Το πολιτικό μήνυμα του συλλαλητηρίου της 21ης Ιανουαρίου
Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη
Διχασμένη δείχνει να είναι η κοινή γνώμη σχετικά με το συλλαλητήριο που πρόκειται να πραγματοποιηθεί την προσεχή Κυριακή στην Θεσσαλονίκη. Κι αυτό, όχι γιατί η πλειοψηφία ή το σύνολο των Ελλήνων πολιτών συμφωνούν με το να δοθεί το όνομα ή σύνθετη ονομασία στα Σκόπια, αλλά διότι δεν δείχνει να έχει την προβολή και την υποστήριξη από το σύνολο των κομμάτων, κι όχι μόνο, που είχε το συλλαλητήριο του 1992.
Κυβέρνηση και αντιπολίτευση κρατούν (η κάθε μία για δικούς της λόγους) αποστάσεις από το εν λόγω συλλαλητήριο, μιας και όπως δείχνουν τα πράγματα, έχουν αποδεχθεί κάποια σύνθετη ονομασία που περιλαμβάνει και τον όρο «Μακεδονία». Είναι όμως αυτός ο πραγματικός λόγος ή κρύβεται κάτι άλλο από πίσω;
Είναι γνωστό πλέον, ότι η κοινή γνώμη δεν έχει και την καλύτερη άποψη για την πολιτική και τους πολιτικούς. Θεωρούν υπεύθυνα όλα τα κόμματα που έχουν κυβερνήσει από την μεταπολίτευση και μετά για την τωρινή κατάσταση, δείχνοντας πλήρη αδιαφορία πλέον για τα κοινά, κάτι το οποίο αποδεικνύεται και με το ποσοστό της αποχής στις εκλογές. Η αδιαφορία αυτή μπορεί να ευνοεί τα κόμματα και τους πολιτικούς όσο αφορά τις εκλογές, δεν τους ευνοεί όμως σε θέματα εθνικά, ειδικά όταν πρόκειται να υπάρξει μία τόσο μεγάλη συγκέντρωση του λαού. Αυτό εξάλλου αποδεικνύεται, και από την απουσία πολιτικών (υπουργών ή βουλευτών) από τις ομιλίες που πρόκειται να πραγματοποιηθούν την Κυριακή.
Πού παίζεται όμως το μεγάλο στοίχημα; Παρά την μέτρια έως καθόλου προβολή του συλλαλητηρίου από τα μεγάλα ΜΜΕ, την μη στήριξη των κομμάτων, αλλά και την αντίθετη άποψη του Αρχιεπισκόπου για την πραγματοποίηση του συλλαλητηρίου, η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου (για παράδειγμα πάνω από 500.000) είναι ικανή να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στους κυβερνώντες. Ένα μήνυμα το οποίο μπορεί να αλλάξει την μέχρι τώρα μεταχείριση των Ελλήνων πολιτών από τους πολιτικούς, οι οποίοι τους έχουν οδηγήσει στα όρια (ή και κάτω από αυτά) της οικονομικής ένδειας.
Εξάλλου, παρά την κοινή πεποίθηση ότι το όνομα αποτελεί ήδη μια ειλημμένη απόφαση, η μεγάλη συμμετοχή είναι ικανή να αλλάξει τα μέχρι στιγμής δεδομένα, αλλάζοντας τον συσχετισμό πολιτικών δυνάμεων, αλλά και οικονομικής πολιτικής στο μέλλον. Το εν λόγω συλλαλητήριο θυμίζει το δημοψήφισμα του 2015, όταν η προπαγάνδα των ΜΜΕ υπέρ του ΝΑΙ, ώθησε τελικά τον κόσμο στο να ψηφίσει ΟΧΙ.
Αρκεί όμως η μεγάλη συμμετοχή; Φυσικά και όχι! Η εμπειρία του δημοψηφίσματος μας έχει διδάξει, ότι παρά τις αποφάσεις του Ελληνικού λαού, οι εκάστοτε κυβερνήσεις είναι ικανές να αποφασίζουν τελικά αυτό που αυτές θέλουν. Και είναι φυσικό, καθώς εδώ και δεκαετίες υπάρχει μια «συνουσία» μυστική μεταξύ κομμάτων και πολιτών, οδηγώντας μας στην κατάσταση που είμαστε τώρα. Η μεγάλη συμμετοχή την Κυριακή όμως δεν αρκεί, κι αυτό διότι θα είναι ανούσια εάν συνεχιστούν τα ρουσφέτια, διαιωνίζοντας την υπάρχουσα κατάσταση.
Ας ελπίσουμε πως από την 21η Ιανουαρίου θα ξεκινήσει μία πραγματική αφύπνιση όλων μας, καταφέρνοντας να αλλάξουμε την κατάσταση στην οποία έχει υποπέσει η χώρας μας εδώ και δεκαετίες, και με την μεγάλη μας συμμετοχή να δώσουμε το μήνυμα όχι στους Σκοπιανούς, αλλά στους Έλληνες πολιτικούς.