Bitcoin, ώρα μηδέν!

Κάτι που πριν μερικά χρόνια φαίνονταν καλαμπούρι, η τοποθέτηση χρημάτων σε ψηφιακά νομίσματα, σήμερα φαίνεται να είναι ότι πιο ενδιαφέρον. Το Bitcoin πριν μερικά χρόνια δεν αξιζε πολύ παραπάνω από μερικά δολάρια, και όταν έφτασε τα επίπεδα των 300 δολαρίων, θεωρήθηκε ως φούσκα. Έκτοτε, η κούρσα συνέχισε, φτάνοντας τα 1000 δολάρια , και δεκαπλασιάζοντας την αξία του σε ένα χρόνια (!) έφτασε πλέον σε επίπεδα 11.500 δολαρίων. Η χρηματιστηριακή αξία αυτών των νομισμάτων , που ήταν λιγότερο από 20 δις δολάρια, εκτοξεύτηκε πλέον σε επίπεδα 200 δις δολαρίων.

Καθώς πλέον γινεται σημαντικό, σε εμπορεύσιμη αξία, η US Commodity Futures Trading Commission έδωσε αδεια σε δυο χρηματιστηρια, στο Chicago Mercantile Exchange και το Chicago Board Options Exchange να φτιαξει Συμβόλαια μελλοντικης Εκπλήρωσης (ΣΜΕ, Αγγλιστι Futures) σε Bitcoin, που θα διαπραγματευονται μάλιστα σε δύο εβδομάδες από τώρα!

Η μεγάλη ερώτηση, που προκύπτει είναι ποια είναι η θεμελιώδης αξία του νομίσματος αυτού! Η απάντηση είναι απλή. Καμία! Το Bitcoin στηρίζεται κατ’ ουσία στην ίδια αρχή που στηρίζονταν το παιχνίδι ‘αεροπλανάκι’, το οποίο έπαιζαν πριν 25 περίπου χρόνια στην Ελλάδα, και βασίζεται στο σύστημα επενδυτικής πυραμίδας!

Στο αεροπλανάκι, κάποιος έβαζε 20.000 δραχμές, τότε δραχμές υπήρχαν, και έβρισκε άλλους δυο που εβαζαν 20.000 στο τραπέζι έκαστος. Ο καθένας από αυτούς τους δυο έπρεπε να βρει αλλους δυο. Όταν στη συνέχεια εκείνοι έβρισκαν με τη σειρά τους άλλους δυο έκαστος, και πάει λέγοντας, ο πρώτος παίκτης ‘έβγαινε’ από το παιχνίδι (πιλότος του αεροπλάνου λέγονταν) με 140.000 δραχμές, και συνεχιζαν οι επόμενοι, που με τη σειρα τους γινονταν πιλότοι και επίσης έβγαιναν με 140.000 δραχμες. Το ολο σύστημα δηλαδή στηρίζεται στο να βρεις κάποιο νέο επενδυτη (η κορόιδο, αν προτιμάτε) που θα επενδύσει και θα γινει η ‘ουρά’ ενώ εσυ θα είσαι ο πιλότος! Γι αυτό, το παιχνίδι αυτό θεωρήθηκε παράνομο, και απαγορεύτηκε, αν και μορφές πυραμίδας υπάρχουν ακόμη σε εταιρίες όπως η Herbalife ή η Avon Cosmetics και άλλες που επιβραβεύουν τα στελέχη τους με τα μπόνους από τα στελέχη που εκείνα στρατολογούν!

Η διαφορά με το Bitcoin είναι ότι είναι νόμιμο προϊόν. Όμως, επειδή ο τρόπος ‘κράτησης των εγγραφών’ που αποδεικνύουν ότι κάποιος εχει το ηλεκτρονικό αυτό νόμισμα δεν εχει αποκωδικοποιηθεί, επιτρέπει την πληρη μυστικότητα σε σχεση με το ποιος το διακρατεί. Αρα, πχ κάποιος που θέλει να ξεπλύνει χρήμα, είναι ασφαλέστερο να το κάνει αγοράζοντας Bitcoin, ή άλλο ψηφιακό νόμισμα, καθως δεν θα φορο-εντοπιστει!

Γι αυτό, τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και η Αγγλία σκέφτονται να καθιερώσουν τυπικούς ελέγχους για την ιδιοκτησία οσων έχουν Bitcoin. Η απότομη επιτυχία λοιπόν του νομίσματος, αυξάνει την κερδοσκοπία σε αυτό, καθώς πλέον είναι υπολογίσιμο, αλλά αυξανει τους κινδυνους πλέον να φορολογηθεί άμεσα. Όμως, καθώς οι περισσότεροι που αγοράζουν Bitcoins το κανουν ακριβώς για να φοροδιαφεύγουν, είναι πιθανόν τελικά αυτή η υψηλή δημοσιότητα να αποδειχτεί θανατηφόρος για το ιδιο το νομισμα. Θα γινει θανατηφόρος, όμως, τη στιγμή που αυτό συμβαίνει σε κάθε πυραμίδα! Τη στιγμή που εκεινοι που θα αποσύρουν, δηλαδή χρήματα , θα είναι περισσότεροι από εκείνους που τοποθετούν. Οσοι θυμούνται την ανοδο και πτώση των χρηματιστηριακών αξιών το 1999 στην Ελλάδα έχουν ζησει αυτή την εμπειρία. Αν δεχτουμε ότι οι τιμες επιστρέφουν εκεί από οπου ξεκίνησαν, όμως, τοτε ενδεχόμενη κατάρρευση του Bitcoin, αν ποτέ γινει και όταν γίνει, θα είναι τετοια που μπορει να μιλάμε για κατάρρευση, όμοια της οποίας δεν υπάρχει ιστορικά!

 

 

 

 

Κωνσταντίνος Βέργος , Καθηγητής Χρηματοοικονομικών, Πανεπιστήμιο Πόρτσμουθ, Αγγλία.

*Το παρόν άρθρο εκφράζει τις προσωπικές απόψεις του γράφοντος, δεν αποτελεί οδηγό ή σύσταση για επενδύσεις οποιασδήποτε μορφής προς οιονδήποτε και για οτιδήποτε τίτλο ή παράγωγο αυτού.

  •  
    161
    Shares
  •  
  •  
  • 161
  •