Στοπ στα δωρεάν self test από τον ΠΦΣ

Από τις 19 Ιουνίου οι πολίτες δεν θα μπορούν να προμηθεύονται δωρεάν self test από τα φαρμακεία, όπως έγινε σήμερα γνωστό, και σύμφωνα με απόφαση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Σταματά, από τις 19 Ιουνίου, η δωρεάν διάθεση self test από τα φαρμακεία, σύμφωνα με απόφαση που έλαβε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ).

«To Δ.Σ. του Π.Φ.Σ. αποφάσισε με ψήφους 11 υπέρ, 1 για τη διάθεση αποκλειστικά στην εκπαιδευτική κοινότητα και 3 κατά, τη διάθεση των δωρεάν Self tests μέχρι και την 19η Ιουνίου 2021, για την πληρέστερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση του πληθυσμού και ειδικά για τις ανάγκες των μαθητών λόγω των Πανελλαδικών Εξετάσεων» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΠΦΣ.

«Μετά την ημερομηνία αυτή οι φαρμακαποθήκες θα πρέπει να παραλάβουν από τα φαρμακεία τα αποθέματα που έχουν μείνει αδιάθετα, καθώς τερματίζεται η δωρεάν διάθεση των self tests» τονίζει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Ακόμη, όπως σημειώνεται, από τη Δευτέρα 07/06/2021 μέχρι και το Σάββατο 12/06/2021 θα διατεθούν τρία self test για τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που θα αφορούν στο διάστημα 07/06 μέχρι 30/06.

Επίσης, από τη Δευτέρα 14/06/2021 έως και το Σάββατο 19/06/2021 θα διατεθούν τρία self test για την εκπαιδευτική κοινότητα (μαθητές, εκπαιδευτικοί, διοικητικό προσωπικό).

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε και ο κ. Θανάσης Παπαθανάσης, μέλος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, μιλώντας στο OPEN, η συμφωνία που έχει γίνει για δωρεάν διάθεση self test από τα φαρμακεία, ισχύει μέχρι τέλος του μήνα.

«Η συμφωνία που έχουμε κάνει είναι ότι θα μοιράζουμε δωρεάν self test και καλύπτουμε την κοινωνία μέχρι τέλος του μήνα» σημείωσε ο ίδιος.

Όπως εξήγησε, την τρέχουσα εβδομάδα, τα φαρμακεία προμηθεύουν δωρεάν τρία self test, προκειμένου η κοινωνία να είναι καλυμμένη μέχρι τέλος του μήνα.

Εν τω μεταξύ, την επόμενη εβδομάδα (14/06-19/06), τα φαρμακεία θα διαθέτουν τρία δωρεάν self test σε μαθητές που δίνουν Πανελλήνιες Εξετάσεις, σε μαθητές του δημοτικού και σε εκπαιδευτικούς, συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζεται ότι για την περίοδο 7 Ιουνίου – 30 Ιουνίου, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα μπορούν να προμηθεύονται από τα φαρμακεία τρία δωρεάν self tests: Ένα για την εβδομάδα 07-14 Ιουνίου, ένα για την εβδομάδα 15-22 Ιουνίου και ένα για την εβδομάδα 23-30 Ιουνίου.

Η διενέργεια self test είναι υποχρεωτική μία φορά την εβδομάδα, πριν από την προσέλευση του εργαζομένου στην εργασία του, ενώ έχει ισχύ για μία εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του.

Κατ’ εξαίρεση, για την εβδομάδα από 07/06/2021 έως 13/06/2021 δεν ισχύει η υποχρέωση διενέργειας του self test έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στην εργασία, ενώ από 14/06/2021 έως 30/06/2021 ισχύει η υποχρέωση διενέργειας αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας ελέγχου έως και 24 ώρες πριν ο εργαζόμενος μεταβεί στην εργασία.

Εν τω μεταξύ, και οι εργαζόμενοι του Δημοσίου μπορούν επίσης να προμηθευτούν τρία self test από τη Δευτέρα έως την Παρασκευή 12 Ιουνίου. Οι συγκεκριμένοι αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι αφορούν στις εβδομάδες 07-12 Ιουνίου, 14-21 Ιουνίου και 21-27 Ιουνίου.

Πού δηλώνεται το αποτέλεσμα του self test

Οι εργαζόμενοι μπορούν να δηλώνουν το αποτέλεσμα του self test στην ιστοσελίδα self-testing.gov.gr.

Εάν το τεστ βγει θετικό, οι πολίτες θα πρέπει να προβούν σε δεύτερο επαναληπτικό τεστ εντό24 ωρών, είτε σε κάποια από τις σταθερές δημόσιες δομές που προτείνονται, είτε ιδιωτικά.Σε περίπτωση που ο επαναληπτικός έλεγχος είναι θετικός, ακολουθείται το Πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

Σε περίπτωση που ο επαναληπτικός έλεγχος είναι θετικός, ακολουθείται το Πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

πηγή:sputniknews.gr