Μάνος Χατζηδάκης: Ώρα αποτελεσμάτων

Θετικό ήταν τελικώς το πρόσημο της εβδομάδας για το Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου καθώς η ελληνική αγορά ακολούθησε με μια ταχύτητα χαμηλότερη την πορεία των δεικτών των ξένων χρηματιστηρίων. Η έλλειψη νέων που θα μπορούσαν να κάνουν την διαφορά από το εξωτερικό και να αλλάξουν ουσιωδώς το εγχώριο αναιμικό συναλλακτικό περιβάλλον δεν βοήθησε ιδιαίτερα στο να διαφοροποιηθεί έστω ένα μέρος της Αγοράς και να υπάρξει κάποιος θύλακας ειδικού ενδιαφέροντος. Και τις επόμενες ημέρες οι ξένες αγορές θα συνεχίσουν να επιδρούν σημαντικά στην κατεύθυνση της εγχώριας τάσης, ωστόσο ο παράγοντας των εταιρικών αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου στις ΗΠΑ φαίνεται να παίρνει την σκυτάλη από τα μάκρο. Το γεγονός αυτό ίσως μετριάσει το βαθμό πίεσης που δέχονται οι αγορές αφού το τεστ με την πραγματικότητα μπορεί να αποδειχθεί καλύτερο από τις αρχικές εκτιμήσεις. Οι πρώτες ανακοινώσεις από το μέτωπο των τραπεζικών ισολογισμών δείχνει μια καλύτερη εικόνα, ο δρόμος ωστόσο παραμένει μακρύς και ίσως θα χρειαστεί να ενσωματωθούν περισσότερες πληροφορίες από τον εμποροβιομηχανικό κλάδο ο οποίος είναι και πιο εκτεθειμένος την ενεργειακή κρίση.

Πέρα από τα εταιρικά αποτελέσματα στο εξωτερικό, το διάστημα που μεσολαβεί έως το τέλος του μήνα σε επίπεδο φημολογίας δείχνει να αποκτά ενδιαφέρον καθώς εγχειρήματα εξαγορών που έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό φαίνεται να φθάνουν σε ώριμο στάδιο ανακοινώσεων. Αν όντως η φημολογία ευσταθεί θα απελευθερωθούν δυνάμεις και η αγορά θα βρει ένα νέο καταλύτη που θα βάλει τις αποτιμήσεις σε μια ανοδική αναθεώρηση. Σε αντίθετη περίπτωση το σύρσιμο των μικρών διακυμάνσεων με τους χαμηλούς όγκους θα συνεχιστεί καθώς η προσφορά δεν δείχνει ιδιαίτερα πρόθυμη να «σκοτώσει» την αγορά -όπως είχε παρατηρηθεί στο παρελθόν- δεδομένης και της συνολικά θετικής εικόνας των φετινών εταιρικών κερδών.

Η τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης συνέχισε σε επίπεδο εβδομάδας την ανοδική του αντίδραση από τα χαμηλά των 783 μονάδων επιστρέφοντας σχετικά γρήγορα κοντά στην αντίσταση τιμών των 840 μονάδων. Κατά την διάρκεια της εβδομάδας οι πωλητές έχασαν μια μεγάλη ευκαιρία να ωθήσουν την αγορά χαμηλότερα από το ανοδικό χάσμα τιμών της 4ης Οκτωβρίου ενισχύοντας την δυναμική της πτώσης. Το κλείσιμο του καθοδικού κενού στις 804 μονάδες ενεργοποίησε δυνάμεις με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να βελτιώσει θεαματικά την συνολική διαγραμματική εικόνα κάνοντας ένα μάλλον ανέλπιστο come back δεδομένης της πολύ ισχνής συναλλακτικής δραστηριότητας που παρουσίαζε στις τελευταίες συνεδριάσεις. Τα καλά νέα για τους αγοραστές μπορούν να έχουν συνέχεια αφού αν ο δείκτης υπερβεί τις 840 μονάδες εδραιώνει τα αγοραστικά σήματα των κινητών μέσων των 30 και 50 ημερών βάζοντας πλέον πλώρη για τοι επόμενο σημείο αναφοράς που αφορά τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών ο οποίος κινείται πλαγιοκαθοδικά στις 855 μονάδες. Αν και η άνοδος έχει συντελεστεί ως τώρα με δυνάμεις που δεν έχουν την απαραίτητη συναλλακτική υποστήριξη το σενάριο της προσέγγισης των 855 μονάδων για το επόμενο χρονικό διάστημα φαίνεται να κερδίζει έδαφος. Ενδεχομένως η προσέγγιση της Αγοράς στο εν λόγω επίπεδο τιμών να χρήζει επανεξέτασης ως προς τις προοπτικές συνέχισης ή ολοκλήρωσης του μίνι ράλι που είναι σε εξέλιξη από τις αρχές Οκτωβρίου.

Η εβδομάδα που έρχεται

Χωρίς κάποιο σημαντικό εγχώριο χρηματιστηριακό ή επιχειρηματικό προγραμματισμένο γεγονός αναμένεται η επόμενη εβδομάδα. Την Δευτέρα 17 Οκτωβρίου είναι τα επίσημα εγκαίνια στο Ελληνικό. Χωρίς το μέρισμα των 30 λεπτών θα διαπραγματεύονται οι μετοχές του ΟΠΑΠ στις 19 Οκτωβρίου, οι δικαιούχοι μέτοχοι θα έχουν δυνατότητα επανεπένδυσης (Scrip dividend). Tην ερχόμενη Παρασκευή λήγουν τα παράγωγα δεικτών για το μήνα Οκτώβριο ενώ το βράδυ η S&P ανακοινώνει την ετυμηγορία της για το ελληνικό αξιόχρεο (BB+, σταθερή προοπτική). Στο εξωτερικό σε επίπεδο μακροοικονομικών νέων ξεχωρίζει η ανακοίνωση του δείκτη πληθωρισμού στην ευρωζώνη για το μήνα Σεπτέμβριο την ερχόμενη Τετάρτη. Στην Αμερική τέλος συνεχίζονται με εντονότερο ρυθμό οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου με κυριότερες δημοσιεύσεις από Bank of America (17/10), Goldman Sachs, Johnson & Johnson, Netflix (18/10), P&G, IBM, Tesla (19/10), AT&T, Blackstone, Philip Morris, Snap (20/10) και American Express, Verizon (21/10).

Μάνος Χατζηδάκης

Υπεύθυνος Τμήματος Ανάλυσης, BETA ΑΧΕΠΕΥ

(Email: info@beta.gr | www.beta.gr)