Οι ΗΠΑ αποσύρουν τους Patriot από την Μέση Ανατολή
Σε μια ιδιαίτερη κίνηση προχωρά η Ουάσινγκτον καθώς, όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή (18/06), αποσύρει τα συστήματα Patriot για επισκευή και ενδέχεται το Πεντάγωνο να στραφεί σε ό,τι έχει χαρακτηρίσει ως “μεγάλη αντιπαράθεση” με τη Ρωσία και την Κίνα, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση της “Wall Street Journal”.
Οι ΗΠΑ έχουν ήδη αρχίσει να αποσύρουν ορισμένες από τις δυνάμεις αεροπορικής άμυνας από πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής, καθώς τις μεταφέρουν πίσω στην Ουάσινγκτον για συντήρηση, όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή (18/06).
Αναλυτικά, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση της «Wall Street Journal» που επικαλείται κυβερνητικούς αξιωματούχους, αρκετές συστοιχίες αεροπορικής άμυνας MIM-104 Patriot έχουν αποσυρθεί από το Ιράκ, το Κουβέιτ, την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία, καθώς και τουλάχιστον ένα σύστημα Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) από το Ριάντ.
Συνολικά, η απόσυρση ανέρχεται σε εκατοντάδες στρατεύματα που απαρτίζουν και συντηρούν τις συστοιχίες, οι οποίες όσον αφορά στους Patriot, μπορούν να περιλαμβάνουν ραντάρ, σταθμό ελέγχου εμπλοκής, ομάδα ιστών κεραιών, εγκατάσταση ηλεκτρικής ενέργειας και έως και 16 ξεχωριστούς εκτοξευτές πυραύλων.
Όσον αφορά στο σύστημα THAAD, κάθε συστοιχία περιλαμβάνει δύο κέντρα κινητής τακτικής λειτουργίας, ένα ισχυρό επίγειο ραντάρ και τουλάχιστον έξι συστήματα εκτόξευσης πυραύλων.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυκλοφορία των προαναφερθεισών συστοιχιών αεροπορικής άμυνας εξετάστηκε τον Απρίλιο, με τη «Wall Street Journal» να σημειώνει ότι το Πεντάγωνο ήλπιζε να πείσει τους Σαουδάραβες ώστε να αναλάβουν περισσότερο ό,τι σχετίζεται με την ασφάλεια της χώρας τους.
Ένας ανώτερος αξιωματούχος δήλωσε την Παρασκευή (18/06) ότι η απόσυρση σημαίνει την επιστροφή των ΗΠΑ σε μια πιο τυπική ανάπτυξη στην περιοχή ύστερα από χρόνια εντάσεων με το Ιράν, που προκλήθηκαν από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ και έναν πόλεμο στην Υεμένη από τους Σαουδάραβες και τους συμμάχους τους.
Μάλιστα, ενώ ο πόλεμος της Σαουδικής Αραβίας ενάντια στο επαναστατικό κίνημα των Χούτι στην Υεμένη συνεχίζεται, τις τελευταίες εβδομάδες έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος από την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν στις διαπραγματεύσεις για την επιστροφή στο Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης του 2015 (JCPOA), αναφορικά με την ιρανική πυρηνική συμφωνία.
Η συμφωνία απαιτούσε από το Ιράν να εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα σε αντάλλαγμα για τη μείωση των διεθνών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.
Ο -τότε- Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αποχώρησε μονομερώς από τη συμφωνία το 2018, ισχυριζόμενος ότι το Ιράν την παραβίαζε κρυφά και επέβαλε τις κυρώσεις, με την Ουάσινγκτον να αναγκάζει τους συμμάχους της να τις σεβαστούν.
Σε απάντηση, το Ιράν άρχισε να απομακρύνεται από τους περιορισμούς της συνθήκης, αυξάνοντας την ποιότητα και την ποσότητα του εμπλουτισμένου ουρανίου.
Πάντως, στο Ιράν, διεξήχθησαν προεδρικές εκλογές την Παρασκευή (18/06), στις οποίες ο Χασάν Ρουχανί, ο ηγέτης που υπέγραψε την JCPOA με τη Γερμανία, την Ε.Ε. και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δεν μπορούσε να διεκδικήσει το αξίωμα.
Ο υποψήφιος που αναμένεται να κερδίσει, ο Εμπραΐμ Ραΐσι, επικεφαλής της Δικαιοσύνης στο Ιράν, είναι ένας συντηρητικός που θεωρείται πιο κοντά στον Αγιατολάχ Χαμενεΐ σε σύγκριση με τον Χασάν Ρουχανί.
Από την πλευρά του, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Παρασκευή (18/06) ότι θέλει το JCPOA να τεθεί ξανά σε εφαρμογή προτού ο Εμπραΐμ Ραΐσι αναλάβει τα καθήκοντά του, δηλαδή σε έξι εβδομάδες.
Ωστόσο, επισημαίνεται ότι δεκάδες χιλιάδες αμερικανικά στρατεύματα θα παραμείνουν στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 2.500 στρατιωτών στο Ιράκ, αφού η Βαγδάτη και η Ουάσινγκτον συμφώνησαν να μειώσουν κατά το ήμισυ την παρουσία των ΗΠΑ, αν και δεν έχει επιτευχθεί οριστική ημερομηνία γι’ αυτό.
Επισημαίνεται ότι οι συγκεκριμένες μετατοπίσεις στρατιωτικού εξοπλισμού και στρατευμάτων αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου αναδιάταξης σε όλο τον κόσμο, καθώς το Πεντάγωνο απομακρύνεται από τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας που διέπει τη στρατηγική του σκέψη για σχεδόν 20 χρόνια και μεταβαίνει σε ό,τι έχει χαρακτηρίσει ως «μεγάλη αντιπαράθεση» με τη Ρωσία και την Κίνα.
Πάντως, δεν είναι σαφές πού θα σταλούν οι Patriot και THAAD μόλις επισκευαστούν.
πηγή:sputniknews.gr