Ξεχάστε το Bitcoin! Ωρα γιά… Initial Coin Offerings!

Αν εντυπωσιαστήκατε από την άνοδο κατά 1000% του Bitcoin από τις αρχές του έτους, ή την άνοδο 50% που έκανε το τελευταίο…τριήμερο, σας έχω νέα. Η απότομη άνοδος 50% σε λιγες ωρες συναλλαγων εγκυμονει υποψίες για απότομη διόρθωση. Και κάτι ακόμη! Αυτά δεν είναι τίποτα μπροστά στην άνοδο που μπορεί να έχουν όσοι ποντάρουν στα ICOs (Initial Coin Offerings)!

 

Τι ειναι τα ICOs

Τι είναι όμως τα ICOs, και πως μπορούμε να τα αποκτήσουμε; Αν τα IPOs (Initial Public Offerings) ήταν η απλή εισαγωγή εταιριών στο Χρηματιστηριο για άντληση Κεφαλαίου, τα ICOs είναι η Εισαγωγή…ψηφιακών νομισμάτων, για τον κόπο σας να επενδυσετε!

Σε ποιο χρηματιστήριο, θα ρωτήσει κάποιος, εισάγονται καθώς δεν υπάρχουν επίσημα χρηματιστήρια ούτε για το Bitcoin, μόνο ‘κόμβοι’ ανταλλαγής! Τα ψηφιακα νομίσματα διαπραγματεύονται, κατ ουσίαν, σε κομπιούτερ, ή σωστότερα servers, μιας εταιρίας οπου οι εντολές αγοράς ‘συναντούν’ τις εντολές πώλησης και γίνονται συναλλαγές! Με παρόμοιο τρόπο, γίνονται και τα ICOs. Όμως για να κατανοήσετε πραγματικά τα ICOs , πρεπει να γνωρίζετε τον θεσμό του crowdfunding!

 

Crowdfunding

Θα εχετε συναντησει crowdfunding όταν ενώ γράφατε κάτι στο Facebook, σας εμφανίστηκε μια προσφορα να αγοράσετε σε ‘προνομιακή τιμή’ ένα ρολόι υψηλής τεχνολογίας από μια πρωτοποριακή νέα εταιρία σχεδιαστών. Τοτε λοιπόν θα ειδατε ότι βάζοντας πχ 100 ΕΥΡΩ παίρνετε σε προνομιακή τιμή ένα ρολόι που όταν (και εφόσον) θα βγει για πρώτη φορά στην αγορά θα κανει πολύ παραπάνω χρήματα!

Crowdfunding, εν ολίγοις  σχετίζεται με τη διαδικασία ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ (με έναν απλο λογαριασμο, χωρις μεσολάβηση χρηματιστηρίου, τραπεζιτών, χρηματιστών κλπ.) άντλησης χρημάτων των επενδυτών από μια μικρή καινοτομική εταιρία που μόλις ιδρύθηκε (startup).Γενικα το Crowdfunding δείχνει καλή ιδέα, αλλά επειδή δεν παρεμβάλλεται χρηματιστήριο, είναι πιθανόν η εταιρία αυτή να είναι απλοί απατεώνες που εχουν στήσει ένα ωραίο βίντεο μαζεύοντας λεφτά! Αν στο Crowdfunding παίρνεις το προϊόν(ή μετοχές), πχ το ‘σούπερ-ρολόι’ που όταν το χαϊδεύεις μετατρέπεται σε ωραίο πρίγκηπα, τότε από το ICO δεν παίρνεις ΟΥΤΕ ΚΑΝ το ρολόι! Αντι για ρολόι, σου δινουν ένα ‘ηλεκτρονικό νόμισμα’, κάτι σαν ένα ‘ειδικό Bitcoin’ που παρείχαν τα δυο παλληκάρια που εκαναν την Startup εταιρία αυτή, και εσυ, όποτε θες, αν βρεις καποιον να το αγοράσει, πρεπει να του το πουλήσεις!Ε, λοιπόν, η διαδικασία οπου αντλούν χρήματα δίνοντας σου αυτό το ‘ειδικό bitcoin’ που σου δινουν ως αντικαταβολή για τα χρηματα που τους έδωσες, λέγεται ICO.

Αντι δηλαδή να γίνεσαι μέτοχος της εταιρίας που πρωτοεισάγεται στο χρηματιστήριο παίρνοντας μετοχές, ή να σου δινουν το ρολόι, σου δινουν ένα ψηφιακό νόμισμα ως ανταλλαγή! Μπορεί να κερδίσετε; Μπορεί!

 

Κερδοφόρο Παράδειγμα

Ένα παράδειγμα είναι το ηλεκτρονικό νομισμα (cryptocurrency) Stratis. Μπήκε στις 12 Αυγουστου 2016, δηλαδη πριν 15 μήνες, σε διαδικασια ηλεκτρονικων συναλλαγων, (σαν το Bitcoin) με λιγο παραπάνω από 0,013 δολάρια και χτες εκλεισε στα 8,67 δολαρια. Κάντε τον υπολογισμό. Υποθέστε ότι η ισοτιμια δολαριου ευρω δεν αλλαξε, και ότι ειχατε βαλει τα λεφτα με τα οποία θα τρωγατε μια τυρόπιττα (πχ, 2,5 ΕΥΡΩ), τωρα θα ειχατε 1667 ΕΥΡΩ! Δηλαδη με μια τυροπιττα, θα αγοράζατε 667 τυρόπιττες τώρα. Καθόλου ασχημα!

 

Υστερόγραφο

ΥΓ: Η ανακοίνωση της Ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τα ICOs (βλεπε το Link Εδω), ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΑΚΑΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΡΧΙΚΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΕΙΚΟΝΙΚΩΝ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ, εύστοχα προειδοποιεί ότι η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ΕΑΚΑΑ) εξέδωσε την 13η Νοεμβρίου 2017 δύο ανακοινώσεις σχετικά με τις αρχικές προσφορές εικονικών νομισμάτων (Initial Coin Offerings, ICOs). Η πρώτη ανακοίνωση αφορά τις εταιρίες που τα εκδίδουν, η δεύτερη αφορά τους επίδοξους επενδυτές. Εκείνη για τους επίδοξους επενδυτες, διευκρινίζει για τους κινδύνους. Κίνδυνοι, μπροστα στους οποίους η πτώση χωρίς αλεξίπτωτο φαίνονται μικροί! Σε κάθε περίπτωση, αν δεν δροσιστείτε από τα τρελλά κέρδη, τουλάχιστον απολαύστε την εμπειρία της απόλυτης χασούρας και καλή τύχη!

 

 

 

Κωνσταντίνος Βέργος , Καθηγητής Χρηματοοικονομικών, Πανεπιστήμιο Πόρτσμουθ, Αγγλία.

*Το παρόν άρθρο εκφράζει τις προσωπικές απόψεις του γράφοντος, δεν αποτελεί οδηγό ή σύσταση για επενδύσεις οποιασδήποτε μορφής προς οιονδήποτε και για οτιδήποτε τίτλο ή παράγωγο αυτού.

  •  
    73
    Shares
  •  
  •  
  • 73
  •