Αυξάνεται στα 70 η σύνταξη στις ΗΠΑ, και παγκόσμια;

Η πρόσφατη δήλωση της υποψηφίας του συντηρητικού κομματος, για την προεδρία, Νίκι Χαλευ, ότι η συνταξη πρέπει να πάει στα 70 ετη, τάραξε τα νερα και έκανε αίσθηση.

Η συνταξιοδότηση ειναι καθεστώς που υπάρχει από την αρχαιότητα, αλλά οι συγχρονες σοσιαλιστικες χωρες καθιερωσαν καλα στανταρ που υποχρεωσαν παλιότερα πολλες δυτικες χωρες, με πιεση των συνδικατων, να προσαρμοστουν και να δωσουν καλή συνταξη, νωρις.

Δεν υπάρχει όμως παγκόσμιο στανταρ.

Αυτη τη στιγμη η σύνταξη στις ΗΠΑ ειναι στα 67.

Η αυξηση του χρόνου συνταξιοδότησης κατά 3 έτη, σε μια εποχή που ο μέσος όρος ζωής στις ΗΠΑ βρίσκεται μόλις στα 76 ετη, εναντι πχ. 84 στην Ιαπωνία, και 83 σε Αυστραλία και Ιταλία, δείχνει ότι ερχονται συγκλονιστικές πολιτικές αποφάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, καθως ολες οι χωρες ακολουθούν τις ΗΠΑ, αργα η γρηγορα.

Πχ, χωρες με καλη σχετικα κοινωνικη πρόνοια ιστορικά, οπως Σκανδιναυικες χωρες ηδη ειναι εναρμονισμενες με τις ΗΠΑ με συνταξη στα 67, ενω η Ολλανδια δινει συνταξη στα 68.

Η Ελλαδα εναρμονιστηκε με τις ΗΠΑ ανεβαζοντας τη συνταξη στα 67 στην περιοδο των μνημονίων, μετα πιεση της Γερμανίας.

Πολλές όμως χωρες εχουν καλύτερα συνταξιοδοτικά δεδομένα, όπως η Μεγαλη Βρετανία, που δινει συνταξη στα 66, παρότι σταδιακα θα παει τη συνταξη στα 68 ως το 2037. Η Ταιβαν, δινει συνταξη στα 66, αλλα σε 5 ετη η συνταξη θα ειναι στα 68.

Ομως οι χωρες με σχετικα ευνοικο καθεστως συνταξης, ειναι χωρες που οι πολίτες ζούν περισσότερο (Ιαπωνια και Χογκ Κογκ, εχουν συνταξη στα 65 και 64 ετη αντιστοιχα) και εχουν τον υψηλότερο Μεσο Ορο ζωής Παγκόσμια.

Η μονη μεγάλη σοσιαλιστικη χωρα, η Κινα, οπου ΠΛΕΟΝ (εδω και 3 ετη) ο μεσος ορος ζωης ειναι ηδη υψηλότερος των ΗΠΑ (ειναι 78 ετη, εναντι 76 στις ΗΠΑ)  εχει μεσο ορο συνταξιοδοτησης, 60 ετη.

Η μεγαλη Ευρωπαική χωρα με ισχυρη συνδικαλιστική παρουσία και που κραταει το ‘σκηπτρο’ της συνταξης σε νεοτερη ηλικία ειναι η Γαλλία (62), οπου και θα πάει ομως στα 64 στο μελλον.

Ολα φαινεται πλέον να παίζονται και να στηρίζονται στις πολιτικές αποφάσεις και την επιρροή των συνδικάτων.

 

new-economy.gr