Εισροή 77 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία έως το 2027

Απελευθερώνονται πόροι 26,19 δισ. ευρώ μετά και την έγκριση του νέου ΕΣΠΑ δημιουργώντας έτσι για την Ελλάδα μαζί με τα ποσά του Ταμείου Ανάκαμψης -και την νέα ΚΑΠ – ένα μπαζούκας ρευστότητας 77 δισ. Ευρώ μέχρι το 2027. Από το πράσινο φως της Κομισιόν προκύπτει ότι η χώρα μας είναι από τις πρώτες οικονομίες που παίρνει έγκριση για το νέο Εταιρικό Σύμφωνο Περιφερειακής Ανάπτυξης (2021-2027) το οποίο θα κατανέμει κονδύλια (εκ των οποίων 20,9 δις ευρώ είναι η κοινοτική συνδρομή και 5,3 δις ευρώ η εθνική συνεισφορά) στους πέντε ευρωπαϊκούς Στόχους Πολιτικής. Αφορούν τον καινοτόμο και έξυπνο οικονομικό μετασχηματισμό, την ενεργειακή μετάβαση και τις πράσινες και γαλάζιες επενδύσεις, τις υποδομές μεταφορών, το ανθρώπινο δυναμικό και τις χωρικές επενδύσεις.

Οι βασικές αλλαγές, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, σε σχέση με το προηγούμενο ΕΣΠΑ (2014-2020) είναι η αύξηση 2,2 δισ. Ευρώ για τα 13 περιφερειακά προγράμματα (από 5,9 δισ. Ευρώ σε 8,1 δισ. ευρώ), ενώ υπάρχουν διακριτά προγράμματα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την πολιτική προστασία, την δίκαιη μετάβαση με νέα διαχειριστική αρχή. Το 20% των πόρων θα διοχετευτούν στην προώθηση του καινοτόμου οικονομικού μετασχηματισμού, το 27% στην προώθηση της ενεργειακής μετάβασης και των πράσινων επενδύσεων, το 30% στη επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό και διασφάλιση ισότιμης πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες και το 7% σε στοχευμένες δράσεις για την απεξάρτηση από τον λιγνίτη.

Μεταξύ των τομεακών προγραμμάτων είναι

οι δράσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας ύψους 3.885 εκατ. ευρώ με μακροπρόθεσμο στόχο την μετατροπή των ελληνικών επιχειρήσεων από εσωστρεφείς σε εξωστρεφείς. Αφορά μεταξύ άλλων την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας υψηλής προστιθέμενης αξίας και τη στήριξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας (Έρευνα και Kαινοτομία, Mικρο-μεσαίες επιχειρήσεις, φορολογικές επιστροφές, εγγυήσεις σε τράπεζες για δάνεια, χρηματοδότηση συν-επένδυσης για ωριμότερες επενδύσεις επέκτασης παραγωγής, κ.λπ.)

οι δράσεις για το ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή ύψους 4.162 εκατ. Ευρώ. Εστιάζει στην βελτίωση της πρόσβασης στην απασχόληση και στην ενίσχυση της απασχολησιμότητας (Δράσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση κλπ.)

δράσεις για τον ψηφιακό Μετασχηματισμό ύψους 943 εκατ. Ευρώ. Αφορά μεταξύ άλλων την παροχή νέων και αναβαθμισμένων δημόσιων ψηφιακών υπηρεσιών και εφαρμογών προς τις επιχειρήσεις και τους πολίτες

Σημαντικές οι δράσεις για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή ύψους 3.607 εκατ. Ευρώ. Εστιάζει στην υλοποίηση της αναπτυξιακής στρατηγικής της χώρας στους θεματικούς τομείς: α) Του Περιβάλλοντος (Προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, Διαχείριση υγρών – στερεών αποβλήτων και προώθηση κυκλικής οικονομίας κλπ) και β) Της Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή και της Ενέργειας.

*Μεταξύ των εμβληματικών δράσεων του προγράμματος για τις μεταφορές ύψους 2.224 εκατ. Ευρώ είναι: επέκταση του προαστιακού σιδηροδρόμου της Αττικής και σύνδεση του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος με το λιμάνι του Λαυρίου, κατασκευή Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), Γραμμή 4 του Μετρό Αθήνας στο τμήμα Άλσος Βεΐκου – Γουδή, βελτίωση λιμενικών υποδομών

Δράσεις για την Πολιτική Προστασία ύψους 714 εκατ. Ευρώ για την δημιουργία ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού μηχανισμού πολιτικής προστασίας (Ευφυή συστήματα πρόληψης και αντιμετώπισης κινδύνων, Αναβάθμιση υλικό-τεχνολογικού εξοπλισμού Πυροσβεστικού Σώματος, Αστυνομίας και Λιμενικού Σώματος κλπ)

Μεταξύ των εμβληματικών δράσεων του προγράμματος Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση ύψους 1.629 εκατ. Ευρώ είναι: ζώνη Καινοτομίας στη Δυτική Μακεδονία, Κέντρο Υδρογόνου και το Ζωντανό Εργαστήριο Έξυπνης Πόλης, πράσινο Κέντρο Δεδομένων και Υπερυπολογιστή Δυτικής Μακεδονίας, δημιουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου Μεγαλόπολης «Πράσινο Σχολείο» του ΟΑΕΔ.

Το πρόγραμμα Δράσεις για την Αλιεία, Υδατοκαλλιέργεια και Θάλασσα ύψους 455 εκατ. Ευρώ που αφορά στην μετάβαση σε μια βιώσιμη, ανταγωνιστική, γαλάζια και παράλληλα φιλική προς το περιβάλλον οικονομία

«Έχουμε 77 δισ. ευρώ διαθέσιμα για την ενίσχυση της ταχείας ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Γνωρίζω ότι δουλέψαμε πολύ, πολύ σκληρά για να το πετύχουμε αυτό. Το δικό μας Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ήταν από τα πρώτα που εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα πήγαμε ακόμα καλύτερα με τη συμφωνία εταιρικής σχέσης. Ήταν η πρώτη που υποβλήθηκε και από σήμερα γίνεται και επίσημα η πρώτη που εγκρίνεται, όπως μόλις ανακοινώσατε» τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως ανέφερε η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων της ΕΕ Elisa Ferreira, μετά την τηλεδιάσκεψη εργασίας που είχαν χθες με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, η Ελλάδα έγινε η πρώτη χώρα το πρόγραμμα της οποίας εγκρίνεται και όπως είπε «είναι πραγματικά μεγάλη χαρά για μένα. Αλλά αυτό τιμά το έργο που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση, όλο το επιτελείο που εργάστηκε πολύ- πολύ σκληρά σε όλες τις διαπραγματεύσεις».

«Θέλω να ευχαριστήσω την Elisa, προσωπικά, επειδή αυτή και η ομάδα της εργάστηκαν πολύ σκληρά για την επίτευξη του στόχου μας και να είμαστε σήμερα η πρώτη χώρα της ΕΕ που παίρνει την επίσημη έγκριση της Συμφωνίας. Και πρέπει να προσθέσω ότι κατά την διάρκεια αυτής της τρομερής χρονιάς που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε και την πανδημία του COVID-19, οι ομάδες μας εργάστηκαν μαζί πολύ σκληρά προκειμένου να αξιοποιήσουν την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση με τέτοιο τρόπο ώστε η οικονομία μας να μπορεί να στηριχθεί όσο το δυνατόν περισσότερο σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες» σημείωσε από την πλευρά του ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο αρμόδιος Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Γιάννης Τσακίρης δήλωσε μεταξύ άλλων πως «οι συνολικοί πόροι των 26 δισ. ευρώ θα έχουν ένα σημαντικό αναπτυξιακό αποτύπωμα στην οικονομική και κοινωνική ανάταξης της χώρας και παράλληλα θα της προσδώσουν ανθεκτικότητα και ισχυρές βάσεις για τις μελλοντικές προκλήσεις.»

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, κ. Δημήτρης Σκάλκος δήλωσε οτι «το νέο ΕΣΠΑ θέτει φιλόδοξους στόχους για τον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας και την στήριξη της κοινωνικής συνοχής και ιεραρχεί προτεραιότητες στους τομείς της ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της καθαρής ενέργειας, της ανάπτυξης των διασυνδεδεμένων μεταφορών, της διασφάλισης της ισότιμης πρόσβασης σε υψηλής ποιότητας κοινωνικές υπηρεσίες. Ταυτόχρονα, προχωρούμε στην ουσιαστική ενίσχυση των δικαιούχων ώστε να διασφαλίσουμε την αποτελεσματική και έγκαιρη υλοποίηση των έργων».

 

Ελένη Στεργίου

πηγή:in.gr