Στα «χνάρια» του ΥΓΕΙΑ και το ΙΑΣΩ;

Δεν πέρασε πολύς καιρός από την πρόταση του κ. Αποστολόπουλου για την εξαγορά του ΥΓΕΙΑ, και χθες ένα πακέτο στην μετοχή του ΙΑΣΩ δημιούργησε εύλογες σκέψεις. Είναι γνωστό πως και ο κλάδος της υγείας, κεντρίζει το ενδιαφέρον αρκετών ξένων funds για επένδυση στη χώρα μας, με τις εξελίξεις να είναι μπροστά μας.

Τα χθεσινά δύο πακέτα συνολικά 138.864 τεμαχίων τα οποία αποτέλεσαν το ένα πέμπτο περίπου του συνολικού όγκου, έδωσαν τροφή για εξελίξεις και στον όμιλο ΙΑΣΩ. Πόσο όμως είναι εφικτό κάτι τέτοιο; Αρκεί να εξετάσουμε μερικά από τα θεμελιώδη μεγέθη, όσο και την πορεία της μετοχής από τις αρχές του έτους.

Σύμφωνα λοιπόν με τα ετήσια αποτελέσματα του 2016, ο κύκλος εργασιών παρουσίασε αύξηση 6,62% σε σχέση με το 2015 και διαμορφώθηκε στα 116,51 εκατ. ευρώ. Τα EBITDA ενισχύθηκαν κατά 47,32%, στα 21,14 εκατ. ευρώ, με τα κέρδη μετά φόρων να ανέρχονται στα 2,72 εκατ. ευρώ έναντι του προηγούμενου έτους. Το P/E διαμορφώνεται στα 17,94 ευρώ, με την εσωτερική αξία στο 1,17. Ο λόγος τιμής προς εσωτερική αξία ανέρχεται στα 0,98 ευρώ, κάνοντας την μετοχή ελκυστική σε σχέση με την εσωτερική της αξία.

Αλλά και στο χρηματιστήριο η μετοχή του ΙΑΣΩ συνεχίζει να εκπλήσσει ευχάριστα, καθώς από την αρχή του έτους καταγράφει κέρδη 289,96%! Πραγματική υγεία για κάποιον ο οποίος θα εμπιστευόταν την «επενδυτική του υγεία» στην μετοχή του ΙΑΣΩ. Ακόμη πιο ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός, ότι το free float της μετοχής ανέρχεται στο 89,95%, κάνοντας κάποιον να «ιδρώσει» πολύ προκειμένου να αποκτήσει το απαιτούμενο ποσοστό για δημόσια πρόταση, ανεβάζοντας παράλληλα προς υψηλότερα επίπεδα την μετοχή.

Από τεχνικής άποψης, η μετοχή παρά το γεγονός ότι τριπλασιάστηκε από τις αρχές του έτους, δείχνει να έχει ακόμη να δώσει πολλά. Όπως διακρίνουμε και στο παρακάτω γράφημα, διαπραγματεύεται κοντά σε υψηλά τεσσάρων ετών, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 1,1913 ευρώ (γραμμή ΑΒ) και την στήριξη στα 1,0350 ευρώ (γραμμή ΓΔ). Παρά το γεγονός ότι βρέθηκε χθες πάνω από την υπέρ αγορασμένη ζώνη, με τον δείκτη RSI στο 76,7, αυτό δεν δείχνει να προκαλεί φόβο, καθώς στο πρόσφατο παρελθόν βρέθηκε ξανά πάνω από αυτήν, υποχωρώντας προς χαμηλότερα επίπεδα και συνεχίζοντας εκ νέου την ανοδική της πορεία. Στα θετικά προστίθεται και η αύξηση του όγκου συναλλαγών, ο οποίος συνήθως διαμορφώνεται πάνω από τον μέσο όρο.

Συνοψίζοντας, θα μπορούσαμε να αναμένουμε και για το ΙΑΣΩ στο μέλλον κάποια πρόταση εξαγοράς, καθώς όπως είδαμε και το διάγραμμα της μετοχής κάποιοι επενδυτές δείχνουν να εκμεταλλεύονται το μεγάλο ποσοστό της ελεύθερης διασποράς.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA
Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •