Η Ουκρανία βουλιάζει, όμως η ζωή επανέρχεται στη Λ. Δημοκρατία Λουγκάνσκ

Η Ουκρανία, λόγω της μειωμένης βιομηχανικής δραστηριότητας,  ως αποτέλεσμα της πολιτικής και επακόλουθης οικονομικής κρίσης, και υπαγωγης της χωρας στις επιταγες του ΔΝΤ, οδηγείται πλέον σε οικονομική καταστροφή κολοσσιαίων διαστάσεων, ακόμη και σε βασικούς κλάδους, όπως παραγωγή άνθρακα, που ειναι η βάση για την παραγωγή στον μεταλλουργικό τομέα αλλα και την ενεργειακή αυτοτέλεια της χωρας.

 

Καταστροφή στην Ουκρανία

Η πτώση κατά 50% του ΑΕΠ της Ουκρανίας, απο το 2014 που ανατράπηκε με πραξικόπημα ο εκλεγμένος πρόεδρος της, με επακόλουθο την επικρατηση ενος μιγματος δυνάμεων που προχωρησαν σε πολιτικές διώξεις και πρωτοφανή διωγμό, δολοφονίες και εμφύλιο εναντίον Ρωσόφωνων Ουκρανών, φαίνεται ότι επιταχύνεται, αν κρίνουμε απο τα ενεργειακά της παραγωγικά δεδομένα.  Συμφωνα με επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Ενέργειας της Ουκρανίας, κατα τους 10 πρώτους μηνες του 2017, η παραγωγή άνθρακα της Ουκρανίας μειώθηκε 13%, ή κατά 4,32 εκατομμύρια τόνους! Η συνολική παραγωγη ετσι περιορίστηκε σε μόλις 28,8 εκατομμύρια τόνους, με μείωση στον μεταλλουργικό άνθρακα και θερμικό άνθρακα κατα 1,18 εκ. τόνους (-17,5%)  και 3,14 εκ. τόνους (-11,9 %),αντίστοιχα! Η παραγωγή ηδη ειχε μειωθεί απο 83,7 εκατομμύρια τόνους το 2013 , πριν την ανατροπή του προέδρου , σε…40 εκατομμυρια τόνους σε ετησια βάση κατα  το 2016, δηλαδή -54%!

 

Η Λαική Δημοκρατία του Λουγκάνσκ, ανακάμπτει

Αρκετα διαφορετική, όμως, αρχίζει σταδιακά να δειχνει η εικόνα στην γειτονική, αυτόνομη Ρωσόφωνη Λ. Δημοκρατία του Λουγάνσκ.

Οι ενδείξεις απο την παραγωγη άνθρακα στη Ρωσόφωνη ΛΔ Λουγκάνσκ είναι ενθαρρυντικές. Η παραγωγική μονάδα του Sverdkovantratsit ως τον Οκτώβριο έφτασε τα 2 εκ. τόνους απο 1,7 εκατομμύρια πέρσυ, και του Dolzhanskaya-Kapitalnaya στα 0,85 εκατ.τόνους, αυξημένα απο 0,71 εκ. τόνους το 2017, δειχνοντας αυξήσεις παραγωγής της τάξης του 15%-20%. Αν και τα στοιχεία αυτα δεν ειναι συγκεντρωτικά όλου του κλάδου, η επιχειρηματική δραστηριότητα στην χωρα έχει αναζωογονηθεί σοβαρά όπως δείχνουν και άλλα στατιστικά στοιχεία. Για  παράδειγμα ο αριθμός των εγγεγραμμένων εταιριών αυξήθηκε απο 45,5 χιλ. σε 47,5 χιλ. απο το Ιανουάριο ως τον Μάιο, δηλαδή 4% σε διάστημα 4 μηνών! Η ανάκαμψη της δραστηριότητας φαίνεται και στο επίπεδο ζωής και στην πόλη του Λουγκάνσκ, με ενδεικτικά σημάδια, αφενός τον μέσο μισθό ο οποίος αυξήθηκε κατα 4% την πόλη του Λουγκάνσκ σε ετησια βάση, 7% αύξηση της απασχόλησης στην πόλη του Λουγκάνσκ κατα το πρωτο 5μηνο σε συγκρίσιμη βάση, που δειχνουν αναζωογόνηση και του κλάδου υπηρεσιών αλλά και σημαντική αυξηση συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας το 2017. Τα παραπάνω φαίνονται άθλος, αν λάβουμε υπόψιν ότι οι πολεμικές επιχειρήσεις των Ουκρανικών αρχών ενάντια στο Ρωσόφωνο πληθυσμό του Λουγκάνσκ συνοδεύτηκαν απο βομβαρδισμό μεγαλου τμήματος παραγωγικων εγκαταστάσεων και μάλιστα με βόμβες φωσφώρου, όπως καταγγέλθηκε, (αλλα δεν επιβεβαιώθηκε) σε κάποιες περιπτώσεις!

 

Η Ουκρανική κυβέρνηση κόβει το… νερό;

Παρά την ανάπτυξη, οι αθλιότητες της Ουκρανικής κυβέρνησης φαίνεται ότι δεν έχουν τέλος. Στρατιωτικές και παραστρατιωτικές δυνάμεις της Ουκρανίας εχουν κατα καιρούς βομβαρδίσει εγκαταστάσεις που περιλαμβάνουν ακόμη και τα υδραγωγεία της περιοχής ενώ στις 5 Δεκεμβρίου 2017 η Ουκρανική εταιρία Petrovskiy Duct, σταμάτησε να…παρέχει νερό (!!!) στην πόλη, παρότι δεν υφισταται χρέος προς την εταιρία και παραβιάζοντας συνθήκες συμφωνίας Ουκρανίας με τη Λαική Δημοκρατία Λουγκάνσκ! Πάντως η κρατική (ανήκει στη ΛΔ Λουγκάνσκ) εταιρία παροχής νερού Luganskvoda ανακοίνωσε ότι πλέον το 84 % των αναγκών νερού της η δημοκρατία το καλύπτει με δικές της πηγές περιορίζοντας την παροχή νερού απο την Ουκρανία  σε μόλις 15%.

Αναλυση: new-economy.gr

Πηγή στατιστικών: Lugansk media center (en.lug-info.com), επίσημα στατιστικά Ουκρ. κυβέρνησης