Η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας και οι κλάδοι που αναμένεται να βρεθούν στο προσκήνιο
Η δαμόκλειος σπάθη της ύφεσης κρέμεται πάνω από την παγκόσμια οικονομία, με την αβεβαιότητα να αυξάνεται στα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς ο οικονομικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας συνεχίζεται, οι κεντρικές τράπεζες δεν έχουν αποφασίσει ακόμη για συνέχιση ή όχι της αύξησης των επιτοκίων, με τον πληθωρισμό παρά την υποχώρηση του να συνεχίζει να προβληματίζει τις κεντρικές τράπεζες.
Μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό, ήρθε να προστεθεί και η υποβάθμιση του αξιόχρεου των ΗΠΑ από την Fitch, αλλά και η προειδοποίηση από τον ίδιο οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης για υποβάθμιση πάνω από 70 τραπεζών στις ΗΠΑ, αλλά και τα κατώτερα των εκτιμήσεων μακροοικονομικά στοιχεία για την κινεζική οικονομία, και με την Evergrande να υποβάλει στις ΗΠΑ αίτηση για προστασία από τους πιστωτές, ενώ οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζουν κι άλλοι κινεχικοί κολοσσοί του real estate κι όχι μόνο.
Η πτώση στις μετοχές της Shanghai και του Hong Kong, και κυρίως αυτών του κλάδου του real estate, με την Country Garden να βρίσκεται ένα βήμα πριν την χρεοκοπία, αλλά και την αθέτηση πληρωμών επενδυτικών προϊόντων από την Zhongrong International Trust λόγω μεγάλης έκθεσης σε ακίνητα, δημιούργησε αναστάτωση στους αξιωματούχους της χώρας, με την Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας να μειώνει την περασμένη Τρίτη τα επιτόκια της σε προ πανδημίας επίπεδα, μετά και από την νέα εκτίμηση της Barclays για την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας για το έτος που διανύουμε στο 4,5% από 4,9% προηγουμένως.
Στις ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία από την αγορά εργασίας δεν δείχνουν κάποια ανησυχητικά σημάδια, με τον πληθωρισμό να αυξάνεται ελαφρώς στο 3,2% τον Ιούλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (3%) παραμένοντας πάνω από τον στόχο του 2% που έχουν θέσει τα «γεράκια» της FED, η αβεβαιότητα από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα όσο αφορά την συνέχιση της πολιτικής αύξησης των επιτοκίων δημιουργεί εύλογους προβληματισμούς στους επενδυτές για την περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας, μιας και η πιθανότητα αυτή να εισέλθει σε ύφεση στους επόμενους δώδεκα μήνες βρίσκεται στο 66,01%.
Στην ευρωζώνη, τα «αδύνατα» μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται για τις ευρωπαϊκές οικονομίες, διατηρούν επίσης τις επιφυλάξεις των επενδυτών για την ανάπτυξη, σε συνδυασμό με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η κινεζική οικονομία, αποδεικνύοντας το πόσο σημαντική είναι αυτή για τις οικονομίες της Ευρώπης.
Η οικονομία και οι κλάδοι
Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα αβεβαιότητας, χρήσιμο είναι να γνωρίζει κανείς σε ποια φάση βρίσκονται οι οικονομίες, καθώς και ποιοι κλάδοι αναμένεται να ευνοηθούν.
Σύμφωνα με τον επιχειρηματικό κύκλο της Fidelity (βλ. γράφημα παρακάτω), οι οικονομίες των ΗΠΑ, Αυστραλίας, Καναδά, Νότιας Κορέας, Βραζιλίας, Ινδίας, και Μεξικού, βρίσκονται στην φάση πριν την ύφεση, και η οποία χαρακτηρίζεται από ήπια ανάπτυξη, σύσφιξη της πιστωτικής επέκτασης, τα κέρδη βρίσκονται υπό πίεση, με τα αποθέματα να αυξάνονται, και την αύξηση των πωλήσεων να περιορίζεται.
Σε ύφεση βρίσκονται ήδη οι Μεγάλη Βρετανία και ευρωζώνη, όπου υπάρχει μείωση κερδοφορίας, αποθεμάτων, και πωλήσεων.
Τέλος, σύμφωνα επίσης με την Fidelity, οι κλάδοι που αναμένεται να ευνοηθούν στην φάση που προηγείται της ύφεσης (βλ. γράφημα παρακάτω), είναι αυτοί του real estate, των αγαθών πρώτης ανάγκης, της ενέργειας, και της κοινής ωφέλειας, ενώ στην φάση της ύφεσης οι κλάδοι που αναμένεται να ευνοηθούν είναι των αγαθών πρώτης ανάγκης, της υγείας, και της κοινής ωφέλειας.
Συμπέρασμα
Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, οι κεντρικοί τραπεζίτες με την αύξηση των επιτοκίων μάλλον διόγκωσαν τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι οικονομίες τους, παρά τα μείωσαν. Ανάμεσα στην γεωπολιτική αβεβαιότητα, τους φόβους για αύξηση των τιμών ενέργειας (κι όχι μόνο), την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, έρχεται να προστεθεί και η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, με την κρίση χρέους που αντιμετωπίζουν οι μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας, να δημιουργεί φόβους για ένα νέο ντόμινο χρεοκοπιών παγκοσμίως.
Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA
Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.