Θα αποδειχθούν φρούδες οι ελπίδες για το ελληνικό χρηματιστήριο;
Η πρόσφατη αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από την Moody’s σε Ba1 με σταθερές προοπτικές (βλ. εδώ), και πριν μία εβδομάδα αναβάθμιση από την DBRS, όπως και η προηγούμενη από την Scope Ratings, δεν επιβεβαίωσαν τις προσδοκίες των επενδυτών για διατήρηση της ανοδικής τάσης στο ελληνικό χρηματιστήριο, κάτι που ήταν αναμενόμενο, καθώς στο άρθρο με τίτλο «Τι μέλλει γενέσθαι για το ελληνικό χρηματιστήριο» είχαμε εκφράσει την άποψη ότι είτε δοθεί η επενδυτική βαθμίδα από την DBRS είτε όχι, αυτή θα έχει μικρές επιπτώσεις στην πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου, επαληθεύοντας το «αγόραζε στην φήμη και πούλα στο γεγονός».
Εάν αναλογιστεί κανείς ότι σε διάστημα δώδεκα περίπου μηνών ο γενικός δείκτης από τις 800 μονάδες βρέθηκε στο υψηλό των 1.351 μονάδων, κι ότι αρκετές μετοχές από την μεγάλη, μεσαία, και μικρή κεφαλαιοποίηση πραγματοποίησαν αξιοζήλευτες αποδόσεις, τότε θα αντιληφθεί και την δικαιολογημένη εδώ κι ενάμιση μήνα «κόπωση» της αγοράς. Εξάλλου, τίποτα δεν ανεβαίνει για πάντα, και τίποτα δεν πέφτει για πάντα.
Για όποιον επενδυτή «μελετάει» το χρηματιστηριακό ταμπλό, θα είχε αντιληφθεί σχετικά νωρίς την αδυναμία αρκετών μετοχών να κινηθούν προς υψηλότερα επίπεδα, πράττοντας φυσικά τα δέοντα. Κι αυτό, διότι είναι γνωστό ότι η αγορά ανεβαίνει με λεφτά και πέφτει με χαρτιά. Κι επειδή αρκετά πορτοφόλια (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν είχαν πλέον την διάθεση να «ανοίξουν» στο ελληνικό χρηματιστήριο, η διόρθωση αποτελούσε νομοτελειακό γεγονός με άγνωστο χ απλά την χρονική περίοδο που θα συνέβαινε.
Οι άγραφοι κανόνες του χρηματιστηρίου επιβεβαιώθηκαν και στην παρούσα φάση, καθώς την εβδομάδα που μας πέρασε η ψυχολογία της μάζας ώθησε αρκετούς επενδυτές να ρευστοποιούν μετοχές λες και δεν υπήρχε αύριο, λες και οι προοπτικές πολλών μετοχών που δημιουργήθηκαν τους τελευταίους μήνες ξαφνικά εξανεμίστηκαν.
Μα φυσικά θα μπορούσε να πει κάποιος, ότι «πουλάω για να τα αγοράσω
χαμηλότερα…». Αυτή η λογική έχει βάσει σε traders ή σε τζογαδόρους που απλά εκμεταλλεύονται την τάση, είτε αυτή είναι ανοδική είτε πτωτική, κι όχι σε ώριμους μπαρουτοκαπνισμένους επενδυτές οι οποίοι επενδύουν το υστέρημα τους προσδοκώντας κάτι καλύτερο γι’ αυτό, «χτίζοντας» σταδιακά θέση σε μετοχές αξιόλογων εταιρειών με προοπτικές. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, ο άγνωστος χ παραμένει ο χρόνος, καθώς ποτέ δεν γνωρίζει κάποιος το πότε μία μετοχή θα αντιστρέψει την τάση της από πτωτική σε ανοδική, πλην των επενδυτών που διαθέτουν οξυδέρκεια κι επαρκείς γνώσεις τεχνικής ανάλυσης.
Αλήθεια, ποια η λογική κάποιος να αγοράζει ΕΚΤΕΡ πάνω από τα 3,0 ευρώ κι όχι στα 2,30 ευρώ ή 2,40 ευρώ, όταν μάλιστα πρόκειται για μία εταιρεία με μακράν τα καλύτερα θεμελιώδη από τις υπόλοιπες του κλάδου και με προοπτικές;
Κι επειδή τα χρηματιστήρια αποτελούν προεξοφλητικούς παράγοντες, θα μπορούσε κάποιος να θέσει το ερώτημα:«τι μέλλει γενέσθαι για το ελληνικό χρηματιστήριο;».
Η διαγραμματική εικόνα του γενικού δείκτη μπορεί να βελτιώθηκε τεχνικά στο ημερήσιο γράφημα, καθώς με φίλτρο τρία αυτός κατάφερε να κλείσει την τρίτη μέρα πάνω από την ανοδική γραμμή τάσης των 1.240 μονάδων, αυτό όμως δεν ισχύει στο εβδομαδιαίο και μηνιαίο γράφημα, όπου μία κίνηση πάνω από το επίπεδο των 1.314 μονάδων θα σημαίνει την λήξη του συναγερμού. Σε αντίθετη περίπτωση, η ταλαιπωρία μεταξύ 1.213-1.300 μονάδων θα συνεχιστεί.
Από την άλλη, μέχρι στιγμής οι προοπτικές για αρκετές εισηγμένες διατηρούνται, για παράδειγμα Μυτιληναίος, Cenergy κα, επίσης, όπως αναφέρει και η Moody’s τα επόμενα τέσσερα χρόνια, οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις θα υποστηρίζονται από κεφάλαια στο πλαίσιο του μηχανισμού Ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουμε τα έργα στην πληροφορική, επίσης ανοίγει ο δρόμος για τα δημόσια έργα, όπου μετά το θλιβερό γεγονός στην Θεσσαλία επανέρχεται και μάλιστα με υψηλές προσδοκίες στο προσκήνιο εκ νέου ο κατασκευαστικός κλάδος, και να μην ξεχνάμε ότι ακόμη και σε αυτές τις αποτιμήσεις το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει ένα από τα φθηνότερα παγκοσμίως.
Τελειώνοντας, αξίζει να αναφέρουμε ότι σε περιόδους όπου επικρατεί αυξημένη μεταβλητότητα (μία επάνω μία κάτω) οι επενδυτές υποβάλλονται σε «ψυχολογικά μαρτύρια», υποπίπτοντας σε λάθος κινήσεις. Κι αυτή είναι και η πιο δύσκολη φάση από όλες στο χρηματιστήριο. Φυσικά, όποιος καταφέρει και περάσει με επιτυχία αυτά τα «ψυχολογικά μαρτύρια», τότε αμείβεται με ικανοποιητικές αποδόσεις….
Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA
Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.