό κυρίως των ΗΠΑ, τονίζουν οι ίδιοι.

Ο Διευθυντής του Αεροδρομίου Αλεξανδρούπολης “Δημόκριτος” κ. Στέλιος Ζαντανίδης και η συνοδευτική ομάδα μηχανικών του, μετέβησαν ταχύτατα στο νησί της Σαμοθράκης με εντολή του Γεώργιου Δερκάκου, Διευθυντή της Ελληνικής Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας, για να κάνει επιτόπια έρευνα.

Ο στόχος είναι να αξιολογηθεί ο χώρος για την δημιουργία ελικοδρόμιου το συντομότερο δυνατόν, εξαλείφοντας τα νομικά εμπόδια που επικρατούν μέχρι στιγμής.

Το σχέδιο των ΗΠΑ, αναφέρει το άρθρο, προβλέπει ότι το νέο ελικοδρόμιο θα είναι σε θέση που μπορεί να εξυπηρετήσει 24 ώρες το 24ωρο πτήσεις ελικοπτέρων όλων των τύπων.

Οι μελέτες θα ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό και το ελικοδρόμιο, θα χρησιμοποιηθεί στις αεροπορικές ασκήσεις που θα εκτελούνται στην περιοχή από τις ελληνικές, αλλά και τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι θα διευρυνθεί και θα εξοπλιστεί με σύγχρονες τεχνολογικές συσκευές και θα ετοιμαστεί για νυχτερινές πτήσεις.

Η Ουάσιγκτον και ειδικά το Πεντάγωνο βλέπουν ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα προσφέρει απείρως μεγαλύτερες δυνατότητες για βάσεις, στην ρήξη με Ρωσία-Κίνα, σε σχέση με την ασταθή Τουρκία, που έχει τα δικά της σχέδια για τα Στενά του Βοσπόρου, με το κανάλι της Κωνσταντινούπολης.

Η Σαμοθράκη είναι στην έξοδο των Δαρδανελλίων, και η παρουσία αμερικανικών δυνάμεων σε αυτό το νησί σημαίνει έλεγχο του τουρκικού στόλου και δυνάμεων στην περιοχή.

Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η Τουρκία σήμερα ακολουθεί μια ενεργή νεο-οθωμανική πολιτική σε ολόκληρη τη μακροπεριφέρεια σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο.

Η Άγκυρα χτίζει τη «υλικοτεχνική υπερδύναμη» της, σταδιακά γύρω από έναν συνασπισμό των Τουρκοφώνων χωρών στην Κεντρική Ασία.

Εκεί υπάρχει ένα πολλά υποσχόμενο έργο υπερεθνικής ολοκλήρωσης, μαζί με τις αυτοκρατορικές φιλοδοξίες του «Σουλτάνου» Ερντογάν.

Ταυτόχρονα, η Τουρκία περιεργάζεται μια ειδική σχέση με την Βόρεια Ατλαντική Συμμαχία, παίζοντας ταυτόχρονα με τη Δύση και με την Ανατολή. Είναι προφανές ότι οι Τούρκοι θα αναθεωρήσουν την συνθήκη του Μοντρέ, αλλά μόνο υπέρ τους.

Η Άγκυρα θέλει χωρίς περιορισμούς την διέλευση από τα στενά μη πυρηνοκίνητων αεροπλανοφόρων για να μετακινήσει τα δικά της πολεμικά πλοία στην περιοχή.

Τονίζεται ότι η Άγκυρα έχει ήδη κατασκευάσει το δικό της ελαφρύ αεροπλανοφόρο “Anadolu”, το οποίο χαρακτηρίζεται επισήμως ως αποβατικό/ελικοπτεροφόρο ενώ σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα ακόμη.

Τα σχέδια αυτά, οι ΗΠΑ θέλουν να ελέγξουν μαζί με την αχαλίνωτη τουρκική αδήριτη ανάγκη για νεο-οθωμανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο, στα οποία οι Αμερικανοί έχουν τα δικά τους σχέδια.

Η Ελλάδα παραμένει απλώς αμερικανοατλαντικό προτεκτοράτο!

Β.Ζ.

πηγή:iskra.gr