Αντιδράσεις από το Ισραήλ για την εκλογή Ραϊση
Η εκλογή του Εμπραχίμ Ραΐσι στο Ιράν δεν έτυχε θερμής υποδοχής από το Ισραήλ καθώς, το Σάββατο (19/06), ο Γιαΐρ Λαπίντ χαρακτήρισε τον πρώτο αξιωματούχο ως “χασάπη της Τεχεράνης”.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Γιαΐρ Λαπίντ, αντέδρασε το Σάββατο (19/06) στο αποτέλεσμα των πρόσφατων ιρανικών προεδρικών εκλογών, χαρακτηρίζοντας τον νεοεκλεγέντα Ιρανό Πρόεδρ, Εμπραχίμ Ραΐσι, ως «χασάπη της Τεχεράνης».
Συγκεκριμένα, σε σχετική ανάρτηση στο Twitter, ο Γιαΐρ Λαπίντ ανέφερε: «Ο νέος Πρόεδρος του Ιράν, γνωστός ως “Χασάπης της Τεχεράνης”, είναι ένας εξτρεμιστής υπεύθυνος για τους θανάτους χιλιάδων Ιρανών».
Ο ίδιος ισχυρίστηκε, επίσης, ότι ο Εμπραχίμ Ραΐσι «παραμένει προσηλωμένος στις πυρηνικές φιλοδοξίες του καθεστώτος και στην εκστρατεία του για παγκόσμια τρομοκρατία».
His election should prompt renewed determination to immediately halt Iran’s nuclear program and put an end to its destructive regional ambitions.
— יאיר לפיד – Yair Lapid🟠 (@yairlapid) June 19, 2021
Ακόμα, ο Λιόρ Χαϊάτ, εκπρόσωπος του ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών επανέλαβε τον φόβο του Τελ Αβίβ ότι το Ιράν επιδιώκει να αναπτύξει πυρηνικά όπλα και ζήτησε από την Τεχεράνη να σταματήσει αμέσως το υποτιθέμενο πρόγραμμα.
Ειδικότερα, σε σχετική σειρά αναρτήσεων στο Twitter, ο Λιόρ Χαϊάτ υποστήριξε: «Ο “χασάπης της Τεχεράνης”, Εμπραχίμ Ραΐσι, έχει καταγγελθεί ορθώς από τη διεθνή κοινότητα για τον άμεσο ρόλο του στις εξωδικαστικές εκτελέσεις περισσότερων των 30.000 ανθρώπων. Μάλιστα, έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ για αυτά τα φρικτά εγκλήματα».
1/4 After the Supreme Leader effectively dictated to the Iranian public who they could choose, less than 50% of Iranian citizens eligible to vote have elected its most extremist president to date. pic.twitter.com/gYuBdUNMqx
— Lior Haiat 🇮🇱 (@LiorHaiat) June 19, 2021
Πάντως, ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τον οποίο επικαλείται σε σχετική δημοσίευση το AFP, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει τις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα, παρ’ όλο που, σύμφωνα με τον ίδιο, «οι Ιρανοί έχουν στερηθεί του δικαιώματος να επιλέξουν τους ηγέτες τους σε μια ελεύθερη και δίκαιη εκλογική διαδικασία».
Ο Εμπραχίμ Ραΐσι έλαβε συγχαρητήρια από πολιτικούς αντιπάλους, τον απερχόμενο Πρόεδρο του Ιράν, Χασάν Ρουχάνι, καθώς και από πολλά μέλη της παγκόσμιας κοινότητας, όπως ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Τούρκος ηγέτης, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο.
Ιρανοϊσραηλινές σχέσεις
Τόσο το Ιράν όσο και το Ισραήλ είχαν πολιτικές αλλαγές αφού ο Εμπραχίμ Ραΐσι εξελέγη Πρόεδρος της πρώτης χώρας και ο Ναφτάλι Μπένετ ανέλαβε την πρωθυπουργία στο Τελ Αβίβ, σχηματίζοντας κυβέρνηση συνασπισμού και τερματίζοντας την εποχή του Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Οι σχέσεις μεταξύ Τεχεράνης και Τελ Αβίβ δεν αναμένεται, ωστόσο, να αλλάξουν σημαντικά, καθώς οι νέοι αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές δεν φαίνεται να είναι πιο… ευέλικτοι σε σύγκριση με τους προκατόχους τους.
Έτσι, στελέχη της νέας κυβέρνησης στο Ισραήλ, όπως ο Ναφτάλι Μπένετ και ο Γιαΐρ Λαπίντ έχουν αντιταχθεί στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, όπως χαρακτηρίζεται από το Τελ Αβίβ, κατηγορώντας την Τεχεράνη ότι σκοπεύει να δημιουργήσει πυρηνικά όπλα και απειλεί την περιφερειακή ασφάλεια.
Από την πλευρά της, πάντως, η Τεχεράνη έχει αντικρούσει επανειλημμένα τις προαναφερθείσες κατηγορίες.
Ο Εμπραχίμ Ραΐσι έχει μια σκληρή στάση στο Τελ Αβίβ, καθώς είχε δηλώσει προηγουμένως ότι θα ήταν έτοιμος να δημιουργήσει δεσμούς με οποιαδήποτε χώρα του κόσμου εκτός από το Ισραήλ.
Σχετικά με την πυρηνική συμφωνία του Ιράν, ο Εμπραχίμ Ραΐσι έχει αναφέρει ότι ενώ θα τη διατηρήσει, δεν θέλει αυτή να αποτελέσει κεντρικό ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας του.
πηγή:sputniknews.gr