Νέο επεισόδιο Ρωσίας-Βρετανίας

F-35Β από το βρετανικό αεροπλανοφόρο HMS Queen Elizabeth απογειώθηκαν για να αναχαιτίσουν Su-35, Su-34, Tu-22M3 και MiG-31k που απογείωσε η Μόσχα από τις βάσεις της στην Συρία.

Η Ρωσία έστειλε δύο στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-22M3 με αντιπλοικούς πυραύλους Kh-22 και δύο MiG-31K με “Kinzhal” συνοδείας Su-35 και Su-34 μαζί με ένα AWACS A-50U.

Ο στόχος ήταν να δοκιμαστεί ο πολυηχητικός πύραυλος Kinhzal των 10 Mach εναντίον του βρετανικού αεροπλανοφόρου σε εικονική προσβολή.

Σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΑΜ, η δοκιμή που έγινε με “ηλεκτρονικό” τρόπο (προσομοίωση) στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία.

Ρωσική άσκηση δίπλα στο βρετανικό αεροπλανοφόρο!

Νωρίτερα η Μόσχα “κλείδωσε” την περιοχή Νότια της Κύπρου με NOTAM για ασκήσεις με πραγματικά πυρά 30 χλμ από το βρετανικό αεροπλανοφόρο HMS Queen Elizabeth.

Υπενθυμίζουμε πως έχει κλειδώσει ακόμη μία περιοχή για ασκήσεις ΝΑ της Κρήτης από 1-7 Ιουλίου.

Το βρετανικό αεροπλανοφόρο θα βρίσκεται στην ίδια περιοχή μέχρι τις 30 Ιουνίου προκειμένου να εξαπολύσει πλήγματα κατά του ISIS σε Συρία και Ιράκ.

Oι Ρώσοι ανέμεναν την άφιξη στην Μεσόγειο του βρετανικού αεροπλανοφόρου και της ομάδας μάχης του για να κινητοποιήσουν πέντε πολεμικά πλοία μαζί με μαχητικά και στρατηγικά βομβαρδιστικά.

Δείτε βίντεο

Οι δυνάμεις των Ρώσων

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως οι ρωσικές δυνάμεις στην Συρία προχώρησαν στην ξαφνική εκτέλεση άσκησης με τελικό στόχο την εικονική βύθιση του βρετανικού αεροπλανοφόρου κάνοντας χρήση των πολυηχητικών πυραύλων Kinhzal των 10 Mach.

Mάλιστα σε βίντεο μπορείτε να δείτε F-35 να πετά δίπλα στην ρωσική φρεγάτα του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας “Αdmiral Makarov”.

Το βρετανικό αεροπλανοφόρο που φέρει τα αμερικανικά F-35B δέχτηκε ξαφνικά την επίσκεψη ρωσικών αεροναυτικών δυνάμεων.

Η Μόσχα κινητοποίησε Tu-22M3, MiG-31K, Su-35 και Su-34 και AWACS A-50U.

Ταυτόχρονα στην περιοχή υπήρχε το καταδρομικό -ναυαρχίδα του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας “Moskva”, οι φρεγάτες “Admiral Essen” και “Αdmiral Makarov” κλάσης 11356 τα υποβρύχια “Stary Oskol” και “Rostov-on-Don” κλάσης Improved Kilo με πυραύλους κρουζ, ανθυποβρυχιακά αεροσκάφη Tu-142MK και Il-38 ASW.

Ρωσικό ΥΠΑΜ: Δοκιμάστηκε ο Kh-47M2 Kinzhal

“Ως μέρος των ασκήσεων αυτών, τα πληρώματα των MiG-31K δοκίμασαν τον πολυηχητικό πύραυλο των 10 Mach “Kh-47M2 Kinzhal”.

Ταυτόχρονα, τα στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-22M3 προχώρησαν σε εικονικές επιθέσεις στην Αν. Μεσόγειο.

Τα μαχητικά MiG-31K και τα βομβαρδιστικά Tu-22M3 συνοδεύονταν από μαχητικά Su-35 και Su-34.

