Μπήκε η υπογραφή για τις μονάδες βιοαερίου

Την απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων που αφορά την εγκατάσταση και λειτουργία πέντε μονάδων βιοαερίου, συνολικής δυναμικότητας 10 MW, εντός της Βιομηχανικής Περιοχής Ιωαννίνων υπέγραψε χθες ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Βασίλης Μιχελάκης, κάνοντας δεκτή την από 18 Ιανουαρίου κατά πλειοψηφία θετική γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης.

Η απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου ότι επεξεργάζεται την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου σχετικά με τη χρήση βιομάζας, βιορευστών και βιοαερίου στην ηλεκτροπαραγωγή, αλλά και το αίτημα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων να «παγώσουν» οι διαδικασίες, δε στάθηκαν αρκετά για να μπει φρένο στην εξέλιξη των πραγμάτων, με τον κ. Μιχελάκη να ακολουθεί το γράμμα του νόμου, έχοντας προφανώς και την ανάλογη πίεση από τους επενδυτές.

Το πιο ενδιαφέρον σημείο της απόφασης είναι αυτό που αφορά τις απαντήσεις που δίνονται στις επισημάνσεις της Επιτροπής Περιβάλλοντος της περιφέρειας Ηπείρου, η οποία γνωμοδότησε αρνητικά, όπως είχαν κάνει τόσο ο δήμος Ζίτσας όσο και ο Φορέας Διαχείρισης της λίμνης Παμβώτιδος.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης δεν απαντά επί της ουσίας σε μία από τις βασικές ενστάσεις όσων αντιδρούν, σε αυτή δηλαδή, που έχει να κάνει με τους χώρους διάθεσης του οργανικού υγρού/στερεού χωνεµένου υπολείµµατος, που ανέρχονται σε περίπου 6.000 στρέμματα για κάθε μονάδα, χωρίς να υποδεικνύονται αναλυτικά µε την προσκόµιση υπεύθυνων δηλώσεων ή ιδιωτικών συµφωνητικών, στα οποία και να υπάρχει η συναίνεση των ιδιοκτητών. Το ΠΕ.Σ.Π.Α. επισημαίνει πως «δεν απαιτείται κατά τη φάση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης η προσκόμιση συμφωνητικών με τους ιδιοκτήτες ή μισθωτές των αγροτεμαχίων διάθεσης του οργανικού υγρού χωνεμένου υπολείμματος», με τις εταιρείες να δεσμεύονται ότι θα κοινοποιηθούν αντίγραφα των απαιτούμενων δικαιολογητικών κατά τη διαδικασία έκδοσης άδειας λειτουργίας του έργου, όπως αυτό προβλέπεται στη σχετική νομοθεσία. Σε ό,τι αφορά τον χώρο διάθεσης, σημειώνεται ότι υποδείχθηκε σε σχέδιο που συνοδεύει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Επίσης, αναφέρει ότι δεν απαιτείται τεκμηρίωση ποσοτήτων που θα χρησιµοποιούνται από τους παραγωγούς της περιοχής και απαιτούνται κατά τη φάση της παραγωγικής διαδικασίας, στη φάση έκδοσης των περιβαλλοντικών όρων.

Άμεση ήταν η αντίδραση του δημάρχου Ζίτσας Μιχάλη Πλιάκου, ο οποίος ενημερώθηκε σχετικά, κάνοντας γνωστό πως ο δήμος θα προχωρήσει άμεσα σε ενδικοφανή προσφυγή κατά της απόφασης. «Δυστυχώς, με τέτοιες πρακτικές, “καίνε” μια μορφή επένδυσης, που θα μπορούσε να είναι ωφέλιμη για την περιοχή μας», ήταν το σχόλιό του στον Η.Α.

Πηγή:agon.gr