Στην Κύπρο το HMS Queen Elizabeth

Το βρετανικό αεροπλανοφόρο HMS Queen Elizabeth θα ελλιμενιστεί στο λιμάνι Λεμεσού τις επόμενες μέρες, για να συμμετάσχει σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, σε συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Βρετανικής Ύπατης Αρμοστείας, το HMS Queen Elizabeth ηγείται ενός στόλου εννέα πλοίων (United Kingdom Carrier Strike Group – UKCSG) σε ένα ταξίδι 26.000 μιλίων στη Μεσόγειο, τον Ινδικό Ωκεανό και την Ανατολική Ασία.

Έχοντας αναχωρήσει από το Πόρτσμουθ στις 22 Μαΐου, ο βρετανικός Στόλος πραγματοποιεί τη δεύτερη στάση του στην Κύπρο, μετά την αναχώρηση από το λιμάνι της Σικελίας στην Ιταλία.

Στα κυπριακά ύδατα θα τον συνοδεύσουν η ολλανδική φρεγάτα HNLMS Evertsen και το Arleigh Burke “USS The Sullivans”.

Σε αυτό το παρθενικό επιχειρησιακό του ταξίδι, το HMS Queen Elizabeth ηγείται του στόλου, σε μια επιχείρηση η οποία ενσωματώνει το όραμα της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για μια Παγκόσμια Βρετανία (Global Britain), ενός ηγετικού κράτους της δυτικής συμμαχίας και ενός ενεργού και αξιόπιστου εταίρου στην Ανατολική Μεσόγειο, προσθέτει η ανακοίνωση.

«Η στάση στη Λεμεσό είναι ενδεικτική της διαρκούς σημασίας της Κύπρου στην περιοχή, καθώς και του εύρους και του βάθους της διμερούς σχέσης ΗΒ – Κύπρου», σημειώνεται.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία, ο Άνγκους Έσσενχαϊ, Διοικητής του HMS Queen Elizabeth, δήλωσε πως «η ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου είναι καίρια για την ασφάλεια όλης της Ευρώπης, γι αυτό ο UKCSG εργάζεται με τους εταίρους μας στην περιοχή τις τελευταίες βδομάδες».

«Μετά από μια περίοδο γεμάτη επιχειρησιακές δραστηριότητες, είναι με μεγάλη ευχαρίστηση που φθάνουμε στη Λεμεσό για πενθήμερη επίσκεψη με το HMS Queen Elizabeth, το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο που κατασκευάστηκε ποτέ για το Βασιλικό Ναυτικό», πρόσθεσε.

Εξάλλου, ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής στην Κύπρο, Στίβεν Λίλι, εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για την επίσκεψη του HMS Queen Elizabeth στη Λεμεσό στα πλαίσια της αποστολής του UKSCG στην περιοχή.

«Η άφιξη αυτού του τελευταίας τεχνολογίας αεροπλανοφόρου αποτελεί την τελευταία ένδειξη της διαρκώς αναπτυσσόμενης αμυντικής συνεργασίας της Βρετανίας με την Κυπριακή Δημοκρατία. Είναι επίσης απόδειξη της αφοσίωσής μας στην ειρήνη και την σταθερότητα στην ζωτικής σημασίας περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», πρόσθεσε.

Τέλος, ο στρατηγός Ρομπ Τόμσον, Διοικητής και Αρχηγός των Βρετανικών Δυνάμεων στην Κύπρο δήλωσε ότι η επίσκεψη του στόλου υπογραμμίζει τη σημασία της στενής συνεργασίας σε άμυνα και ασφάλεια μεταξύ της Κύπρου και του ΗΒ.

«Παρέχουμε πληθώρα εκπαιδευτικών ευκαιριών και, μαζί με τους Κύπριους εταίρους μας, θα ανεφοδιάσουμε το μεγαλύτερο και ικανότερο πλοίο του Βασιλικού Ναυτικού», είπε και πρόσθεσε ότι «η αποστολή αυτή αποδεικνύει την αφοσίωση του ΗΒ στη διασφάλιση της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Βασίλης Καπούλας

πηγή:iskra.gr